Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Πού αναζητά ενόχους η Τουρκία – Οι επικίνδυνοι ισχυρισμοί Σοϊλού
Το αφήγημα της τρομοκρατίας που στήνει ο Ερντογάν ακουμπά από την πρώτη στιγμή την Ελλάδα
Η τρομοκρατία και τα θύματα αυτής είναι ένα από τα θέματα που παίζουν «ψηλά» στην ατζέντα στην Τουρκία. Και ένα από τα δύο πρώτα ζητήματα που απασχολούν το τουρκικό κοινό, παράλληλα με την οικονομία. Για αυτό και τούρκοι δημοσιογράφοι αλλά και αναλυτές έβλεπαν νίκη Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών με την Σουηδία και τη Φινλανδία, που τον έστεφαν «νικητή» σε εκείνη τη μάχη.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει επιχειρηθεί συστηματικά και με συνέπεια από την Άγκυρα να συνδεθούν οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» και δη το ΡΚΚ και το DHKP, στις οποίες αποδίδονται ενέργειες με θύματα στρατιώτες και όχι μόνο, με την Ελλάδα.
Το αφήγημα Σοϊλού
Τα δημοσιεύματα άλλωστε που παρουσιάζουν την προσφυγική δομή του Λαυρίου ως «στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, με τη γραμμή να δίνει ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ο Σοϊλού έχει επανειλημμένα δείξει την Ελλάδα ως χώρα – «καταφύγιο» τρομοκρατών με τη ρητορική να υιοθετεί κατά καιρούς και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη καταδικάστηκε από την Αθήνα σαφώς και κατηγορηματικά σε όλα τα επίπεδα. Από Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών. Και μάλιστα αμέσως μόλις έγινε γνωστή.
Ωστόσο ο Σοϊλού επιχείρησε για μία ακόμα φορά να βάλει έστω και έμμεσα την Αθήνα στο κάδρο της συζήτησης για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Με τη δήλωση του ότι η ύποπτη υπήρχε σχέδιο να φυγαδευτεί στην Ελλάδα.
Όχι σε παραλογισμούς απαντά ο Μητσοτάκης
Στη δήλωση απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Όμως δεν παρασυρόμαστε -και δεν παρασύρομαι- σε διάλογο με το παράλογο. Λέω ναι σε κάθε συζήτηση που θα εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Με σαφείς απαντήσεις να έχουν δοθεί τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όσο και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Το ζήτημα της τρομοκρατίας στην Τουρκία είναι ωστόσο από αυτά που «μετράνε» για το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι ο εσωτερικός «εχθρός» που μπορεί να επιχειρήσει να αξιοποιήσει ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος επιχειρεί να ανοίξει «κουρδικό ζήτημα». Σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσει ή και να εμπλέξει το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο ήδη υπόκειται σε διώξεις.
Επίθεση επιχείρησε ο Σοϊλού και εναντίον των ΗΠΑ, με την Άγκυρα να κατηγορεί επανειλημμένα την Ουάσιγκτον για χρηματοδότηση και στήριξη «τρομοκρατικών ομάδων» με αιχμή τους Κούρδους της Συρίας.
Κουρδικό ζήτημα
Με το κουρδικό να αναδεικνύεται για πολλοστή φορά ένα κεφάλαιο το οποίο η τουρκική πολιτική ηγεσία επιχειρεί να αξιοποιήσει.
Με το ερώτημα που μπαίνει να είναι τι θα θελήσει η Άγκυρα να ομολογήσουν οι συλληφθέντες ύποπτοι και πού να στρέψουν τελικά τις ευθύνες. Καθώς και ποιους να εμπλέξει στο πού, πώς, πότε και γιατί της επίθεσης.
Η προσπάθεια πάντως να γίνει σύνδεση της Αθήνας με την ύποπτη ακόμα και ως προορισμό στην προσπάθεια της διαφυγής της μπορεί να χαρακτηριστεί ύποπτο και αρκούντος επικίνδυνο.
Με το αφήγημα της τρομοκρατίας που στήνει ο Ερντογάν να ακουμπά από την πρώτη στιγμή την Ελλάδα και να επιχειρεί – ακόμα και ψευδώς – να συνδέσει τον «εσωτερικό εχθρό» με τον «εξωτερικό»…
- Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή
- Ντόναλντ Τραμπ: «Εθνική Έκτακτη Ανάγκη 2.0» – Γιατί ξεκινάει νέο πόλεμο απέναντι στους μετανάστες στις ΗΠΑ
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ
- Η αναστηλωμένη Φοντάνα ντι Τρέβι επιστρέφει πάνω στην ώρα για την νέα χρονιά
- Ο Τομ Χάρντι προσφέρθηκε να δώσει 300.000 ευρώ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στη νέα του σειρά