Τουρκία: Όταν ανακοίνωσε ότι θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων
Η απειλή της Τουρκίας πήρε τη μορφή ψηφίσματος από την τουρκική εθνοσυνέλευση το 1995
Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, τόσο πιο έντονη γίνεται η εμπρηστική ρητορική της γείτονος, και οι προκλήσεις στο πεδίο.
Από την ρητορική των τούρκων αξιωματούχων δεν λείπουν οι απειλές πολέμου. Απειλές που έχουν να κάνουν κυρίως με το νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ενδεικτικό είναι το νέο παραλήρημα, στο οποίο κατέφυγε χθες, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
«Η επιδίωξη της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων είναι ένα κάλεσμα σε πόλεμο, μια πρόκληση δειλίας. Ας δούμε αν θα επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα κάθε 6 μίλια, ας το διαπιστώσουμε μαζί. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο», είπε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν.
Casus belli: Αιτία πολέμου
Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη τη σημασία της επέκτασης των χωρικών υδάτων δήλωσε εδώ και πολλά χρόνια, ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια θα σήμαινε ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Μάλιστα, σαν σήμερα, το 1994, η Τουρκία, χαρακτήρισε casus belli, η αλλιώς αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Η απειλή αυτή πήρε τη μορφή ψηφίσματος από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στις 8 Ιουνίου 1995. Η Εθνοσυνέλευση, εξουσιοδότησε μάλιστα την τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα, εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην ανακήρυξη των 12 μιλίων.
Ο εν λόγω όρος, το casus belli, προέρχεται από τη λατινική γραμματεία και σημαίνει αιτία πολέμου. Η φράση αυτή λέγεται επί παντός γεγονότος που μπορεί να προκαλέσει πολεμική εμπλοκή μεταξύ δύο κρατών ή συνασπισμού κρατών έναντι τρίτου ή άλλου συνασπισμού. Παραδείγματος χάριν, σε περιπτώσεις προσβολής ηγεμόνων ή άλλων αρχηγών κρατών, διπλωματικών αντιπροσώπων, καθώς και σε περίπτωση αιφνίδιας κατάληψης ξένου εδάφους ή προσβολής άλλων κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Επισημαίνεται ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι το εύρος των χωρικών υδάτων ή της αιγιαλίτιδας ζώνης (η θαλάσσια περιοχή γύρω από τα εδάφη μιας χώρας) μπορεί να φτάνει μέχρι τα 12 μίλια. Τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι 6 μίλια, ο δε εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 μίλια.
- Η μαγική σφυρίχτρα που… έβαλε φωτιά στην Τούμπα: Πως μια κίτρινη έγινε κόκκινη και άλλαξε το αφήγημα στο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Οδυσσέας Τσιαμπόκαλος: Ένοχος ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε θανάσιμα το ιδρυτικό μέλος των Razastarr
- Η 11άδα της ΑΕΚ για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό (pic)
- «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν ίσως στραφεί στα πυρηνικά», προειδοποιούν οι ΗΠΑ
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης
- Μαγδεμβούργο: Ένας τρομοκράτης από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει