Ο πύραυλος στην Πολωνία ανέδειξε πόσο υπαρκτοί είναι οι κίνδυνοι σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Η έκρηξη με δύο νεκρούς στην Πολωνία από πύραυλο μάλλον υπολείπεται του ορίου που απαιτείται για να προκαλέσει συλλογική δράση του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, ακόμη κι αν ήταν δικός της.
Εάν ήταν ρωσικός πύραυλος αυτός που έπληξε ένα πολωνικό χωριό την Τρίτη, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους – παρότι το ΝΑΤΟ το διαψεύδει, κάνοντας λόγο για ουκρανικό πύραυλο – θα ήταν η πρώτη φορά που ρωσικό όπλο θα έπεφτε σε νατοϊκό έδαφος.
Η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ κατάφεραν να περάσουν ολόκληρο τον Ψυχρό Πόλεμο χωρίς να κάνουν τέτοιο λάθος, επειδή η Ουάσιγκτον και η Μόσχα γνώριζαν καλά τους κινδύνους που εγκυμονούσε ένας πόλεμος λόγω ατυχήματος ή λανθασμένου υπολογισμού, σημειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, είναι μια πολύ λιγότερο προβλέψιμη πυρηνική δύναμη από την Σοβιετική Ένωση, αυξάνοντας το επίπεδο κινδύνου στο υψηλότερο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, όπως τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.
Η επέμβαση του Πούτιν στη Συρία οδήγησε στην κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικό μαχητικό πάνω από τα τουρκοσυριακά σύνορα το Νοέμβριο του 2015, αλλά το περιστατικό αυτό περιορίστηκε. Ομοίως, το πυραυλικό επεισόδιο της Τρίτης είναι απίθανο να οδηγήσει σε άμεση Νατο-ρωσική αντιπαράθεση.
Άλλο η σκόπιμη ένοπλη επίθεση
Ακόμα και αν συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι πύραυλοι που διέσχισαν τα πολωνικά σύνορα ήταν πράγματι ρωσικοί και όχι ουκρανικοί αντιπυραυλικοί αναχαιτιστές, όπως είπαν Μπάιντεν και Στόλτενμπεργκ, αυτό δεν θα αποτελούσε «ένοπλη επίθεση», που προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συμμαχίας, υποστήριξε ο William Alberque, διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των εξοπλισμών του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
«Η ‘σκόπιμη ένοπλη επίθεση’ είναι ένα αληθινό πράγμα», εξήγησε ο Alberque, προσθέτοντας ότι «δύο λανθασμένα εκτοξευμένοι πύραυλοι κρουζ ή βαλλιστικοί πύραυλοι δεν είναι αυτό».
Μέχρι τώρα, η αντίληψη που επικρατούσε ευρέως στους κόλπους του ΝΑΤΟ ήταν πως η ρωσική κλιμάκωση θα οδηγούσε σε αυξημένες προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και αυτό – όχι οποιαδήποτε μορφή άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ – θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τη ρωσική απερισκεψία.
Αυτή είναι η πιο πιθανή αντίδραση και αυτή τη φορά – και θα υπάρξει συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για το κατά πόσο δικαιολογεί την αύξηση της παρεχόμενης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, υποστήριξε ότι δικαιολογείται η παροχή μαχητικών αεροσκαφών F-15 και F-16.
Επανήλθε το αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το ΝΑΤΟ
Το περιστατικό στα πολωνικά σύνορα επανέφερε επίσης τις εκκλήσεις για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη δυτική Ουκρανία, η οποία θα επιβληθεί από την αεράμυνα του ΝΑΤΟ, ιδίως από αξιωματούχους των κρατών της Βαλτικής.
Οι υποστηρικτές μιας τέτοιας κίνησης σημείωσαν ότι οι κίνδυνοι ενός τέτοιου βήματος, που θα πυροδοτούσε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είναι πολύ μικρότεροι τώρα απ’ ό,τι κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας περιορίζονται επί του παρόντος στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας.
Ωστόσο, θα υπήρχε σημαντική αντίσταση σε οποιαδήποτε τέτοια επέκταση του ρόλου του ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.
Παραμένουν υπαρκτοί οι κίνδυνοι ανάφλεξης
Παρόλο που το περιστατικό αυτό είναι πιθανό να περιοριστεί, αυτό δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι μιας Νατο-ρωσικής σύγκρουσης εξαιτίας ενός λανθασμένου υπολογισμού δεν είναι υπαρκτοί.
Το Κίεβο αγωνιά να συνδέσει το ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν στενότερα με τον αγώνα της χώρας για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι οι πύραυλοι αποτελούν «χτύπημα κατά της συλλογικής μας ασφάλειας» και «πολύ σοβαρή κλιμάκωση», ενώ παρά τις δηλώσεις Μπάιντεν και Στόλτενμπεργκ ότι οι πύραυλοι ήταν ουκρανικοί, ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει να το αρνείται και να ρίχνει ευθύνες στην Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, καθώς η ρωσική στρατιωτική ήττα επιδεινώνεται με την απώλεια της Χερσώνας και των γύρω εδαφών, ο Πούτιν γίνεται όλο και πιο απελπισμένος και τα ρωσικά «γεράκια» του πολέμου, που κυριαρχούν στον τηλεοπτικό διάλογο της χώρας ζητούν μια σύγκρουση, για να εκλογικεύσουν την ταπείνωση της απώλειας ενός πολέμου από την Ουκρανία.
Μάλιστα, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τους πυραύλους στην Πολωνία, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του προπαγανδιστικού καναλιού RT, πανηγύρισε για τις συνέπειες ενός «ρωσικού χτυπήματος».
«Αν αυτό δεν είναι μια σκόπιμη πρόκληση, υπάρχει ένα καλό νέο εδώ», δήλωσε η Σιμονιάν: «Μια χώρα του ΝΑΤΟ αμύνεται τόσο χάλια, που ο καθένας μπορεί να την χτυπήσει κατά λάθος με οτιδήποτε, και όλο το ΝΑΤΟ δεν θα ξέρει καν ποιος την χτύπησε, με τι και γιατί».
- Ο Ν. Πλακιάς για όσα συνέβησαν στη Λάρισα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά ο Κ. Αγοραστός
- LIVE: Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης αναβολικών – Κατασχέθηκαν πάνω από 130 κιλά σκευάσματα και 68.000 κάψουλες
- Παίζατε Pokemon Go; Συγχαρητήρια, βοηθήσατε έναν κολοσσό να χαρτογραφήσει τον πλανήτη
- Τα γούρια της Καίτης Ταζεδάκη στολίζουν τα πέτα των Αθηναίων εδώ και 50 χρόνια
- Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 73 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο