Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μια χώρα κρατάει την ανάσα της

Μια χώρα κρατάει την ανάσα της

Δύο εβδομάδες πριν από το Μουντιάλ στο Κατάρ η Σενεγάλη είδε τον Σαντιό Μανέ να τραυματίζεται. Και οι συμπατριώτες του ετοιμάζονται έως και μάγια να του κάνουν

Η πρωταθλήτρια Αφρικής πηγαίνει στο Κατάρ με μεγάλες φιλοδοξίες και πολλά όνειρα. Και στόχο; Να φτάσει εκεί που κατάφερε να φτάσει και η θρυλική ομάδα του 2002, όταν βρέθηκε στα προημιτελικά του Μουντιάλ Κορέας/Ιαπωνίας. Είκοσι χρόνια μετά απ’ αυτό το επίτευγμα το Παγκόσμιο Κύπελλο επιστρέφει σε ασιατικό έδαφος, κάτι που για τους προληπτικούς μπορεί να θεωρηθεί και ως σημάδι. Οι Σενεγαλέζοι, άλλωστε, θεωρούν πως αυτή η ομάδα που διαθέτουν σήμερα είναι η καλύτερη που είχαν στην ιστορία τους. Και βλέποντας τι κάνουν οι ποδοσφαιριστές τους που αγωνίζονται στην Ευρώπη, ξεχωρίζουν οι συμμετοχές σενεγαλέζων ποδοσφαιριστών σε τελικούς Champions League τα τελευταία χρόνια. Ο Σαντιό Μανέ το 2019 και το 2022 με τη Λίβερπουλ, οι Γκέιγ και Ντιαλό το 2020 με την Παρί Σεν Ζερμέν, ο Μεντί το 2021 με την Τσέλσι. Στηρίζονται πολύ και στον Αλιού Σισέ, έναν προπονητή που βρίσκεται στον πάγκο μια εφταετία και έχει δημιουργήσει ένα σύνολο το οποίο ξεχωρίζει. Δεν αναδείχτηκε τυχαία πρωταθλήτρια Αφρικής.

Φιλοδοξίες, πάντως, που άρχισαν να μειώνονται στο άκουσμα της είδησης πως ο Σαντιό Μανέ τραυματίστηκε σε ματς της Μπάγερν Μονάχου πριν από δύο εβδομάδες. Ο ηγέτης της ομάδας, ο οποίος λατρεύεται στη χώρα του όχι μόνο για το ποδόσφαιρο και τις διακρίσεις που έχει μέσω αυτού, αλλά και για την κοινωνική του προσφορά, θα ταξιδέψει στο Κατάρ με την υπόλοιπη αποστολή, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρει να αγωνιστεί. Ολη η χώρα… κρατάει την ανάσα της για τον ηγέτη της ομάδας και μάλιστα υπήρξαν δηλώσεις ακόμα και δημοσίων προσώπων που έλεγαν πως θα γίνουν… μάγια στον Μανέ ώστε να είναι έτοιμος. Για τον Μανέ δεν χρειάζονται συστάσεις.

Στα 30 του χρόνια, έχοντας κατακτήσει τα πάντα με τη Λίβερπουλ και κάνοντας το περασμένο καλοκαίρι μία από τις πλέον πολυσυζητημένες μεταγραφές στην Ευρώπη, αφού μετακινήθηκε στην Μπάγερν Μονάχου, ο Μανέ μοιάζει να βρίσκεται ακόμα στο πικ του. Σκοράρει, σερβίρει, ηγείται, διψάει για ακόμα περισσότερες επιτυχίες. Σε συλλογικό, εθνικό και ατομικό επίπεδο. Τον περασμένο Ιούνιο έγραψε ακόμα μια μεγάλη σελίδα στην πλούσια καριέρα του. Με το χατ τρικ που σημείωσε στη νίκη με 3-1 της Σενεγάλης κόντρα στην Μπενίν για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής του 2023 έφτασε τα 32 γκολ (πλέον έχει 34) και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Εθνική Σενεγάλης. Ξεπερνώντας έναν θρύλο της χώρας, τον Ανρί Καμαρά, ο οποίος είχε σημειώσει 29. Στο πλάι του υπάρχουν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Κουλιμπαλί, ο Ντιαλό, ο Γκέιγ, ο Μεντί, ο Κουγιατέ, παίκτες που κάνουν σπουδαία καριέρα σε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Και όλοι μαζί δημιουργούν ένα εκρηκτικό και άκρως γοητευτικό ποδοσφαιρικό μείγμα.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΑΛΙΟΥ ΣΙΣΕ

Ως ποδοσφαιριστής, ήταν αμυντικός μέσος και αγωνίστηκε κυρίως στη Γαλλία με τις φανέλες των Λιλ, Σεντάν, Παρί Σεν Ζερμέν, Μονπελιέ και έκλεισε την καριέρα του το 2009 στη Νιμ. Επαιξε και στην Premier League με τις Μπέρμιγχαμ και Πόρτσμουθ, ενώ είχε φορέσει 35 φορές τη φανέλα της Εθνικής Σενεγάλης. Ανέλαβε προπονητής της U23 της χώρας το 2013 και έπειτα από δύο χρόνια τον κάλεσαν για να κάτσει στον πάγκο της πρώτης ομάδας. Με βασικό σύστημα το 4-3-3, μετράει 79 παιχνίδια στον πάγκο της Εθνικής (51 νίκες, 18 ισοπαλίες, 10 ήττες). Οδήγησε τη Σενεγάλη στην κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και πέρασε στην αιωνιότητα. Αυτός ήταν ο πρώτος διεθνής τίτλος που κατακτά η χώρα και ήρθε απέναντι στην Αίγυπτο με το τελικό 4-2 στα πέναλτι. Στο Κατάρ θα ζήσει το δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του μετά από εκείνο του 2018.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024