Pegasus: To FBI ένα βήμα πριν τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού
Το FBI είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είχε εξετάσει τη χρήση του εργαλείου που κατασκεύασε η ισραηλινή εταιρεία NSO για να αντιμετωπίσει εγκληματικές ενέργειες
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το FBI έφτασε εξαιρετικά κοντά στη χρήση του εργαλείου κατασκοπείας (spyware) Pegasus στο πλαίσιο ποινικών ερευνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times. Πρόκειται για το λογισμικό που επιτρέπει ουσιαστικά την κλοπή περιεχομένου και δεδομένων από το τηλέφωνο οποιουδήποτε.
Το FBI είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είχε εξετάσει τη χρήση του εργαλείου που κατασκεύασε η ισραηλινή εταιρεία NSO για να αντιμετωπίσει εγκληματικές ενέργειες. Δημοσίευμα της Washington Post νωρίτερα τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι το FBI όχι μόνο δοκίμασε το spyware σε τηλέφωνα με «ξένες» κάρτες SIM, αλλά επιπλέον υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με την ύπαρξη μίας «νόμιμης» έκδοσης του Pegasus η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συγκεκριμένη έκδοση είχε λάβει μάλιστα την ονομασία Phantom.
Τώρα, φαίνεται ότι το FBI, που είναι υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε κάνει λεπτομερή σχέδια για τη χρήση του spyware και πώς θα χρησιμοποιούνταν σε πραγματικές έρευνες.
Επικαλούμενοι εσωτερικά έγγραφα του FBI και δικαστικά αρχεία, οι Times έγραψαν:
«Αξιωματούχοι του FBI έκαναν προσπάθεια στα τέλη του 2020 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 να αναπτύξουν τα εργαλεία χακαρίσματος – που δημιουργήθηκαν από την ισραηλινή εταιρεία spyware NSO – στις δικές τους ποινικές έρευνες. Οι εν λόγω αξιωματούχοι ανέπτυξαν προηγμένα σχέδια για να ενημερώσουν την ηγεσία της υπηρεσίας και παράλληλα συνέταξαν τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς σχετικά με το πώς θα έπρεπε να δικαιολογηθεί (νομικά) η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων από το FBI κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας».
Παραμένει ασαφές εναντίον ποιου σκόπευε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο κατασκοπείας το FBI, αλλά οι Times ανέφεραν ότι σταμάτησε κάθε ιδέα χρήσης του μόνο όταν δημοσιεύτηκαν ιστορίες άλλων κυβερνήσεων που έκαναν κατάχρηση του εργαλείου το 2021.
Χακάρισμα εξ αποστάσεως
Προφανώς το γεγονός ότι το FBI αγόρασε και δημιούργησε τις προϋποθέσεις χρήσης του λογισμικού είναι ανησυχητικό. Το εργαλείο Pegasus μπορεί να εγκατασταθεί εξ αποστάσεως χωρίς ο στόχος να χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω από το να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο.
Στη συνέχεια, ο χάκερ έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει στο τηλέφωνο του χρήστη, όπως μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορεί ακόμη και να ενεργοποιήσει εξ αποστάσεως το μικρόφωνο ή την κάμερα χωρίς να το γνωρίζει ο στόχος.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις