Τσίπρας: Οι υποκλοπές δεν είναι ατύχημα αλλά μέθοδος διακυβέρνησης
«Το έλλειμα δημοκρατίας στο εσωτερικό δεν μπορεί να μετατραπεί και σε έλλειμα εθνικό στο εξωτερικό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τα θέματα δημοκρατίας με αφορμή τις υποκλοπές ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κλιμακώνοντας την επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «επιχείρησε να στήσει ένα καθεστώς που υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον».
«Η Δημοκρατία που με τόσες θυσίες και αγώνες αποκαταστάθηκε στη χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βουλιάζει μέσα στο ζόφο και στην παρακμή ενός σκανδάλου που πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας γιατί συγκάλεσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και πρoσέθεσε: «Η κοινωνία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βυθίζεται και αποσυντίθεται από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τη τρομακτική όξυνση των ανισοτήτων».
«Καμία κυβέρνηση στην Μεταπολίτευση δεν κυβέρνησε με τόση περιφρόνηση όχι μόνο απέναντι στους πολίτες αλλά και απέναντι στο πολίτευμα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι παρακολουθήσεις δεν είναι για τον Μητσοτάκη ένα ατύχημα αλλά μέθοδος.
«Ποιος πρωθυπουργός σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έμενε στη θέση του μετά από τέτοιες αποκαλύψεις, αντί να κρύβεται και να χυδαιολογεί εξαναγκάζοντας τους υπουργούς του που τους παρακολουθεί να τον χειροκροτούν», αναρωτήθηκε.
Τέλος στην παρακμή
Περιγράφοντας το «χρέος» του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ως το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης έχουμε σήμερα, την ευθύνη και την υποχρέωση να βάλουμε ένα τέλος στη παρακμή. Χρέος μας δεν είναι η αναμέτρηση με τους υβριστές. Ούτε η απαντήσεις στις χυδαιότητές τους.
Χρέος μας πρώτιστο είναι η αναμέτρηση με τις τρομακτικές δυσκολίες που αφήνει η ισοπεδωτική πολιτική τους. Χρέος μας είναι να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Αλλά και να οργανώσουμε την αντίσταση στο καθεστώς του ζόφου και της υπονόμευσης της Δημοκρατίας. Και την αλληλεγγύη που δύσκολες ώρες κρατά την κοινωνία όρθια. Και βεβαίως χρέος μας είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να φέρουμε όσο πιο γρήγορα την αλλαγή που απαιτούν οι καιροί».
Ακόμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα και στην επίθεση που έχει δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για τη θέση του για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, διατυπώνοντας και ερώτημα για το εάν αληθεύει ότι ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αντιναύαρχος κ. Αλεξόπουλος, βρισκόταν υπό παρακολούθηση.
«Επέλεξε (σ.σ. Μητσοτάκης) να επιτεθεί για τη θέση μας σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Μία θέση που δεν είναι χθεσινή, είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Φάνηκε να τον τάραξε η γνωστή και πολλές φορές διατυπωμένη θέση μας, ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα να δαπανά 14 δισ. για εξοπλισμούς τη τελευταία διετία και ούτε ένα ευρώ να μην πηγαίνει για την ενίσχυση της εγχώριας, της εθνικής πολεμικής βιομηχανίας.
Είτε για συμπαραγωγή μέρους έργου, είτε για συντήρηση. Και όσες φορές διατυπώσαμε στο παρελθόν αυτή την αυτονόητη θέση, ουδείς τόλμησε να πει λέξη, ούτε ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης τόλμησε να αντεπιτεθεί. Αναρωτιέμαι προχθές τι ήταν αυτό που προκάλεσε;
Είναι ο διευθυντής εξοπλισμών υπό παρακολούθηση;
Το μόνο νέο στοιχείο που έχει προστεθεί στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες είναι ότι στις αποκαλύψεις των ημερών, ανάμεσα στα θύματα των υποκλοπών βρίσκεται και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αντιναύαρχος κ. Αλεξόπουλος.
Και αναρωτιέμαι τόσο εγώ όσο και ο κάθε πολίτης που παρακολουθεί εμβρόντητος τις αποκαλύψεις. Είναι στα αλήθεια ο διευθυντής εξοπλισμών υπό παρακολούθηση; Είναι σε θέση ο πρωθυπουργός να το διαψεύσει; Θα ζητήσει από την ΑΔΑΕ να μας διαφωτίσει αν και αυτόν τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ του Κοντολέωντα;
Διότι εδώ δεν πρόκειται για ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Και επειδή η χώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά στο παρελθόν τέτοιες ιστορίες, είναι υποχρέωση να δοθούν άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις.
Και για να είμαστε ξεκάθαροι με τον κ. Μητσοτάκη. Σε αυτόν τον κατήφορο δε θα τον ακολουθήσουμε. Το έλλειμα δημοκρατίας στο εσωτερικό δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί και σε έλλειμα εθνικό στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για μη συνεργασία του πρωθυπουργό με τον ΥΠΕΞ, κάτι που όπως είπε, φάνηκε στην περίπτωση της Λιβύης και κοστίζει στη χώρα.
«Το πόσο ταλαιπωρείται η εξωτερική μας πολιτική από την ανασφάλειά του και την απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεννόησης με τον υπ. των Εξωτερικών, τον κ. Δένδια, το βλέπουμε να εξελίσσεται δραματικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπου δυστυχώς ακυρώνεται η εθνική στρατηγική δεκαετιών. Ο East Med ακυρώθηκε, το Όρουτς Ρεις έφτασε μέχρι έξω από τη Ρόδο χωρίς ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Λιβύη συνάπτει τη μια παράνομη συμφωνία μετά την άλλη με την Τουρκία και οποιαδήποτε περιθώρια διείσδυσής μας στη χώρα αυτή, εξαφανίστηκαν χθες με μια ερασιτεχνικά προετοιμασμένη επίσκεψη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις