Κιβωτός του Κόσμου: Το «σκοτάδι» καλύπτει την ΜΚΟ – Ακόμη μια σοκαριστική μαρτυρία για εκμετάλλευση και σωματική βία
Συνεχής είναι η ροή των πληροφοριών στην πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες Δικαιοσύνης και ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση των καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων και ξυλοδαρμών στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Η έρευνα ξεκίνησε προ πενταµήνου από τον Συνήγορο του Πολίτη µε αφορµή έρευνα για διοικητικού χαρακτήρα παρατυπίες. Στο διάστηµα που µεσολάβησε, τα στελέχη του Συνηγόρου έγιναν αποδέκτες της πρώτης από τις δύο καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ φαίνεται πως έχουν ακολουθήσει κι άλλες. Τη διαβίβασαν στην εισαγγελία, η οποία µε τη σειρά της διέταξε την Ασφάλεια να πραγµατοποιήσει προκαταρκτική εξέταση.
Από την πλευρά του, η «ψυχή» της ΜΚΟ στον Κολωνό, πατέρας Αντώνιος, περνά στην αντεπίθεση, αν και παραδέχεται το μεγάλο κύμα καταγγελιών.
Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο πατήρ Αντώνιος, ο εμπνευστής της «Κιβωτού του Κόσμου»
«Δεν ξέρουμε τίποτα, είμαι αγανακτισμένος»
Στην πρώτη του εμφάνιση, το πρωί της Παρασκευής στον Alpha, εμφανίστηκε στεναχωρημένος για τις καταγγελίες σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου αλλά δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. Το βράδυ, ο πατέρας Αντώνιος μίλησε στην ΕΡΤ έχοντας δίπλα του την πρεσβυτέρα του Σταματία Γεωργαντή, λέγοντας ότι είναι αγανακτισμένος, καθώς πρόκειται για «ανυπόστατα ψεύδη».
«Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει για σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα» δήλωσε.
«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθέναν χωρίς αποδείξεις και έλεγχο», πρόσθεσε και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην Κιβωτό του Κόσμου ζουν πολλά παιδιά. Όπως πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας. Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία».
Όπως υποστήριξε, έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. «Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης. Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε» δήλωσε.
Ο πατήρ Αντώνιος πρόσθεσε: «Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ό,τι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά».
Διαβάστε επίσης: Το υπ. Οικονομικών ανακαλεί τις ενισχύσεις που έδωσε στην Κιβωτό του Κόσμου
«Μας εκδικούνται κάποια παιδιά, υποκινούμενα συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες»
Η πρεσβυτέρα, από πλευράς της, τόνισε ότι πιστεύει πως υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες και ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα. Βάλλεται ένας ολόκληρος Οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού» είπε. Εκτίμησε, δε, ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην Κιβωτό του Κόσμου.
«Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας «πληρώνεται» με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω. Πώς μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί;» διερωτήθηκε η πρεσβυτέρα και σημείωσε ότι όλη αυτή η ιστορία τούς έχει προκαλέσει μεγάλο κακό.
Σοκάρουν οι μαρτυρίες
Την πρώτη καταγγελία του 19χρονου που φέρεται να έπεσε θύμα κακοποίησης ως διαμένων στην «Κιβωτό», ακολούθησαν αρκετές άλλες.
Ενδεικτική είναι και η μαρτυρία πρώην φιλοξουξενούμενης σε δομή της περιφέρειας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1μιας 20χρονης για τα όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου.
Η νεαρή κοπέλα καταγγέλλει ψυχολογική κακοποίηση μήνες απομόνωσης και σκληρή εργασία, ενώ υποστήριξε πως παιδιά έμπαιναν σε ένα είδος απομόνωσης χωρίς νερό και φως, κι όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί καταναγκαστική, παιδική, εργασία.
«Μπορεί να είχαμε τα απαραίτητα, στέγη και φαγητό, παρόλα ασκούσαν βία με ξύλο και λεκτική βία. Έμπαιναν τιμωρίες ανάλογα με το τι κάναμε. Μπορεί μια συνέπεια να ήταν μήνες απομόνωση. Εγώ ήμουν ένα καλοκαίρι το οποίο είχα περάσει 3 μήνες στο δωμάτιό μου. Είχαμε συγκεκριμένες ώρες που δουλεύαμε σαν εργαζόμενοι κανονικά. Κοιμόμαστε και τρώγαμε μέσα στο δωμάτιό μας» λέει η 20χρονη και προσθέτει:
«Φιλοξενούμενος που τον είχαν χτυπήσει βάναυσα έμεινε στην απομόνωση πάνω από ένα χρόνο. Σε μία πτέρυγα μόνος του. Εκείνη η πλευρά λειτουργούσε σαν αποθήκη».
Στο μεταξύ, ένα ακόµη παιδί που έζησε σε δοµή της «Κιβωτού» καταθέτει την προσωπική του εµπειρία στην «Καθημερινή». Κάνει λόγο για υποχρεωτική εργασία, εκµετάλλευση και σωµατική βία.
Σύµφωνα µε όσα λέει, ένας από τους εργαζοµένους της «Κιβωτού» τον χαστούκισε, τον έριξε στο πάτωµα, του άνοιξε το γόνατο – περιστατικό που συνέβη το 2017 στην κατασκήνωση της «Κιβωτού του Κόσµου» στη Ραφήνα.
Επίσης, ισχυρίζεται πως αφότου ενηλικιώθηκε και αποφάσισε να φύγει από την «Κιβωτό», µια υπεύθυνη δεν του έδινε τα έγγραφά του. «Δεν µου έδιναν τα νόµιµα έγγραφά µου, την ταυτότητα, το απολυτήριο, για να µην µπορώ να βρω δουλειά» τονίζει.
Διαβάστε επίσης: Σοκάρουν οι καταγγελίες για τα όσα συνέβαιναν στην «Κιβωτό του Κόσμου»
- Ναυάγιο στη Νότια Κορέα: Αλιευτικό «αναποδογύρισε ξαφνικά», δύο νεκροί και δώδεκα αγνοούμενοι
- Ζάχαρη: Υπάρχει τρόπος για να την αποφύγουμε;
- Παναθηναϊκός: Πληγή ότι του …γυρίζουν αγώνες
- Συνταγή: Συκώτι με μουστάρδα ριγανάτο και πουρέ γλυκοπατάτας
- Το γκολ του Ελ Κααμπί το ζήλεψαν πολλοί σέντερ φορ στην Ευρώπη
- Χαμάς: Καλεί σε τριήμερες κινητοποιήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη