Πώς να κάνω μπάνιο το μωρό; Tips για να τα καταφέρεις εύκολα και με ασφάλεια
Οι πρώτες φορές που κάνετε μπάνιο το μωρό σας μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, αλλά στην συνέχεια θα είναι απόλαυση.
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη μυρωδιά ενός μωρού που μόλις έκανε μπάνιο και για πολλούς γονείς το μπάνιο είναι μια από τις απολαύσεις της φροντίδας του μωρού τους.
Αν βέβαια μιλάμε για το το πρώτο σας μωρό και το πρώτο του μπάνιο σίγουρα η διαδικασία περισσότερο σας αγχώνει παρά σας γεμίζει χαρά και ευχαρίστηση. Για όλα όμως τα πράγματα στη ζωή υπάρχει πάντα η πρώτη φορά.
Δεν είναι απαραίτητο να θυμάστε βήμα – βήμα τις οδηγίες που σας έδωσαν στο μαιευτήριο για το πρώτο μπάνιο του μωρού σας. Και αν το μπάνιο του φαντάζει μία πολύ δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, σε λίγο καιρό θα μοιάζει παιχνιδάκι.
Αλλωστε τις πρώτες δυο βδομάδες ζωή του και έως ότου πέσει ο ομφάλιος λώρος δεν θα χρειαστεί να το βάλετε στην μπανιέρα του και οι πρώτες απορίες για πως θα το πιάσετε, αν θα σας γλιστρήσει, τι σαμπουάν να χρησιμοποιήσετε θα σας λυθούν.
Για τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το νεογέννητο σας, θα χρειαστεί να δείξετε μεγάλη προσοχή στην περιοχή του ομφάλιου λώρου, όπου ήδη θα σας έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες, από το μαιευτήριο για τον καθαρισμό του με αντισηπτικό υγρό τραύματος και καθαρό οινόπνευμα.
Αν εξακολουθείτε να έχετε απορίες καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Τα νεογέννητα δεν χρειάζονται μπάνιο παραπάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα. Ειδικά, δε τους χειμερινούς μήνες συστήνεται να λούζετε το μωράκι σας κάθε δεύτερη ημέρα, προς αποφυγή δημιουργίας ατοπικής δερματίτιδας. Οσο το μωρό μεγαλώνει και αυξάνεται η κινητική του δραστηριότητα, το μπάνιο θα πρέπει να γίνεται πιο συχνό.
Αν αναρωτιέστε ποια ώρα της ημέρας είναι η κατάλληλη για το μπάνιο του μωρό σου, η συνηθέστερη είναι τις απογευματινές ή βραδινές ώρες.
Σε κάθε περίπτωση το μωρό θα πρέπει να είναι ταϊσμένο και ήρεμο. Καλό είναι να έχετε πάντα την ίδια ώρα για το μπάνιο του μωρού σας ώστε να δημιουργηθεί μία ρουτίνα, η οποία θα προκαλέσει ασφάλεια στο βρέφος. Αν κατά τη διάρκεια του μπάνιου κλάψει ή γκρινιάξει, μην απογοητευτείτε, συμβαίνει συχνά.
Πριν καν ξεκινήσετε το μπάνιο, θα πρέπει να έχετε έτοιμα και τοποθετημένα κοντά σας όλα όσα θα χρειαστείτε, ώστε να μην αφήσετε ούτε δευτερόλεπτο μόνο του το μωρό.
Ας δούμε τι θα χρειαστείτε:
Πρώτα από όλα τη δική του μπανιέρα. Επιλέξτε μια πτυσσόμενη βρεφική μπανιέρα, με σταθερή και στιβαρή κατασκευή η οποία να διαθέτει θήκες για σαμπουάν και αφρόλουτρο. Υπάρχει πάντα και λύση για καθισματάκι μπάνιου στην περίπτωση που δεν σας βολεύει η μπανιέρα.
Φροντίστε να έχετε δίπλα σας μια πετσέτα, για να τυλίξετε το μωρό σας αμέσως μόλις τελειώσει το μπανάκι του. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να είναι απαλή και απορροφητική, κατάλληλη για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.
Φυσικά βρεφικό σαμπουάν και αφρόλουτρο. Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχουν ουδέτερο PH και να είναι κατάλληλα για το δερματάκι του μωρού. Όσο το μωρό σας μεγαλώνει θα αντικαταστήσετε τα βρεφικά σαμπουάν με παιδικά σαμπουάν και αφρόλουτρα.
Θα πρέπει να επιλέξετε ένα εξαιρετικά απαλό σφουγγαράκι το οποίο να είναι ασφαλές για τη βρεφική επιδερμίδα, και θα ξεπλένεται εύκολα μετά τη χρήση.
Μετά το μπάνιο του θα χρειαστείτε βρεφική βούρτσα ή χτένα και φυσικά καθαρή πάνα και φορμάκι.
Προαιρετικά θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο μπάνιο στην περίπτωση που θέλετε να είστε σίγουροι για την κατάλληλη θερμοκρασία του χώρου και παιχνιδάκια μπάνιου. Ειδικά τα τελευταία θα είναι χρήσιμα στο μωρό σας καθώς αυτό μεγαλώνει και βρίσκει διασκεδαστική την εμπειρία του μπάνιου.
Ωρα για μπάνιο
Ο χώρος του μπάνιου θα πρέπει να είναι ζεστός (23°C περίπου) και το νερό με το οποίο θα κάνετε μπάνιο το μωράκι να βρίσκεται στους 36-37°C. Για να σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία είναι κατάλληλη χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο.
Ξεκινήστε ξεντύνοντας το μωράκι. Βγάλτε την πάνα, και σε περίπτωση που διαπιστώστε πως έχει λερωθεί, καθαρίστε το όπως θα κάνατε σε κάθε αλλαγή πάνας. Στη συνέχεια, αφού τυλίξετε το μωράκι με την πετσέτα για να μην κρυώνει, βουτήξτε το βαμβάκι στο νερό, πιέστε το ώστε να στραγγίξει και καθαρίστε το ματάκι του με απαλές κινήσεις από τη μύτη προς το εξωτερικό του ματιού.
Επαναλάβετε τη διαδικασία με άλλο βαμβάκι για το άλλο μάτι.
Βάλτε το μωράκι μέσα στην μπανιέρα στηρίζοντας το κεφαλάκι του στο χέρι σας. Βρέξτε το κεφαλάκι του, και αφού βάλετε σαμπουάν πλύνετε πολύ απαλά φροντίζοντας να καθαριστεί καλά και η περιοχή πίσω από τα αυτιά και περιμετρικά του λαιμού. Στη συνέχεια ξεβγάλετε τη σαπουνάδα με άφθονο νερό.
Το επόμενο βήμα είναι να επαναλάβετε τη διαδικασία για το υπόλοιπο σώμα. Ξεπλύνετε καλά, και αφού τοποθετήσετε το μωράκι σας πολύ προσεκτικά πάνω σε μια στεγνή πετσέτα, τυλίξτε το καλύπτοντας και το κεφαλάκι του. Αυτό ήταν!
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»
- «Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο όμορφο» – Πώς ήρθαν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στα σαλόνια μας