Είναι το «σφράγισμα του στόματος» το μυστικό για έναν καλό βραδινό ύπνο;
Ορισμένοι influencers ευεξίας στο TikTok ισχυρίζονται ότι βοηθάει στο ροχαλητό και στην ξηροστομία και «κλείνουν το στόμα τους». Οι γιατροί έχουν άλλη άποψη.
Αν θέλετε να κοιμηθείτε καλά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κλείσετε το στόμα σας με ταινία. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ορισμένοι δημοφιλείς influencers ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της Γκουίνεθ Πάλτροου. Όμως, οι ειδικοί της ιατρικής λένε ότι πρόκειται για μια τάση που συνοδεύεται από κάποια απειλητικά για τη ζωή μειονεκτήματα.
Η πολυάσχολη μητέρα τριών παιδιών Τσανς Κουλπ δήλωσε στο TODAY ότι κλείνει το στόμα της με ταινία κάθε βράδυ από τότε που το δοκίμασε για πρώτη φορά επειδή τη βοήθησε να κοιμηθεί «σαν μωρό». Κοιμόμουν όλη τη νύχτα. Δεν έχασα ούτε μια ώρα».
Μια άλλη μητέρα τριών παιδιών, η Λίντσεϊ Πολιντόρ, ένιωσε μια «τεράστια διαφορά» στην ποιότητα του ύπνου της από τότε που δοκίμασε την τάση πριν από τέσσερις μήνες, δήλωσε στο TODAY. «Παρατήρησα ότι έχω πολύ πιο βαθύ ύπνο και ξυπνάω πολύ πιο ξεκούραστη. Πιστώνω στο mouth taping ότι έγινα περισσότερο πρωινός τύπος, ώστε να μπορώ να ξυπνάω τώρα στις 5:45 χωρίς να αισθάνομαι εξαντλημένη».
«Είναι κάτι πολύ περισσότερο από κάποια τάση του TikTok» πρόσθεσε η Πολιντόρ.
Αντίο αυπνία
Ένα από τα πρώτα βίντεο στο TikTok που υποστήριζε τα οφέλη της εξάσκησης, το οποίο έκτοτε έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές, αναρτήθηκε το 2021 από τον προπονητή Κόρι Ροντρίγκεζ. Στο βίντεο, τοποθετεί μια κόλλα στα χείλη του – ειδικές ταινίες που έχουν σχεδιαστεί για «ροχαλιστές» με ανοιχτό στόμα, αλλά σημείωσε ότι και η «απαλή χάρτινη ιατρική ταινία» λειτουργεί εξίσου καλά.
«Ο στόχος είναι να αναπνέετε από τη μύτη σας ενώ κοιμάστε σε σχέση με το στόμα σας» εξηγεί ο προπονητής. Στη συνέχεια απαριθμεί όλα τα υποτιθέμενα οφέλη, όπως η βελτιωμένη στοματική υγιεινή, ο καλύτερος ύπνος, η μειωμένη ξηροστομία και η μείωση του ροχαλητού.
Η συνάδελφος του «δημιουργός περιεχομένου, Αλέξις Φίσερ, είναι επίσης οπαδός του mouth taping.
«Θα έχετε τον πιο βαθύ ύπνο που έχετε ζήσει ποτέ» εκστασιάζεται η Φίσερ σε ένα άλλο κλιπ του TikTok.
«Δεν σφραγίζει εντελώς τα χείλη σας και η αναπνοή μπορεί ακόμα να περάσει μέσα από το στόμα σας, Η ταινία δεν είναι τρελά δυνατή» πρόσθεσε στα σχόλια.
@lexfiish have you tried? #mouthtaping #mouthbreathing #breathe #wellnesstips #wellnesshacks #stitchthis #eveningroutine #wellness #sleeptips ♬ Dreamy – Elijah Lee
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ταινία στόματος ευθύνεται για τη βελτίωση του ύπνου τους.
«Δεν υπάρχει πλέον ροχαλητό, αναπνοή από το στόμα ή συμφόρηση» έγραψε ένα άτομο στο βίντεο της Φίσερ στο TikTok.
Ένας άλλος πρόσθεσε: «Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που άλλαξε τη ζωή μου και το οποίο έμαθα ποτέ από το TikTok. Το κάνω αυτό κάθε βράδυ εδώ και 6 μήνες. Δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς αυτό τώρα».
Είναι αυτό ένα αποτελεσματικό βοήθημα ύπνου; Οι ειδικοί το «ζυγίζουν»
«Είναι γραφτό να αναπνέουμε από τη μύτη», εξήγησε στο TODAY ο Δρ. Τζέιμς Μότζικα, κλινικός διευθυντής πνευμονικής και εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Οι μύτες υγραίνουν τον αέρα και φιλτράρουν τα υπολείμματα πριν φτάσουν στους πνεύμονές μας και ενισχύουν την πρόσληψη οξυγόνου. Η αναπνοή από τη μύτη μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει με το άγχος.
»Από την άλλη πλευρά, η αναπνοή από το στόμα έχει συνδεθεί με διαταραχές του ύπνου, κακή αναπνοή, ασθένειες των ούλων και κακή ευθυγράμμιση των δοντιών. Όταν ένα άτομο αναπνέει από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτό μπορεί συχνά να υποδηλώνει κάποιο είδος ρινικού περιορισμού ή απόφραξης».
«Συχνά αναπνέουμε από το στόμα όταν προσπαθούμε να προσλάβουμε περισσότερο οξυγόνο, όπως μετά από ένα έντονο σπριντ» δήλωσε ο Δρ. Κρίστοφερ Γουίντερ, νευρολόγος και ειδικός στον ύπνο στο Charlottesville της Βιρτζίνια.
Αλλά αν αναπνέετε από το στόμα σας τη νύχτα το να το κλείσετε με ταινία δεν είναι η λύση λέει ο Μότζικα.
«Πρέπει να καταλάβετε γιατί αναπνέετε από το στόμα» δήλωσε στο TODAY. «Πρέπει να βρείτε την πηγή του ροχαλητού».
Μια πιθανή αιτία είναι η άπνοια ύπνου, η οποία συμβαίνει όταν ο ανώτερος αεραγωγός ενός ατόμου μπλοκάρεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειώνοντας ή σταματώντας εντελώς τις ροές του αέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος. Μπορεί να σχετίζεται με παχυσαρκία, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, ενδοκρινικές διαταραχές και άλλες σοβαρές καταστάσεις.
Ένα αποκλίνον διάφραγμα, ένας ρινικός πολύποδας, αλλεργίες ή άσθμα μπορεί επίσης να σας προκαλούν αναπνοή από το στόμα, δήλωσε ο Μότζικα.
Δεν έχουμε στοιχεία
Το mouth taping δεν έχει μελετηθεί επίσημα και δεν αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία, αλλά ο Μότζικα συγκρίνει την πρακτική με τις ρινικές ταινίες, οι οποίες κυκλοφορούν στο εμπόριο ως εργαλείο για να ανοίξουν οι ρινικές οδοί.
«Είχα ασθενείς που ορκίζονταν ότι με τις ρινικές ταινίες, το ροχαλητό τους εξαφανίστηκε», μοιράστηκε. «Στη συνέχεια, κάνουμε μια μελέτη ύπνου και δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά».
Λόγω της έλλειψης έρευνας, η τοποθέτηση ταινιών στο στόμα δεν συνιστάται, δήλωσε στο TODAY ο Δρ. Μαρί Χόρβαρτ ειδικός ύπνου στην Cleveland Clinic, στο τμήμα της 16ης Νοεμβρίου. Επιπλέον, «υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι σε αυτό» πρόσθεσε. «Εάν ο αεραγωγός σας είναι ήδη φραγμένος μέσω της ρινικής οδού και τώρα περιορίζετε τη μόνη περιοχή από την οποία μπορείτε πραγματικά να πάρετε αέρα, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα».
Οι παρενέργειες της συγκόλλησης του στόματος, που προέρχονται από την έλλειψη οξυγόνου λόγω του αποκλεισμού του αεραγωγού, περιλαμβάνουν καρδιακή ανακοπή, αρρυθμία και επιληπτικές κρίσεις, δήλωσε ο Χόρβαρτ.
Για να μειώσετε την αναπνοή από το στόμα τη νύχτα, η Δρ, Μέγκαν Άτσο, πνευμονολόγος και ειδικός ύπνου στο University of Michigan Health, συνέστησε να δίνετε προσοχή στη θέση του ύπνου σας και στο τι πίνετε πριν από τον ύπνο. «Η αναπνοή από το στόμα και το ροχαλητό μπορεί να επιδεινωθούν από πράγματα όπως ο ύπνος ανάσκελα και η κατανάλωση αλκοόλ» δήλωσε.
Πολλοί ειδικοί τόνισαν επίσης τη σημασία του να μιλήσετε με έναν γιατρό προτού δοκιμάσετε την τοποθέτηση ταινίας στο στόμα, διότι αν δυσκολεύεστε με τον ύπνο, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το πώς αναπνέετε. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια εάν έχετε συμπτώματα άπνοιας στον ύπνο, όπως υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, να ξυπνάτε με την αίσθηση ότι πνίγεστε ή αγκομαχείτε ή έχετε συχνούς πονοκεφάλους το πρωί.
*Με στοιχεία από today.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις