Artemis I: Ξεκίνησε η μεγάλη πρόβα για την επιστροφή της NASA στη Σελήνη
Η ρομποτική αποστολή, πρόβα για την επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στο φεγγάρι, θα πετάξει τον γύρο του φεγγαριού πριν επιστρέψει σε 25 ημέρες.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
Το σχέδιο της NASA για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι πέρασε στην τελική ευθεία με την δοκιμαστική αποστολή Artemis I που εκτοξεύτηκε την Τετάρτη για να μεταφέρει τρία ανδρείκελα στον γύρο της Σελήνης.
Ο νέος πύραυλος SLS, ένας γίγαντας ύψους 98 μέτρων, αναχώρησε στις 08.49 ώρα Ελλάδας έπειτα από δέκα εβδομάδες αναβολών, τεχνικών απροόπτων και τυφώνων που χτύπησαν το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.
Περίπου 90 λεπτά μετά την πυροδότηση, το ανώτερο στάδιο του Orion θα πυροδοτήσει τον κινητήρα του για ένα το ταξίδι προς το φεγγάρι.
Διαβάστε επίσης: Φιλέτο στο Διάστημα: NASA και Κίνα θέλουν το ίδιο οικόπεδο στο φεγγάρι
Αρχικά θα προσπεράσει τη Σελήνη, περνώντας σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, πριν τεθεί στη συνέχεια σε τροχιά γύρω της.
Τελικά θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για να επιστρέψει πέφτοντας με αλεξίπτωτο στον ωκεανό, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε επίσης: H NASA διάλεξε ράφτη για τη Σελήνη – Το κοστούμι θα βγει ακριβό
Βασικός στόχος του Artemis I είναι να φέρει κοντά στα σχεδιαστικά τους όρια τον πύραυλο SLS και την κάψουλα Orion πριν η ίδια πτήση επαναληφθεί με πλήρωμα, κάτι που προγραμματίζεται για το 2024 στην καλύτερη περίπτωση.
Μεταξύ άλλων η NASA περιμένει να δοκιμάσει την αντοχή της θερμικής ασπίδας του Orion, το οποίο επιστρέφοντας στη Γη θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 40.000 χιλιομέτρων την ώρα, ή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου, πολύ ταχύτερα από τις αποστολές που επιστρέφουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Άρτεμη
Βαφτισμένο προς τιμήν της θεάς Άρτεμης, αδελφής του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, το πρόγραμμα Artemis διαδέχεται το πρόγραμμα Apollo της δεκαετίας του 1960 για ένα νέο έπος στη Σελήνη.
Αυτή τη φορά, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί επ’ αόριστον με στόχο τη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε επίσης: Είναι ο νέος πύραυλος της NASA «γιγάντια σπατάλη χρημάτων»;
Η πρώτη αποστολή του προγράμματος, κόστους 4,1 δισ. δολαρίων είναι σχεδιασμένη να δοκιμάσει τον πύραυλο SLS και την κάψουλα Orion στα όρια των δυνατοτήτων τους πριν η ίδια πτήση επαναληφθεί με αστροναύτες, πιθανώς το 2024.
Περίπου ένα χρόνο αργότερα, το 2025 το νωρίτερο, ο SLS θα εκτοξεύσει ακόμα τέσσερις αστροναύτες, από τους οποίους οι δύο -μια γυναίκα και ένας μη λευκός- θα κατέβουν μέχρι την επιφάνεια της Σελήνης.
Σε συνεργασία με τον Έλον Μασκ
Το ίδιο το Orion δεν έχει τη δυνατότητα προσσελήνωσης, γι’ αυτό και η NASA συνεργάζεται με την SpaceX του Έλον Μασκ. Ενώ κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, το Orion θα συνδεθεί με το σκάφος Starship της εταιρείας, στο οποίο θα μετεπιβιβαστούν οι δύο αστροναύτες. Το φουτουριστικό σκάφος του Μασκ θα τους μεταφέρει στην επιφάνεια και μετά πίσω στο Orion για την επιστροφή στη Γη.
Μέχρι στιγμής, πάντως, το Starship παραμένει στο στάδιο ανάπτυξης και έχει πετάξει μόνο μέχρι το ύψος των 10 χιλιομέτρων.
Στην πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση που σχεδιάζει η εταιρεία, πιθανώς στα τέλη του 2022 ή το 2023, το Starship θα πετάξει απλώς τον γύρω της Γης, πριν αποπειραθεί μια απόπειρα προσσελήνωσης χωρίς πλήρωμα.
Και μια ακόμα τεχνική δυσκολία: μετά την εκτόξευσή του το Starship θα πρέπει να ανεφοδιαστεί με καύσιμα πριν αναχωρήσει για το φεγγάρι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις