Καλώς ήρθατε στην οικονομία της διαδικτυακής εργασίας του adults only -Ιστορίες πίσω από την κάμερα
«Περισσότερο ιδιοφυία του μάρκετινγκ παρά σεξεργάτρια» δηλώνει μια κοπέλα, «όταν οι θαυμαστές γίνονται συνδρομητές» λέει κάποια άλλη. Θεωρείται ως μια πλατφόρμα όπου τα κορίτσια της διπλανής πόρτας μπορούν να κερδίσουν περιουσίες από τολμηρό υλικό. Αλλά το OnlyFans συνοδεύεται από μεγάλο ρίσκο και λίγοι καρπώνονται τα οφέλη.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Η Jenna Love ανοίγει την ντουλάπα της, αποκαλύπτοντας ένα ουράνιο τόξο από δαντέλες. Διαθέτει εσώρουχα για κάθε διάθεση, περίσταση ή προτίμηση, αλλά αυτή η γενναιοδωρία είναι αυστηρά για «εργασιακούς σκοπούς».
Σήμερα, αρπάζει ένα μεταξένιο κοστούμι – μια νύξη στα κουνελάκια του Playboy των μέσων του περασμένου αιώνα – και κατευθύνεται σε μια άλλη κρεβατοκάμαρα στο σπίτι της.
Είναι το αυτοαποκαλούμενο στούντιό της: εξοπλισμένο με φωτογραφική μηχανή, bedazzled σκηνικό και έναν φωτισμό που θα έκανε κάθε influencer να ζηλέψει.
Τραβάει περιεχόμενο για το OnlyFans της, μια πλατφόρμα που βασίζεται σε συνδρομητές και έχει φήμη για ενήλικο υλικό.
Ο ιστότοπος έγινε εξαιρετικά δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με χιλιάδες κορίτσια να δημιουργούν λογαριασμούς. Η ελπίδα; Να μετατρέψουν το σπιτικό «περιεχόμενο» σε βουνά μετρητών.
Αλλά το OnlyFans δεν είναι η χρυσή χήνα της οικονομίας της διαδικτυακής εργασίας (gig economy). Πίσω από τις ιστορίες επιτυχίας του διαδικτύου κρύβονται κίνδυνοι και συχνά σκληρές πραγματικότητες.
«Αυτή η ιδέα ότι μπορείς να μπεις στο OnlyFans και ξαφνικά να βγάλεις λεφτά είναι τόσο τραβηγμένη» λέει η Jenna.
View this post on Instagram
Πορνό πίσω από μια πρόσοψη φιλική προς τους νέους
Το OnlyFans ιδρύθηκε το 2016 και σχεδιάστηκε επίσημα για να «φέρει επανάσταση στις συνδέσεις δημιουργών και θαυμαστών».
Ο ιστότοπος φιλοξενεί επί πληρωμή «αποκλειστικό περιεχόμενο», μια λειτουργία ιδιωτικής συνομιλίας και έναν μηχανισμό φιλοδωρήματος.
Ξεφυλλίζοντας την αρχική σελίδα του που είναι δωρεάν, θα βρείτε προπονήσεις γυμναστικής, μαθήματα μαγειρικής, ακόμη και βίντεο για την ανακάλυψη των φωνητικών σας δυνατοτήτων.
Αλλά αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Σύμφωνα με την Aryana Safaee, λέκτορα πολιτικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, αυτή η φιλική προς τους χρήστες πρόσοψη είναι εντελώς παραπλανητική.
«Από τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα εμπορεύεται τον εαυτό της, ένα άτομο θα υπέθετε ότι πρόκειται για έναν ιστότοπο για διασημότητες που θέλουν να βγάλουν ένα επιπλέον δολάριο από τους θαυμαστές τους» γράφει στη διατριβή της για το OnlyFans και τη διαδικτυακή σεξεργασία.
«Αλλά όταν ο μέσος άνθρωπος ερωτάται για ποιο λόγο υπάρχει το OnlyFans, δίνει μια πολύ ξεκάθαρη και συνοπτική απάντηση: πορνό» λέει.
«Περισσότερο ιδιοφυΐα του μάρκετινγκ παρά σεξεργάτρια»
Σε μια εποχή όπου το δωρεάν πορνό είναι πανταχού παρόν στο διαδίκτυο, το OnlyFans έχει αποδείξει ότι οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.
Πέρυσι, οι δημιουργοί του πρόσθεσαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία, η οποία λαμβάνει ποσοστό 20%, τσέπωσε 433 εκατομμύρια δολάρια (προ φόρων) – ένα τεράστιο άλμα από 62 εκατομμύρια δολάρια το 2020.
Η καθηγήτρια Safaee λέει ότι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας του ιστότοπου είναι η αίσθηση της «προσωπικής σύνδεσης» που καλλιεργεί.
«Η διαφορά με αυτό και με άλλες μορφές πορνό είναι ότι οι δημιουργοί έχουν απευθείας επαφή με τους ανθρώπους που παρακολουθούν το περιεχόμενό τους και οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν συγκεκριμένα βίντεο, συγκεκριμένα φετίχ».
Στην έρευνά της η Safaee, διαπίστωσε ότι οι συνδρομητές συχνά ακολουθούν τους δημιουργούς σε πολλούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης – όπως το Instagram και το TikTok – μέρη όπου μοιράζονται τις λιγότερο σέξι, πιο καθημερινές πτυχές της ζωής.
Οι καταναλωτές δεν θέλουν απλώς πορνό για το πορνό- θέλουν να αισθάνονται ότι γνωρίζουν τη φιγούρα των φαντασιώσεών τους.
Η σχετική έννοια της «δημιουργίας περιεχομένου»
Η μητέρα Billie Beever είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της πλατφόρμας. Στα 30 της, εργάζεται στη βιομηχανία ενηλίκων για περισσότερο από μια δεκαετία: από το πλύσιμο αυτοκινήτων με μπικίνι και τη γυμνή σερβιτόρα, μέχρι τη συνοδεία και τη δημιουργία πορνό.
Η Billie ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησαν το OnlyFans και τώρα λέει ότι βρίσκεται στο κορυφαίο ένα τοις εκατό των δημιουργών παγκοσμίως. Αλλά είναι μια σκληρή δουλειά.
«Ξυπνάω με περίπου 100 ή 200 μηνύματα την ημέρα και απαντώ σε κάθε άτομο» λέει.
«Αν δεν ξοδέψεις χρήματα, δηλαδή φιλοδώρημα, και έχει περάσει περίπου ένας μήνας, σε βάζω σε μια λίστα. Ξέρω ότι δεν πρέπει να σπαταλάω τον χρόνο μου απαντώντας σου, γιατί στο τέλος της ημέρας είναι η δουλειά μου» εξηγεί.
Και όταν πρόκειται για τη δουλειά της Billie, υπάρχουν πολλές μη ασφαλείς πτυχές: «βαθμολογίες π@ύτσων, βίντεο, sexting, εσώρουχα, κλήσεις στο Snapchat».
Υπάρχει επίσης η «εμπειρία της κοπέλας», ένα πακέτο επί πληρωμή πάνω από τη μηνιαία συνδρομή. Περιλαμβάνει επιπλέον φωτογραφίες και βίντεο, καθώς και εξατομικευμένα μηνύματα σε γραπτή, ηχητική και βιντεοσκοπημένη μορφή.
«Λέω συχνά «μπαμπά»» σημειώνει για το στυλ επικοινωνίας της.
Το μεγαλύτερο μέρος του φόρτου εργασίας της Billie είναι η διαχείριση και το μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εργασίες όπως η επεξεργασία φωτογραφιών, ο προγραμματισμός αναρτήσεων, η οργάνωση διασταυρούμενης προώθησης με άλλους δημιουργούς, η συνομιλία με τους θαυμαστές σε ζωντανές ροές στο TikTok και το άλμα στις τάσεις των κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των χορών, με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Σεξουαλικότητα και slut-shaming: Η επιτυχία μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι.
«Είναι δύσκολο να βρεις έναν άντρα που θέλει να είναι μαζί σου, για σένα» λέει η Billie.
«Στην αρχή, είναι πολύ σαν, ‘Ω Θεέ μου, γ@μάω μια πορνοστάρ ή μια δημιουργό του OnlyFans ή οτιδήποτε άλλο».
«Αλλά μόλις φύγει αυτή η εικόνα και συνειδητοποιήσουν ότι είμαι ένας πραγματικός άνθρωπος με ανάγκες και επιθυμίες … δεν νομίζω ότι ξέρουν πώς να το χειριστούν».
Η καθηγήτρια Safaee υποδηλώνει ότι οι οικείες, επί πληρωμή συνδέσεις σε ιστότοπους όπως το OnlyFans μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αγάπη και τη σεξουαλικότητα.
«Μετατρέπει αυτά τα πολύ ανθρώπινα συναισθήματα σε εμπόρευμα» λέει.
«Οι άνθρωποι πωλούν τον εαυτό τους ως κάποιον που είναι επιθυμητός, ακόμη και ως φαντασίωση. Για τους δημιουργούς, κάθεσαι εκεί και αναρωτιέσαι: «Είμαι πραγματικά εγώ αυτός; Είμαι ο ίδιος άνθρωπος όταν δεν είμαι σε αυτή τη λειτουργία;».
«Και για τους ανθρώπους που καταναλώνουν αυτού του είδους το περιεχόμενο, παίρνουν αυτή την ιδανική εκδοχή μιας γυναίκας και δεν κατανοούν πραγματικά τις αποχρώσεις».
Η Billie λέει ότι δεν είναι ένα υπερβολικά σεξουαλικό ή στοργικό άτομο εκτός εργασίας. Τα τείχη της είναι πολύ ψηλά – αυτοπροστασία αφού «την έχουν ντροπιάσει και πληγώσει τόσες πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια».
Την έχουν τρολάρει, οι άντρες έχουν πάθει εμμονή μαζί της και της έχουν πει ότι κανείς δεν θα την αγαπήσει ποτέ.
Παρόλο που η σωματική ασφάλεια της Billie δεν έχει τεθεί ακόμη σε κίνδυνο, είναι ευτυχής που ζει σε μια πολυκατοικία με ασφάλεια. «Αν ζούσα σε μονοκατοικία, θα έπαιρνα κάμερες και τα πάντα … είναι σίγουρα μια ανησυχία».
«Με έβαλαν σε πειρασμό τα χρήματα»
Για κάθε Billie – η οποία λέει ότι ο στόχος της για τα κέρδη της είναι 7.000-10.000 δολάρια την εβδομάδα – υπάρχουν χιλιάδες δημιουργοί που κερδίζουν πολύ λίγα.
Η Sarah* μπήκε στον ιστότοπο στα τέλη Αυγούστου, ελπίζοντας να κερδίσει επιπλέον χρήματα ενώ σπούδαζε.
«Δεν ήθελα να βασίζομαι στους γονείς μου» λέει η 24χρονη, η οποία ζει με σωματική αναπηρία.
«Τα άτομα με αναπηρία συχνά υποαπασχολούνται ή είναι άνεργοι … Το έκανα αυτό για οικονομικούς λόγους». Αλλά το να βγάλει χρήματα στο OnlyFans δεν ήταν τόσο εύκολο όσο νόμιζε η Sarah.
Όπως κάθε επιχείρηση, είχε έξοδα εκκίνησης – σκηνικά, σεξουαλικά παιχνίδια και εξοπλισμό κινηματογράφησης. Η Sarah αγόρασε μερικά αντικείμενα και στη συνέχεια έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με αυτά που είχε.
Για να κερδίσει συνδρομητές προώθησε το OnlyFans στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Κάποιοι τη χλεύασαν που μπήκε στην πλατφόρμα- άλλοι τη θεώρησαν γενναία.
Δημιούργησε επίσης μια αγγελία σε έναν ιστότοπο αγγελιών. Εκεί επικοινώνησε ένας χρήστης, προσφέροντας στη Sarah 300 δολάρια για να γυρίσει μια ταινία σκληρού πορνό με έναν άνδρα συμπρωταγωνιστή.
Το αίτημα ξεπερνούσε τα όρια της Σάρα, αλλά επειδή το OnlyFans δεν είχε αποδειχθεί τόσο προσοδοφόρο όσο ήλπιζε, συμφώνησε απρόθυμα. Ζήτησε από έναν άνδρα φίλο της να το γυρίσουν μαζί της και έκλεισε ένα μοτέλ.
Αλλά όταν η Sarah έστειλε μια προεπισκόπηση του βίντεο στον αιτούντα, εκείνος την έβρισε για την ποιότητα και το περιεχόμενό του, αρνούμενος κατηγορηματικά να πληρώσει.
«Έκλαιγα γιατί μπήκα στον πειρασμό των χρημάτων» λέει. «Λυπάμαι που παρασύρθηκα στο αίτημά του».
Ενώ πολλοί δημιουργοί, αν όχι οι περισσότεροι, θα επέμεναν στην πληρωμή εκ των προτέρων, η απειρία της Sarah με τη βιομηχανία την άφησε σε επισφαλή θέση.
Αργότερα πούλησε το βίντεο σε κάποιον άλλον για 50 δολάρια, αλλά η όλη δοκιμασία επιβάρυνε την ψυχική της υγεία. Μετά από μόλις ένα μήνα στο OnlyFans, η Sarah απενεργοποίησε το λογαριασμό της.
Είχε βγάλει 431 δολάρια, αλλά το πραγματικό κέρδος – μείον το κόστος των ρούχων και των σκηνικών – ήταν πολύ μικρότερο.
View this post on Instagram
Όταν οι θαυμαστές γίνονται συνδρομητές
Ενώ το OnlyFans δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία για το μέσο εισόδημα των δημιουργών του, υπάρχουν ψίχουλα στο διαδίκτυο.
Το 2020, ο ψηφιακός αναλυτής και ανεξάρτητος ερευνητής Thomas Hollands χρησιμοποίησε δεδομένα από τον ιστότοπο για να υπολογίσει πόσα χρήματα βγάζουν οι δημιουργοί.
Η ανάλυσή του δείχνει ότι το κορυφαίο 1% των δημιουργών περιεχομένου του ιστότοπου κερδίζει το 33% των εσόδων, ενώ το κορυφαίο 10% συγκεντρώνει το 73%.
Εν τω μεταξύ, ο μέσος δημιουργός εκτιμάται ότι παίρνει λιγότερα από 145 δολάρια το μήνα, αφού το OnlyFans αφαίρεσε το μερίδιό του.
Η καθηγήτρια Safaee επισημαίνει ότι αυτό είναι «πολύ κάτω» από το μέσο ποσό που κερδίζουν οι άλλοι εργαζόμενοι στην οικονομία του διαδικτύου, οι οποίοι εκτιμάται στα 500 δολάρια τον μήνα.
Παρόλο που η OnlyFans λειτουργεί με διαφορετικό μοντέλο από την Uber ή το Deliveroo, δεν παύει να είναι τελικά μια πλατφόρμα διαδικτυακής οικονομίας. Οι εργαζόμενοι είναι ανεξάρτητοι «εργολάβοι», που πωλούν την εργασία τους στους καταναλωτές.
Αλλά όταν γίνεστε δημιουργός της OnlyFans, δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε μια δεξαμενή πελατών που θέλουν τα προϊόντα σας. Πρέπει να βρείτε και να δημιουργήσετε τη δική σας βάση συνδρομητών.
Το να έχετε προϋπάρχον και μεγάλο αριθμό οπαδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι -αν όχι ζωτικής σημασίας- πολύ ευνοϊκό για την επιτυχία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές προσωπικότητες, όπως η πρώην σταρ του Ντίσνεϊ Bella Thorne, η Danielle «Cash Me Outside» Bregoli και μια σειρά από διαγωνιζόμενες του Married At First Sight, φέρονται να κάνουν περιουσίες από την ιστοσελίδα. Έχουν μετατρέψει τους θαυμαστές τους σε συνδρομητές.
Μετά από ένα πέρασμα από το ριάλιτι Love Island, η Phoebe Thompson είχε την ίδια ευκαιρία.
«Κυριολεκτικά μου έστελναν συνέχεια μηνύματα, λέγοντάς μου ότι θα έπρεπε να έχω μια ιστοσελίδα ή να είμαι στο OnlyFans» θυμάται.
Αρχικά, η Phoebe ήταν διστακτική. Μια συνάδελφός της από το Love Island είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην ιστοσελίδα – αλλά είχε επίσης προκαλέσει αντιδράσεις.
«Υπήρχε φόβος για την κρίση και φόβος να συνδεθούμε με το OnlyFans ως πλατφόρμα» λέει η Phoebe.
«Υπάρχουν μάρκες που ανοιχτά δεν θα συνεργαστούν με δημιουργούς περιεχομένου που είναι σε αυτό». Τελικά, η Phoebe έκανε το άλμα, δημιουργώντας έναν ανεξάρτητο, συνδρομητικό ιστότοπο, ο οποίος έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το OnlyFans. Η εταιρεία που φιλοξενεί τον ιστότοπό της παίρνει ένα μερίδιο.
«Όταν ξεκίνησα, έλεγα: «Δεν θα κάνω γυμνό», και νομίζω ότι αυτό άλλαξε μέσα στις πρώτες 24 ώρες» λέει και γελάει.
«Σκέφτηκα ‘κοιτάξτε, κάνω ηλιοθεραπεία τόπλες στην παραλία, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με ορισμένα είδη γυμνού, οπότε γιατί να γίνομαι αστεία τώρα;’».
Αλλά η απόφασή της δεν έμεινε χωρίς συνέπειες. Η Phoebe λέει ότι αφού ξεκίνησε την ιστοσελίδα της, την έκοψαν από ένα κορυφαίο εμπορικό πρακτορείο μοντέλων.
Για την ίδια, το εμφανές άγχος γύρω από τις καταστάσεις του ξεγυμνώματος είναι υποκριτικό. «Μεγάλωσα παρακολουθώντας supermodels όπως η Kate Moss, η οποία έχει βγει πολλές φορές στην πασαρέλα όπου το στήθος της είναι εκτεθειμένο, αλλά είναι «τέχνη» και είναι «μόδα», επειδή ανήκει σε κάποιον … έχει ένα πρακτορείο που παίρνει χρήματα από αυτήν. Αλλά αν αποφάσιζε να το κάνει μόνη της, αυτό δεν είναι εντάξει;».
«Όλο αυτό το στίγμα και η ντροπή δεν έχει σχέση με το γυμνό- όλος αυτός ο θυμός δεν έχει σχέση με το γυμνό. Έχει να κάνει με τα χρήματα και τον έλεγχο». Από τότε που ξεκίνησε την ιστοσελίδα της, η Phoebe αισθάνεται ότι έχει πάρει τα ηνία του ελέγχου στα χέρια της – τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
«Πλούτισε με κάθε τρόπο»
Η Phoebe έχει την πολυτέλεια να θέτει όρια στο είδος του υλικού που παράγει. «Πρέπει να σιγουρευτείς ότι αν διαρρεύσει αυτή η φωτογραφία, θα νιώσεις ντροπή; Και αν θα αισθανόσουν ντροπή, μην την δημοσιεύσεις».
Όταν το περιεχόμενό της κλέβεται ή διαρρέει – μια πρακτική που πολλοί δημιουργοί λένε ότι είναι αναπόφευκτη – η Phoebe έχει μια ομάδα διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου ενός δικηγόρου πνευματικών δικαιωμάτων, που αναλαμβάνει αμέσως δράση και «κλείνει τα πάντα».
Αλλά οι περισσότεροι δημιουργοί περιεχομένου δεν έχουν αυτό το δίχτυ ασφαλείας.
Η καθηγήτρια Safaee επισημαίνει παραβιάσεις δεδομένων όπου οι χρήστες κατεβάζουν όλο το υλικό για ενήλικες από τον ιστότοπο ενός ατόμου και στη συνέχεια μεταπωλούν το περιεχόμενο αλλού.
«Κατά κάποιον τρόπο είναι χειρότερο από την πειρατεία μιας ταινίας ή μουσικής επειδή δεν έχεις να κάνεις με μια μεγάλη εταιρεία που μπορεί να διαχειριστεί αυτή την απώλεια» επισημαίνει. «Έχεις να κάνεις με μεμονωμένους ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους και πάλι δεν βγάζουν καν τόσα πολλά χρήματα».
Το OnlyFans αναφέρει: «Ο ιστότοπος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κατεβάζουμε γρήγορα οποιοδήποτε κλεμμένο περιεχόμενο, αλλά δεν σέβονται όλοι οι ιστότοποι τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων ή δεν συμμορφώνονται με τα αιτήματά μας».
View this post on Instagram
*Με στοιχεία από abc.net.au
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις