Εκλογές με κελεμπίες…
Η υπόθεση του φακέλου των υδρογοναθράκων δεν προσφέρεται για προεκλογική εκμετάλλευση
Η επανεκκίνηση του project των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα στα blocks που έχουν παραχωρηθεί την τελευταία δεκαετία είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση.
Πέρα από τους προφανείς λόγους, όπως η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και η άντληση οικονομικών εσόδων στην περίπτωση που εντοπιστούν επαρκή αποθέματα, η Ελλάδα πετυχαίνει την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης. Αν και εφόσον, επαναλαμβάνουμε, υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Διαβάστε επίσης: Κίνηση ματ της Ελλάδας με Λιβύη – Οι σεισμικές έρευνες και τα 3 σενάρια
Και οι έρευνες στις παραχωρήσεις έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται, ως μία εθνική προσπάθεια που δεν χωράει μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Απαιτείται ενότητα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου αλλά κυρίως υπευθυνότητα στα όσα λέγονται δημοσίως.
Υποσχέσεις
Ωστόσο, από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους τα σεισμογραφικά στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους, μόνο έτσι δεν αντιμετωπίζεται η υπόθεση των ερευνών. Αν και δεν καταγράφεται πολιτική αντιπαράθεση, εντούτοις βλέπουμε τα εξής δύο τραγελαφικά φαινόμενα:
Το πρώτο έχει να κάνει με τις δημόσιες εμφανίσεις άσχετων με το αντικείμενο, οι οποίοι προχωρούν με αναρτήσεις στα social media σε προβλέψεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων αλλά και στην ανάπτυξη θεωριών συνομοσίας: «Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου κάτω από την Κρήτη», «οι Αμερικάνοι δεν μας άφηναν τόσα χρόνια να ψάξουμε τα κοιτάσματα μας» και άλλες τέτοιες γραφικές απόψεις κάνουν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την απόπειρα προεκλογικής εκμετάλλευσης του θέματος από στελέχη στις παρυφές αλλά κι εντός της κυβέρνησης. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές, με τις δηλώσεις τους και τις προβλέψεις τους για το μέγεθος των κοιτασμάτων έρχονται να φτιάξουν μία εικόνα ενός λαού που θα κυκλοφορεί με κελεμπίες… Δηλαδή πως η Ελλάδα ήδη έχει γίνει Σαουδική Αραβία και πλέον έχει λύσει όλα τα οικονομικά της προβλήματα. Οι πολιτικοί θεωρούν πως με την παροχή υπόσχεσης στους πολίτες για τη δημιουργία ενός πλούτου που θα αλλάξει τη ζωή τους θα κερδίσουν τις εκλογές.
Η αλήθεια και τα λάθη
Η αλήθεια και η μόνη αλήθεια όπως τονίζουν και τεκμηριώνουν επιστημονικά οι γεωλόγοι είναι πως αν δεν γίνει γεώτρηση κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που κρύβει ένας στόχος. Πέραν αυτού οι πιθανότητες εντοπισμού ποσοτήτων από μία γεώτρηση είναι της τάξης του 15% το πολύ 25%.
Το φαινόμενο της προεκλογικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης των ερευνών φυσικού αερίου, δεν το συναντάμε πρώτη φορά. Και στην εποχή της διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όταν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εμφανίστηκε σεισμογραφικό στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, είχαμε κυβερνητικά στελέχη να προχωρούν σε αντίστοιχες με τις προαναφερόμενες δηλώσεις. Σε μία περίοδο κατά την οποία όλα έδειχναν πως η χώρα οδηγούταν σε εκλογές.
Κάτι ανάλογο συνέβη και την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ όταν προεκλογικά έφταναν στη Βουλή προς ψήφιση οι συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στα blocks της Κρήτης και του Ιονίου.
Τελευταία ευκαιρία
Στις δύο προαναφερόμενες πολιτικές και χρονικές περιόδους, οι έρευνες δεν προχώρησαν. Και αυτό επειδή οι επενδυτές διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει σοβαρότητα από το πολιτικό σύστημα. Από τη μια έβλεπαν μία άκρατη παροχολογία με τα δήθεν κοιτάσματα αερίου και από την άλλη διαπίστωναν πως πλειάδα διοικητικών εμποδίων δεν τους επέτρεπε να προχωρήσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα.
Η ευκαιρία για την έρευνα του ορυκτού μας πλούτου είναι η τελευταία ίσως και η μοναδική για τη χώρα μας. Και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα.
Η υπόθεση του φακέλου των υδρογοναθράκων δεν προσφέρεται για προεκλογική εκμετάλλευση. Μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει σε αυτήν την εθνική προσπάθεια,
Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.
- Δύο συνταγές που μυρίζουν Χριστούγεννα
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
- Τα ζώδια σήμερα: Δεν χωράς πουθενά
- Οι ειδικοί απαντούν: Ο καφές μας κάνει καλό ή όχι;
- Συρία, το «κυνήγι» της παλιάς ελίτ του καθεστώτος Άσαντ
- Φέτος τα Χριστούγεννα σκέφτεστε να κάνετε δώρο έναν σκύλο – Πόσο καλή ιδέα είναι;