Γερμανία: Αύξηση μισθών 8,5% για σχεδόν 4 εκατ. εργαζομένους
Τι πέτυχε το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας IG Metall
Σε μια σημαντική απόφαση φαίνεται να οδήγησαν οι διαπραγματεύσεις του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας, καθότι υπάρχει απόφαση για αύξηση των μισθών.
Η IG Metall ανακοίνωσε μια σημαντική απόφαση από τις συζητήσεις για τις αμοιβές 3,9 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, του μετάλλου και του ηλεκτρισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν περισσότερες απεργίες, ενώ οι εργαζόμενοι θα ικανοποιηθούν εν μέρει από την μερική ανάσχεση των συνεπειών του πληθωρισμού.
Τι περιλαμβάνει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Η IG Metall ανέφερε ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζομένους στην περιοχή της Βάδης-Βυρτεμβέργης συνεπάγεται αύξηση μισθών 5,2% το επόμενο έτος ακολουθούμενη από αύξηση μισθού 3,3% τον Μάιο του 2024. Παράλληλα, θα λάβουν εφάπαξ ποσό των 1.500 ευρώ σε καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια, ήτοι 3.000 ευρώ συνολικά
«Οι εργαζόμενοι θα έχουν σύντομα πολύ περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους», δήλωσε ο Joerg Hofmann, επικεφαλής της IG Metall, σε δήλωσή του, για να συμπληρώσει πως η συμφωνία αντιπροσωπεύει αύξηση μισθών κατά 8,5%. «Η συμφωνία είναι μια πρόοδος στην ανάπτυξη που ελπίζουμε να δούμε ξανά από το 2024», δήλωσε ο πρόεδρος της Gesamtmetall, Stefan Wolf.
Απεργιακές κινητοποιήσεις
Οι συνομιλίες μεταξύ της IG Metall και της ένωσης εργοδοτών Gesamtmetall ήταν μια από τις πιο σημαντικές εγχώριες αναμετρήσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι στιγμής. Οι εταιρείες ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τους μισθούς λόγω της αύξησης του κόστους σε πρώτες ύλες, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία ότι οι σημαντικά υψηλότερες αμοιβές ενδέχεται να κινδυνεύσουν να παγιώσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο, ακολουθώντας μια τάση που έχει ήδη παρατηρηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία.
Περίπου 900.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε απεργίες πριν από τη συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτελούν βαρόμετρο για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ανησυχία ΕΚΤ
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις επειδή μέλη της ανησυχούν κι αυτά ότι σημαντικές μόνιμες αυξήσεις στις αποδοχές θα κάνουν τον πληθωρισμό να μείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα κάνει πιο δύσκολο το έργο αντιμετώπισής του.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ξεκάθαρα πως θεωρεί ως βασικό κίνδυνο «τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών», καθώς αυτές θα αποτελέσουν ουσιαστικό κριτήριο για το πότε θα σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων, σχολίαζε το Bloomberg.
Τι δείχνει η Ιστορία
Η ιστορία δείχνει ότι μέχρι τώρα εργατικά συνδικάτα στη Γερμανία συμβιβάζονται με τις μισές περίπου αυξήσεις από αυτές που είχαν ζητήσει αρχικά. Με τον πληθωρισμό όμως να καλπάζει και τους μισθούς να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά το προηγούμενο διάστημα λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών που δημιούργησε στην οικονομία η πανδημία, η προσέγγιση αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μισθολογικές αυξήσεις που ζητούνται οι οποίες δεν έχουν σχέση με τον κατώτατο μισθό στη χώρα, ο οποίος είναι υψηλός με βάση τα δεδομένα της ΕΕ.
Αρκετοί εργοδότες προτείνουν αντί για αυξήσεις στους μισθούς να δοθεί εφάπαξ ποσό στους εργαζομένους, της τάξης κάποιων χιλιάδων ευρώ, κάτι που όμως δεν δέχονται τα σωματεία.
Μόνιμες αυξήσεις
Πληροφορίες του Bloomberg θέλουν την IG Metall να απορρίπτει την προσφορά εφάπαξ πληρωμών και να εμμένει σε μόνιμες αυξήσεις μισθών και εάν οι συνδικαλιστές θεωρήσουν ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, είναι πιθανό ξεκινήσουν απεργίες.
Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μια μεγάλη κλιμάκωση που θα μπορούσε να πλήξει τις γραμμές παραγωγής σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας, δείχνουν στοιχεία του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των εργοδοτών υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες έχουν δεχτεί πλήγμα από την ακριβή ενέργεια και από τα προβλήματα που εξακολουθούν να καταγράφονται λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης προβάλλουν το επιχείρημα ότι πολλές εταιρείες χρησιμοποίησαν αποθέματα που είχαν σε ρευστό κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να μην προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού.
Στα ύψη ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός της Γερμανίας ανέβηκε στο 10,4% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 1990 όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). “Ο ρυθμός πληθωρισμού έχει φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών, από την επανένωση της Γερμανίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Destatis, Georg Thiel, προσθέτοντας ότι «οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων εξακολουθούν να είναι ο κύριος λόγος για τον υψηλό τιμάριθμο”.
Παρά τα κυβερνητικά μέτρα οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 43% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με το Destatis. Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα έντονη (55%) για την ενέργεια που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά ενώ το κόστος του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκε.
Πηγή: ot.gr
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη