Ιρίνα Καραμάνος: Η Πρώτη Κυρία της Χιλής είναι τόσο απλή που θέλει να καταργήσει το ρόλο της
Η Ιρίνα Καραμάνος είναι 32 ετών, έχει σπουδάσει Ανθρωπολογία και Επιστήμες Επικοινωνίας στη Γερμανία. Είναι μια γυναίκα χαμηλών τόνων, εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος και πολύ διακριτική στην κοινωνική εικόνα της. Οι επιλογές της είναι ιδιαίτερα ανατρεπτικές προκαλώντας αντιδράσεις.
Η Ιρίνα Καραμάνος, η Ελληνίδα σύντροφος του Προέδρου της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς είναι κόρη μεταναστών. Ο πατέρας της, Τζορτζ Καραμάνος, διηύθυνε την ελληνική κοινότητα του Σαντιάγο τη δεκαετία του 1980. Μιλά τέσσερις γλώσσες (ισπανικά, ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά).
Στις δήμοσίες εμφανίσεις της ντύνεται απλά και δεν δείχνει κάνενα ύφος υπεροψίας λόγω της θέσης της. Οι ιδέες της πρωτοποριακές και ανατρεπτικές.
Πολύ καιρό τώρα θέλει να αλλάξει τα δεδομένα της «πρώτης κυρίας» στη Χιλή. «Η θέση της πρώτης κυρίας αξίζει να επανεξεταστεί γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετικούς καιρούς, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να ξανασκεφτούμε τη δύναμη και τις σχέσεις που προκύπτουν από αυτήν» είχε δηλώσει αναφορικά με την εκλογή του συντρόφου της η Ιρίνα Καραμάνος.
Διαβάστε επίσης: Ιράν: Βιάζουν παρθένες κρατούμενες λίγο πριν τις εκτελέσουν – Καταγγελίες για πρακτική δεκαετιών
Και σε αυτό έχει την υποστήριξη του Μπόριτς, ο οποίος τόνισε ότι η φιγούρα της πρώτης κυρίας «δεν έχει νόημα». «Δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις στην Πολιτεία που να σχετίζονται με τη σχέση του Προέδρου ή με οποιονδήποτε. Πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα διαφάνειας, ανάλογα με το προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων, και όχι δεσμών αίματος ή συγγένειας με τον Πρόεδρο», είχε πει ο νέος πρόεδρος της Χιλής.
Αντιστάθηκε στον τίτλο από τη στιγμή, που ο 36χρονος Μπόριτς εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Δεκέμβριο. Ορκίστηκε στις 11 Μαρτίου του 2022 και ήταν ο νεότερος ηγέτης στη Λατινική Αμερική, ένας από τους πολλούς αριστερούς που αναλαμβάνουν τώρα την εξουσία στην περιοχή. Ο χιλιανός Τυπος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι την ημέρα της ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος εμφανίστηκε χωρίς γραβάτα και η σύντροφός του ένα απλό πράσινο ταγιέρ.
Η φεμινίστρια και ακτιβίστρια Καραμάνος τον είχε βοηθήσει να κερδίσει και αρχικά συμφώνησε, απρόθυμα, να υπηρετήσει ως Πρώτη Κυρία, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον ρόλο. Ομως η απόφασή της εξόργισε πολλούς υποστηρικτές, γράφει στην Washington Post η Σαμάνθα Σμιτ.
Εκτοτε εργάστηκε αθόρυβα για να ανανεώσει τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας. Σχεδίαζε να μεταφέρει τις ευθύνες -κυρίως τη διεύθυνση έξι ιδρυμάτων και την επίβλεψη προγραμμάτων όπως ένα δίκτυο παιδικής φροντίδας, ένα μουσείο επιστήμης και μια οργάνωση γυναικείας ανάπτυξης- στα υπουργεία, που πίστευε ότι θα μπορούσαν να τις αντιμετωπίσουν καλύτερα, και τελικά να κλείσει το γραφείο. Με αυτόν τον τρόπο, ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει αυτό που σημαίνει να είσαι σύντροφος ενός προέδρου, όχι μόνο στη Χιλή αλλά σε όλο τον κόσμο.
Δεν είναι η πρώτη που αντιδρά στον τίτλο της «Πρώτης Κυρίας»
Η Καραμάνος, γράφει η Washington Post, δεν είναι η πρώτη απρόθυμη πρώτη κυρία (και η Μελάνια Τραμπ). Στο Εκουαδόρ, η Αν Μαλέρμπ Γκοσλέν, η βελγικής καταγωγής σύζυγος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορία, ήταν τις περισσότερες φορές απούσα, χαρακτηρίζοντας ταξικό τον ρόλο.
Και στο Μεξικό, η Μπεατρίζ Γκουτιέρεζ Μίλερ, σύζυγος του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπεθ Ομπραδόρ, συνέχισε να εργάζεται σαν καθηγήτρια πανεπιστημίου: «Δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να αφήσω τη δική μου δουλειά για να συνοδεύω τον σύζυγό μου που άλλαξε δουλειά», είπε η Μίλερ στην Washington Post. Ωστόσο, συνεχίζει να εκπροσωπεί την κυβέρνηση του Μεξικού σε διπλωματικές εκδηλώσεις.
Στις αρχές Οκτωβρίου, και αφού επί οκτώ μήνες απέφευγε τις συνεντεύξεις, εμφανίστηκε δημόσια για να ανακοινώσει ότι έκανε πράξη την υπόσχεσή της: «Ο θεσμικός ρόλος της Πρώτης Κυρίας όπως τον ξέρουμε τώρα θα τελειώσει», είπε στους δημοσιογράφους.
Oι αντιδράσεις στις κινήσεις και αποφάσεις της
Οι προσπάθειες τις Καραμάνος είχαν ενοχλήσει κάποιους από την αρχή, όταν τα πρωτοσέλιδα ανέφεραν ότι το όνομα του γραφείου της Πρώτης Κυρίας είχε αλλάξει σε «υπουργικό συμβούλιο Ιρίνας Καραμάνος».
Για κάποιους, ενίσχυσε την ιδέα ότι η Καραμάνος έκανε την αλλαγή για τον εαυτό της.
Η 52χρονη Μαρσέλα Σολαμπαριέτα θεωρεί τις προσπάθειες τις Καραμάνος «αγενείς». «Αν δεν το ήθελε, δεν θα έπρεπε να έχει επιλέξει να είναι σύντροφος ενός προεδρικού υποψηφίου», λέει. Και η Αλεχάντρα Μοράλες, μια 55χρονη εικαστικός, παρατηρεί ότι η Καραμάνος πρέπει να εκσυγχρονίσει τον ρόλο όχι να τον εξαφανίσει. «Δεν σε εκλέξαμε», έγραψε ένας άνδρας στο Twitter. «Αυτό δεν ήταν στο πρόγραμμα του προέδρου. Γιατί υιοθετείς τη δική σου ατζέντα, μετατρέποντας την Πρώτη Κυρία σε διακοσμητική φιγούρα, αφαιρώντας τις εξουσίες της;» Οπως το βλέπει, όμως, η Καραμάνος, η αφαίρεση αυτών των εξουσιών θα μπορούσε να ενδυναμώσει τις μελλοντικές προεδρικές συντρόφους. Πρόκειται για την αυτονομία, λέει, τόσο την επαγγελματική όσο και την οικονομική.
Τελικά η Καραμάνος σκέφτεται να ασχοληθεί με έναν τομέα που δεν θα επηρρεάζεται από τις αρμοδιότητες του συντρόφου της και αυτός είναι η εκπαίδευση και η έρευνα.
Πληροφορίες: The Washington Post
- Ασταμάτητος Ναν: Μετά το career high σε πόντους, συνεχίζει να… διαλύει τη στατιστική (vids)
- ΗΠΑ: Μετέωρες ενόψει shutdown – Εντείνεται η αβεβαιότητα όσο η χώρα παραμένει χωρίς συμφωνία χρηματοδότησης
- Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Έρχονται ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες
- Η σπουδαιότητα της Ζιζέλ Πελικό
- Youth League: Μαθαίνει αντίπαλο στους «32 ο Ολυμπιακός
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο