Μαζί, με στόχο την υγεία: Ένας κρίκος προσφοράς συνδέει τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα
Από την Ηρακλειά μέχρι την Καρυά Ολύμπου, κι από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Δημητσάνα, μια σημαντική πρωτοβουλία φέρνει το αγαθό της υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Οκτώ χρόνια, 70 ελληνικά νησιά, ενίσχυση 74 δομών υγείας. Αυτοί είναι μόνο ορισμένοι από τους αριθμούς του προγράμματος εταιρικής ευθύνης της Alpha Bank, «Μαζί, με στόχο την υγεία», που σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», άλλαξε τις ζωές 833.000 ανθρώπων που (ευτυχώς) επιμένουν να ζουν στα πανέμορφα, αλλά απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας. Πλέον το πρόγραμμα, έχοντας αποδεδειγμένα επιτυχή πορεία στην άγονη γραμμή, επεκτείνει τη δράση του γεωγραφικά αλλά και ως προς το περιεχόμενό του, για να προσφέρει το αγαθό της Υγείας σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους.
Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η δράση της Alpha Bank ξεκινά το 2014, με στόχο την παροχή αρωγής στο ΕΣΥ, στις περιοχές όπου οι λήπτες υπηρεσιών υγείας αντιμετωπίζουν διαχρονικά τις μεγαλύτερες δυσκολίες, τόσο λόγω της έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού και υγειονομικού προσωπικού, όσο και εξαιτίας της δυσκολίας στη σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ιδίως στη διάρκεια του χειμώνα. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, 242.504 τεμάχια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού παραδόθηκαν στις 74 δομές υγείας 70 νησιών, ενισχύοντας σημαντικά τη δυνατότητά τους να περιθάλπουν τους κατοίκους της άγονης γραμμής, αλλά και παράγοντας αξία που επέστρεψε στην ελληνική κοινωνία.
.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η πολλαπλασιαστική αξία (Social Return on Investment) της δράσης έφτασε το 9,62, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε 1€ που επενδύθηκε, η αξία που επεστράφη στην ελληνική κοινωνία ανήλθε σε 9,62€ – δηλαδή, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με την αρχική επένδυση.
Ακόμη πιο εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί που προέκυψαν μέσα από τη «Μελέτη Κοινωνικού Αντικτύπου» του προγράμματος, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στις αρχές Οκτωβρίου στη γοητευτική, αλλά απομονωμένη, Ηρακλειά. Σύμφωνα με αυτά, το 96% όσων χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες δήλωσαν ότι αυξήθηκε η εμπιστοσύνη τους στις ιατρικές γνωματεύσεις, το 92% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αξιολόγησαν ως «σημαντικές» ή «πολύ σημαντικές» τις δωρεές, το 92% των τοπικών φορέων θεωρούν ότι το πρόγραμμα είχε θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, ενώ το 69% όσων ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς ως κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.
.
Ακόμη περισσότερες δράσεις, σε ακόμη περισσότερα μέρη
Το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία», έχει ήδη πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα στην ηπειρωτική Ελλάδα – και ετοιμάζεται για τα επόμενα. Συγκεκριμένα, ήδη καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο δομών Υγείας, αλλά και Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων σε απομακρυσμένες περιοχές, με πρώτο σταθμό την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ταυτόχρονα, επεκτείνει τη δράση του και σε άλλους τομείς, πάντα με στόχο την ενίσχυση της υγείας των ανθρώπων της χώρας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νέα συνεργασία που ανέπτυξε με τον οργανισμό GivMed. Στο πλαίσιό της, οι εργαζόμενοι της Alpha Bank θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεές φαρμάκων σε Κοινωνικά Φαρμακεία, και να γίνονται με αυτό τον τρόπο κοινωνοί της προσφοράς της Τράπεζας στην ελληνική κοινωνία.
Όσο για το αποτύπωμα των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών της Alpha Bank στην άγονη γραμμή; Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό μέσα από τις δηλώσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων.
.
Κρατώντας τα νησιά ζωντανά τον χειμώνα
Οι αγαπημένοι μας καλοκαιρινοί προορισμοί μεταμορφώνονται ριζικά στη διάρκεια του χειμώνα – και με χαρτί γιατρού. Όπως τόνισε η Κατερίνα Βορδώνη, αγροτική ιατρός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) Ηρακλείας, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της Μελέτης Κοινωνικού Αντικτύπου, «το ιατρείο σε ένα τόσο μικρό νησί έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για απεικονιστικές εξετάσεις ή εργαστηριακούς ελέγχους. Όταν υπάρχει κάποια ανάγκη, οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες δομές, μακριά από το μέρος τους».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σασιάκος, αγροτικός ιατρός ΠΠΙ Κουφονησίων συμπλήρωσε πως «τον χειμώνα, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με νησιά που έχουν δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας μειώνεται και επιβάλλεται να είμαστε ακόμη πιο σωστοί. Εκεί, λοιπόν, έρχεται η σημασία του εξοπλισμού που έχουμε στα χέρια μας» – δήλωση, που καθιστά κάτι παραπάνω από σαφή την άποψη της ιατρικής κοινότητας για τη συμβολή της Alpha Bank στις δομές υγείας της περιοχής.
Και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον ρόλο που παίζει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, ώστε να συνεχίσουν να διαμένουν στον τόπο τους, κρατώντας τον ζωντανό χειμώνα-καλοκαίρι. Την θετική αυτή «παρενέργεια» επιβεβαιώνει και ο Δημήτρης Λιανός, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος εκτός των άλλων στέκεται και στις σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της πολυετούς δραστηριότητας της Alpha Bank στον χώρο της Υγείας: «Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν την αγάπη και την προσπάθεια των φορέων για συνεργασία και προσφορά. Είναι λογικό να αναπτύσσονται σχέσεις που διαρκούν στον χρόνο. Οι μόνιμοι κάτοικοι, βλέποντας αυτή την προσφορά, αποκτούν και οι ίδιοι κίνητρο για την παραμονή τους στα νησιά».
.
Προσφέροντας στους κατοίκους αυτό που έχουν ανάγκη, τη στιγμή που το έχουν ανάγκη
Τοπικοί φορείς και ιατροί αναδεικνύουν επίσης τη σημασία των απλών, γρήγορων διαδικασιών που ακολουθεί η Alpha Bank ανταποκρινόμενη στις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν στις δομές υγείας, αλλά και τη σημασία που έχει όχι μόνο το ίδιο το γεγονός της προσφοράς της, αλλά και το περιεχόμενο αυτής της προσφοράς– που δεν περιορίζεται μόνο σε συμβατικό εξοπλισμό, αλλά περικλείει τελευταίας τεχνολογίας συστήματα και συσκευές που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις δυνατότητες των δομών υγείας να προσφέρουν αποτελεσματικές και επαρκείς υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, ο Γιάννης Τζανάκης, Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, τόνισε: «Έγινε η καταγραφή της ανάγκης και χωρίς δεύτερη κουβέντα πήραμε την έγκριση. Χωρίς τρίτη κουβέντα, το μηχάνημα αιμοκάθαρσης ήρθε στους χώρους μας και άρχισε να λειτουργεί άμεσα και πλέον πραγματοποιεί πάνω από 900 αιμοκαθάρσεις κάθε χρόνο».
Αντιστοίχως, η Ιμμακολάτα Ντε Μάτζιο, Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, υπογράμμισε: «Η τράπεζα μας έδωσε μια θερμοκοιτίδα που είναι φορητή και παράλληλα μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα λόγω της τεχνολογίας της. Έτσι, όταν υπάρχει ένα νεογνό που πρέπει να μεταφερθεί, η υποστήριξή του -μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά γίνεται από εμάς- γίνεται μέσω του εξοπλισμού που έχουμε στα χέρια μας σήμερα».
Προστατεύοντας τους κατοίκους, ενισχύοντας τον τόπο
Προφανώς, σημαντικότερο όλων είναι και παραμένει η διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας, με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία και την καλύτερη δυνατή έκβαση για τους ασθενείς. Και φαίνεται πως αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται μέσα από το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία», αφού όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Γαβαλάς, Πρόεδρος της Κοινότητας της γοητευτικής, αλλά απομακρυσμένης Ηρακλειάς, «σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού πρέπει να έρθει στο νησί ελικόπτερο. Η ζωή στο νησί είναι δύσκολη».
Για αυτό και η ενίσχυση των δομών υγείας διαδραματίζει τόσο καίριο ρόλο. «Απετράπησαν αρκετές διακομιδές λόγω της σωστής, έγκαιρης, και έγκυρης διάγνωσης που έγινε με τον σωστό εξοπλισμό που έχουμε σήμερα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της σωστής σφυγμομέτρησης των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και των δομών Υγείας», δήλωσε ο Γιώργος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, ενώ ο Παύλος Δάγλας, Δήμαρχος Μεγανησίου, στάθηκε στους δρόμους που άνοιξε το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank: «Πλέον έχουμε κι άλλες δωρεές, από άλλα ιδρύματα, οργανισμούς και φορείς για δράσεις με την τοπική κοινωνία. Το πρότυπο συνεργασίας που λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να συνεχιστεί».
- Η ζωή από ψηλά – Ο Χάρης Χριστόπουλος «αιχμαλωτίζει» τον κόσμο από τον ουρανό
- Σεξ: Δεν είναι το ίδιο για όλες τις γυναίκες
- «Όποιος με ξέρει, ξέρει»: Η Τζένιφερ Άνιστον στόλισε με ελιές το χριστουγεννιάτικο δέντρο της
- Τεχνητή νοημοσύνη: Το Botto είναι AI καλλιτέχνης και βγάζει… εκατομμύρια δολάρια
- «Skål!» – Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη Σουηδία σε φιλόδοξο οινοπαραγωγό
- Οδήγηση: Πρόστιμο για όσους τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε σου παίρνουν το δίπλωμα