COP27: Παράταση έως το Σάββατο λόγω αδιεξόδου για το κλίμα
Συμβιβαστική πρόταση από την ΕΕ για το μείζον ζήτημα των αποζημιώσεων.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Οι εργασίες της συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή θα συνεχιστούν και το Σάββατο με την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο σε βασικά ζητήματα όπως η αποζημίωση των φτωχών χωρών για τις συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης.
«Είμαι αποφασισμένος να τελειώσω αυτή τη διάσκεψη αύριο» δήλωσε την Παρασκευή ο Σαμέχ Σούκρι, πρόεδρος της COP27 που πραγματοποιείται στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ.
«Εξακολουθεί να με ανησυχεί ο μεγάλος αριθμός των θεμάτων που δεν έχουν επιλυθεί, κυρίως για τα οικονομικά, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις ζημιές και απώλειες» ανέφερε ο Σούκρι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.
«Ζημιές και απώλειες» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για το φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων που αξιώνουν οι φτωχότερες χώρες για τις κλιματικές καταστροφές που προκαλούν οι εκπομπές άνθρακα του βιομηχανικού κόσμου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ είχαν διαμηνύσει ότι δεν είναι έτοιμες να αποδεχτούν το αίτημα σε αυτή τη σύνοδο.
Εν μέσω αδιεξόδου πάντως η ΕΕ κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, αποδεχόμενη επί της αρχής τη δημιουργία «ταμείου απάντησης στις απώλειες και ζημιές», στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα.
Το προτεινόμενο ταμείο θα καλύπτει μόνο τις «πιο ευάλωτες χώρες» και όχι όλα τα αναπτυσσόμενα κράτη.
Η πακιστανή υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρεχμάν, η οποία προεδρεύει της ισχυρής ομάδας διαπραγματεύσεων G77+Κίνα, δήλωσε σήμερα πως αυτή η επιλογή είναι αποδεκτή «με μερικές αλλαγές που υποβάλαμε» και πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Το Πακιστάν επλήγη φέτος από πρωτοφανείς πλημμύρες που κάλυψαν το ένα τρίτο της χώρας, καταστροφή που σύμφωνα με τον ΟΗΕ συνδέεται με την παγκόσμια θέρμανση.
Το προσχέδιο συμφωνίας που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή δεν περιέχει καμία αναφορά στην πρόταση της ΕΕ, της Βρετανίας και της Ινδίας για ρητή αναφορά στην σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.
Το κείμενο επαναλαμβάνει την υπόσχεση για σταδιακή κατάργηση του γαιάνθρακα και διατηρεί τον στόχο του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5-2,0 βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου – Εν αναμονή άσκησης δίωξης από τον εισαγγελέα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις