Σβήνουν φουγάρα οι βιομηχανίες από τις 6 έως τις 9 το βράδυ
Ξεκινούν σταδιακές διακοπές από 1 Δεκεμβρίου έως 31 Μαρτίου, έναντι αμοιβής, με στόχο να ψαλιδιστεί η κατανάλωση ρεύματος πανελλαδικά κατά 5%, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας.
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκκίνηση και στην Ελλάδα των μέτρων εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2023 η χώρα μας θα πρέπει να εφαρμόσει κανονισμό της ΕΕ, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να ψαλιδίσει κατά 5% υποχρεωτικά την κατανάλωση ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις ώρες εκείνες κατά τις οποίες η ζήτηση είναι υψηλότερη στη διάρκεια της ημέρας. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας υπενθυμίζεται ότι η μείωση με εθελοντικά μέτρα θα πρέπει να είναι της τάξης του 10%.
Πρώτες λοιπόν στη σειρά για την υλοποίηση του σχεδίου «κόφτης» στην κατανάλωση ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής καθημερινά μπαίνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο της υψηλής τάσης αλλά και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις της μέσης τάσης.
Σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή ανοίγει τον δρόμο ώστε τα φουγάρα των βιομηχανιών να σβήνουν στη διάρκεια της ημέρας. Για την ακρίβεια, δεν θα κατεβάζουν για όλες τις λειτουργίες τους τους διακόπτες αλλά για μέρος της παραγωγής τους.
Τα μέτρα
Η διάρκεια των μέτρων, όπως προαναφέρθηκε, είναι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 και, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει καταλήξει στις ώρες 18.00 με 21.00 καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα. Οι περικοπές θα γίνονται σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις μέσω πλατφόρμας δημοπρασιών. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα αμείβονται για τις ώρες που βγαίνουν από την πρίζα…
Η πρώτη δημοπρασία αναμένεται να διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Δεκεμβρίου. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτή θα πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση ή και σε τριμηνιαία κ.λπ. Σύμφωνα με την τροπολογία, συστήνεται «υπηρεσία μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας ως υποχρέωση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας ή των φορέων σωρευτικής εκπροσώπησης φορτίου, για περιορισμό ενεργού ισχύος που καταναλίσκουν ή εκπροσωπούν κατά τις ώρες αιχμής, τουλάχιστον κατά μια ποσότητα, όπως αυτή θα ορίζεται σε υπουργική απόφαση, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος».
Να σημειωθεί πως οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν δικά τους εξειδικευμένα τμήματα για την απευθείας συμμετοχή τους στις δημοπρασίες, ενώ επιχειρήσεις της μέσης τάσης μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές εντασσόμενες σε ΦοΣε.
Η αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας, θα καταβάλλεται από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).
Αν οι πάροχοι υπηρεσίας μείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας δεν εξασφαλίσουν περιορισμό ενεργού ισχύος που καταναλίσκουν ή εκπροσωπούν κατά τις ώρες αιχμής, τουλάχιστον κατά συμπεφωνημένη ποσότητα, επιβάλλονται χρεώσεις συμμορφώσεως, οι οποίες αποτελούν έσοδα του ΤΕΜ.
Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά και τις μικρότερες επιχειρήσεις, τα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος δεν είναι υποχρεωτικά. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα καμπάνια ενημέρωσης των οικιακών καταναλωτών και των επαγγελματιών για τη μείωση της ζήτησης μέσα από καθημερινές τους δραστηριότητες και συγκεκριμένα μέσα από την πιο συνετή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών.
Πάντως, ήδη οι καταναλωτές, μικροί και μεγάλοι, έχουν βάλει «ψαλίδι» στην κατανάλωση ρεύματος, όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Πιο συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από τον Διαχειριστή, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 5,55% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Μειωμένη ήταν και η κατανάλωση τον Αύγουστο (-12,71%) αλλά και τον Ιούλιο (-11,24%) έναντι των αντίστοιχων περσινών μηνών.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις