Η αιματηρή και περίπλοκη σχέση της Πολωνίας με τη Ρωσία – Η σφαγή του Κατίν και ένα αεροπορικό δυστύχημα
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βαρσοβία υποστηρίζει σταθερά το Κίεβο
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κρίνει αν η απαγόρευση του TikTok πλήττει την ελευθερία του λόγου
Με αφορμή την υπόθεση του πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία, το βράδυ της Τρίτης, σημαίνοντας συναγερμό στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, για ενδεχόμενο χτύπημα από τη Ρωσία, η Washington Post φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση Πολωνίας – Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι υπήρξε περίπλοκη και κατά καιρούς αιματηρή, ιδίως τα τελευταία 100 χρόνια.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας τον περασμένο αιώνα, μεταξύ άλλων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση εισέβαλαν στην Πολωνία.
Διαβάστε επίσης: Ο Ζελένσκι πίεζε τον Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ να… κηρύξουν τον πόλεμο στη Ρωσία
Ένα αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία το 2010, κατά το οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες ανώτεροι πολωνοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, δημιούργησε νέες «σκιές» στις σχέσεις των δύο χωρών.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βαρσοβία υποστηρίζει σταθερά το Κίεβο, ενώ έχει προσφέρει όπλα στον ουκρανικό στρατό, οικονομική βοήθεια και στέγαση σε εκατοντάδες χιλιάδες ουκρανούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Πολωνία.
Αναδρομή στο παρελθόν
Πιο συγκεκριμένα, το 1940, ένα χρόνο αφότου η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση εισέβαλαν στην Πολωνία και αποφάσισαν να διαιρέσουν τη χώρα, ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν ενέκρινε τη μαζική δολοφονία χιλιάδων Πολωνών που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τη Μόσχα σε μια προσπάθεια να εξοντωθούν οι Πολωνοί που θα μπορούσαν να αντιταχθούν στη δημιουργία ενός φιλοσοβιετικού καθεστώτος στην Πολωνία.
Μεταξύ των δολοφονηθέντων περιλαμβάνονταν τουλάχιστον 15.000 στρατιωτικοί που σφαγιάστηκαν στο δάσος του Κατίν στη δυτική Ρωσία από σοβιετικούς πράκτορες. Ο Στάλιν επέρριψε την ευθύνη για τις δολοφονίες στη ναζιστική Γερμανία.
«Οι κρατούμενοι δεν γνώριζαν τη μοίρα τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Έμαθαν την αλήθεια μόνο στο δάσος του Κατίν» σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βαρσοβίας, μια πολωνική δεξαμενή σκέψης.
Μόλις μισό αιώνα αργότερα, το 1990, η Σοβιετική Ένωση παραδέχθηκε ότι ο Στάλιν και η μυστική του αστυνομία ήταν υπεύθυνοι για τις δολοφονίες.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Στάλιν εγκατέστησε ένα κομμουνιστικό καθεστώς στη Βαρσοβία, το οποίο κυβέρνησε την Πολωνία για δεκαετίες και ήταν βασικό μέλος του σοβιετικού μπλοκ. Όμως, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος έφτασε στο τέλος του, η Πολωνία στράφηκε γρήγορα προς τη Δύση και έγινε μία από τις πρώτες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ που εντάχθηκαν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό τη δυτική ηγεσία.
Διαβάστε επίσης: Ακόμη πιο κοντά η Ρωσία με το Ιράν – Τι σημαίνει η νέα στρατηγική συνεργασία
Το 2010, ένα αεροπλάνο που μετέφερε τον πολωνό πρόεδρο Λεχ Καζίνσκι και ανώτερους αξιωματούχους συνετρίβη στο Σμολένσκ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 96 επιβαίνοντες.
Η πολωνική αντιπροσωπεία που βρισκόταν στην πτήση επρόκειτο να παραστεί μαζί με ρώσους αξιωματούχους σε μνημόσυνο για τη σφαγή του Κατίν.
Αν και οι αρχικές έρευνες διαπίστωσαν ότι η συντριβή προήλθε από λάθος του πιλότου, μεταγενέστερα πολωνικά πορίσματα έδιεξαν ότι μπορεί να υπήρξε εγκληματική ενέργεια.
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε συνωμοσία.
Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ο δίδυμος αδελφός του εκλιπόντος προέδρου, είναι σήμερα ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας και η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της χώρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις