Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας – Λιβύης: Η προσπάθεια «παγίδευσης» Δένδια
Παρά τη συμφωνία, η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης, πήγε στο αεροδρόμιο θέλοντας να παγιδεύσει τον Ν. Δένδια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Η προσπάθεια της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων την ελληνική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον Νίκο Δένδια, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.
Ηταν το πρωί της Πέμπτης όταν το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Τρίπολη της Λιβύης, όπου και θα προσγειωνόταν προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι. Όμως, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έμαθε ότι στο αεροδρόμιο τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς. Μια απόφαση που ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία που είχε κάνει η ελληνική πλευρά, κάτι που αθέτησε η πλευρά της Λιβύης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μυστικά της Βεγγάζης: Ο Ερντογάν, η Λιβύη και το παράνομο σύμφωνο με την Τουρκία
Ο Νίκος Δένδιας, δεν είχε την πρόθεση να συναντήσει κανέναν από τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης, της οποίας η θητεία άλλωστε έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διμερείς συμφωνίες, όπως το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, το οποίο έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είχε ξεκαθαρίσει -και είχε συμφωνηθεί- ότι στην Τρίπολη θα συναντούσε μόνο τον πρόεδρο Μένφι και κανέναν άλλο.
Αστραπιαία η διπλωματική αποστολή αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να πέσει στην παγίδα της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, και ακύρωσε την προσγείωση στην Τρίπολη. Ματαιώθηκε δε και η συνάντηση που θα είχε ο κ. Δένδιας με τον πρόεδρο Μένφι.
Δυσαρέσκεια του προέδρου Μένφι
Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Μένφι φέρεται να έχει διαρρεύσει πως είχε ζητήσει από την ΥΠΕΞ, κ. Μάνγκους να μην βρίσκεται στο αεροδρόμιο και είχε στείλει δική του ομάδα υποδοχής για τον Ν. Δένδια, τηρώντας προφανώς τη συμφωνία που είχε γίνει εξ αρχής.
Η κ. Μανγκούς, ωστόσο, εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο, πιθανότατα θέλοντας να παγιδεύσει τον Ελληνα ΥΠΕΞ και δημιουργώντας τετελεσμένα.
Οι ίδιες πληροφορίες των αραβικών μέσων αναφέρουν ότι ο πρόεδρος τη χώρας είναι δυσαρεστημένος με την κ. Μανγκούς η οποία είναι προφανώς υπαίτια για την ακύρωση της συνάντησής του με τον κ. Δένδια.
Και μάλιστα είναι μια επίσκεψη που μεταξύ άλλων έχει σκοπό να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, και συγκεκριμένα εμβόλια, στο λυβικό λαό.
Μετά από όλα αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση και στο κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά και στη Λιβύη.
Η προσωρινή κυβέρνηση, μάλιστα, με τρόπο προκλητικό, έκανε καψόνι στον Ν. Δένδια, καθώς δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης από την Τρίπολη για τη Βεγγάζη. Αποφασίστηκε μάλιστα το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει την πτήση μέσω του FIR της Μάλτας και από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της Λιβύης για να φτάσει στη Βεγγάζη. Δύο φορές το αεροπλάνο ξεκίνησε και σταμάτησε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στη διπλωματική αποστολή.
Ο Νίκος Δένδιας θα συνεχίσει τις επαφές του στη Βεγγάζη και θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαφτάρ, όμως, το ταξίδι αυτό σκιάζεται πλέον από την ιταμή πρόκληση της προσωρινής κυβέρνησης. Με τρόπο πρωτοφανές προσπάθησε να επιβάλει μια συνάντηση με την κ. Μανγκούς, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να συναντήσει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση.
Επειτα από όλα αυτά, υπήρξε πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ποια ήταν η συμφωνία που είχε γίνει και με ποιους θα είχε συνάντηση ο κ. Δένδιας. Ενώ το ΥΠΕΞ της Λιβύης σε μήνυμά του καταδίκασε την απόφαση του κ. Δένδια να μην προσγειωθεί στην Τρίπολη λέγοντας «θα αναλάβουμε δράση».
Σε μήνυμα στο Twitter επίσης αναφέρει ότι ο Ελληνες ΥΠΕΞ «έχει υιοθετήσει ωμές πολιτικές θέσεις που πλήττουν τα συμφέροντα του λυβικού κράτος. Θέσει που αποτυπώθηκαν στις ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις