Περίεργες και παράξενες ιστορίες από Μουντιάλ που πρέπει να διαβάσεις
Το Μουντιάλ του Κατάρ κάνει σέντρα σε λίγες ώρες και to10.gr σας παρουσιάζει, αστείες και παράξενες ιστορίες από Παγκόσμια Κύπελλα.
Το Μουντιάλ του Κατάρ κάνει σέντρα σε λίγες ώρες και αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αστείες και παράξενες ιστορίες από Παγκόσμια Κύπελλα.
- Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Ουρουγουάη το 1930, αρχηγός της εθνικής Γαλλίας ήταν ο Αλεξ Βιγιαπλάν, ο οποίος χρόνια αργότερα εκτελέστηκε, αφού αποδείχθηκε ότι συνεργαζόταν με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου!
- Στην ίδια διοργάνωση, η Γαλλία έκανε με το καράβι ταξίδι 40 ημερών για να φτάσει στην Ουρουγουάη κι έτσι η προετοιμασία της ομάδας έγινε… εν πλω!
- Όσοι οπαδοί της Αργεντινής βρέθηκαν στο Μοντεβιδέο προκειμένου να παρακολουθήσουν τον τελικό, όπου η εθνική τους ομάδα αντιμετώπιζε την Ουρουγουάη, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο με αποτέλεσμα η αστυνομία να βρει δεκάδες όπλα και αρκετά πυρομαχικά!
- Πανευτυχής ήταν ο δικτάτορας της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι, όταν η διοργάνωση του 1934 ανατέθηκε στη χώρα του. Μάζεψε στο ανάκτορό του τους παίκτες και το προπονητικό τιμ της «σκουάντρα ατζούρα» και παρήγγειλε: «Φέρτε μου το Κύπελλο!»…
- Τα μέλη της εθνικής Τσεχοσλοβακίας στο Μουντιάλ του 1934 προέρχονταν από δύο ομάδες, την Σπάρτα και τη Σλάβια Πράγας. Ήταν και η μοναδική φορά που μια εθνική ομάδα είχε συγκροτηθεί απο παίκτες μόνο δύο συλλόγων.
- Η Αίγυπτος έγινε η πρώτη Αφρικανική χώρα που πήρε μέρος σε Μουντιάλ. Στις 27 Μαϊου του 1934 έπαιξε στον πρώτο γύρο του Παγκοσμίου κυπέλλου της Ιταλίας, έχασε 4-2 από την Ουγγαρία και αποκλείστηκε.
- Το 1938 στον αγώνα Βραζιλία-Πολωνία 6-5, ο Λεονίντας και ο Ερνστ Βιλιμόφσκι πέτυχαν από τέσσερα γκολ εκατέρωθεν.
- Ο Ελβετός Αλφρεντ Μπικέλ και ο Σουηδός Ερικ Νίλσον είναι οι μοναδικοί ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε Μουντιάλ τόσο πριν όσο και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και οι δύο συμμετείχαν στις διοργανώσεις του 1938 (Γαλλία) και του 1950 (Βραζιλία).
- Η Ινδία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 επειδή η FIFA απαγόρευσε στους ποδοσφαιριστές της να αγωνίζονται …ξυπόλητοι!
- Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Ιταλίας εξαγριωμένοι μετά την ήττα τους με 1-0 από την Ελβετία, κυνήγησαν τον διαιτητή του αγώνα Μάριο Βιάνα.
- Επεισόδια σημειώθηκαν και κατά την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της εθνικής Αργεντινής στην πατρίδα τους, μετά τη διοργάνωση του 1958. Η Αργεντινή είχε γνωρίσει ταπεινωτική ήττα με 6-1 από την Τσεχοσλοβακία και στο αεροδρόμιο του Μπουένος Αϊρες βρέθηκαν εκατοντάδες φίλαθλοι που πέταξαν πέτρες και.. τομάτες στην αποστολή της ομάδας.
- Το 1962 η Χιλή μάζευε ακόμα τα συντρίμμια από τους φοβερούς σεισμούς, από τους οποίους είχε πληγεί. Η FIFA σκεφτόταν σοβαρά να της αφαιρέσει την διοργάνωση. Τελικά όμως έκανε πίσω μετά τις πιέσεις και τις ικεσίες του Χιλιανού παράγοντα, Κάρλος Ντίτμπορν Πίντο: «Δεν μας έχει μείνει τίποτα άλλο εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μην μας το πάρετε και αυτό» ήταν τα λόγια του.
- Το 1962 στη Χιλή η Βραζιλία παρέταξε σύστημα 4-3-3 και κατέκτησε το τρόπαιο. Ο βραζιλιάνικος Τύπος κατηγόρησε τον προπονητή Αϊμόρε Μορέιρα ότι το σύστημα με (μόνο) τρεις επιθετικούς, παραήταν… συντηρητικό!
- Πέντε ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί σε Μουντιάλ με διαφορετικές εθνικές. Ο Χοσέ Αλταφίνι-Ματσόλα έπαιξε με την Βραζιλία το 1958 και με την Ιταλία το 1962. Ο Λουϊζίτο Μόντι με την Αργεντινή το 1930 και με την Ιταλία το 1934. Ο Φέρεντς Πούσκας ήταν ο μεγάλος ηγέτης της Ουγγαρίας το 1954, αγωνίστηκε όμως με την Ισπανία στη διοργάνωση του 1962. Ο Χοσέ Σανταμαρία έπαιξε με την Ουρουγουάη το 1954 και με την Ισπανία το 1962. Τέλος, ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι αγωνίστηκε με την Γιουγκοσλαβία το 1990 και την Κροατία το 1998.
- Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966. Η διοργανώτρια Αγγλία αντιμετωπίζει την Πορτογαλία και ο Μπόμπι Τσάρλτον πετυχαίνει ένα καταπληκτικό γκολ και γράφει το τελικό 2-1. Αρκετοί παίκτες της Πορτογαλίας, παρεμβαίνουν στους πανηγυρισμούς των Αγγλων, προκειμένου να σφίξουν το χέρι του Τσάρλτον και να τον συγχαρούν για το υπέροχο γκολ!
- Ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά στην ιστορία του Μουντιάλ έγινε στον αγώνα Μεξικό-Ελ Σαλβαδόρ 4-0 το 1970. Ο διαιτητής του αγώνα, Καντίλ, έδωσε ένα φάουλ υπέρ του Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο εκτέλεσαν οι παίκτες του… Μεξικού και σκόραραν. Προς γενική κατάπληξη, ο Καντίλ κατακύρωσε το γκολ!
- Στο Μεξικό το 1970, ο Βραζιλιάνος Ζαϊρζίνιο έγινε ο μοναδικός παίκτης που σκόραρε σε όλους τους αγώνες, από το πρώτο ματς της Α’ φάσης μέχρι και τον τελικό.
- Από το 1970, η FIFA αποφάσισε ότι κανένας ποδοσφαιριστής δεν υποχρεούται να φορά το νούμερο 13, σε περίπτωση που είναι… προληπτικός!
- Το 1974 στην Γερμανία, η Αυστραλία έγινε η πρώτη ομάδα της Ωκεανίας που έλαβε μέρος σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για να προκριθούν οι Αυστραλοί έδωσαν αγώνα-μπαράζ με την Νότια Κορέα και νίκησαν 1-0 χάρη σε τέρμα που πέτυχε ο Σκωτσέζος στην καταγωγή, Τζίμι ΜακΚέι.
- Για 45 ολόκληρα χρόνια η Γερμανία ήταν κομμένη στα δύο, τόσο στον πολιτικό, όσο και στον… ποδοσφαιρικό χώρο. Οι εθνικές ομάδες της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας αναμετρήθηκαν μόνο μία φορά, στην διοργάνωση του 1974. Οι Ανατολικογερμανοί έκαναν τη μεγάλη έκπληξη νικώντας 1-0 τους Δυτικογερμανούς, που αργότερα αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές.
- Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1978 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος Μουντιάλ από τους διοργανωτές. Θεωρήθηκε πολύ πετυχημένος κι επειδή τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν οι διοργανώσεις της Ισπανίας (1982) και του Μεξικού (1986), ο όρος διατηρήθηκε.
- Η γρηγορότερη αλλαγή στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε το 1978, στο ματς Ιταλίας-Αργεντινής 1-0. Ο Μάουρο Μπελούτζι της «σκουάντρα ατζούρα» αντικαταστάθηκε στο 6ο λεπτό από τον Αντονέλο Κουκουρέντου.
- Στη σκιά του Ντίνο Τζοφ… Ο Ιταλός τερματοφύλακας Ιβάνο Μπορντόν συμμετείχε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1978, 1982), όπου η Εθνική του ομάδα έδωσε τον ανώτατο αριθμό αγώνων (7+7=14). Ολες αυτές τις αναμετρήσεις ο Μπορντόν τις παρακολούθησε από τον πάγκο και ολοκλήρωσε την καριέρα του χωρίς λεπτό συμμετοχής σε Μουντιάλ!
- Τα μόνα αδέλφια-τερματοφύλακες που έχουν συμμετάσχει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι οι Βίκτορ και Βιάτσεσλαβ Τσάνοφ. Και οι δύο ήταν αναπληρωματικοί του μεγάλου Ρενάτ Ντασάεφ στην εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ενωσης το 1982 στην Ισπανία. Δεν έπαιξαν ούτε… δευτερόλεπτο.
- Στην ίδια διοργάνωση, ο τερματοφύλακας του Βελγίου Ζαν Μαρί Πφαφ είδε …το χάρο με τα μάτια του, καθώς κινδύνευσε να πνιγεί σε μια πισίνα, μόλις λίγες ώρες πριν τον αγώνα της ομάδας του με το Ελ Σαλβαδόρ.
- Δύο ποδοσφαιριστές μοιράζονται το ρεκόρ της μικρότερης παρουσίας σε Μουντιάλ. Ο Αργεντίνος Μαρσέλο Τρομπιάνι (1986) και ο Τυνήσιος Κεμάις Λαντίμπι (1978) έχουν αγωνιστεί μόλις δύο λεπτά.
- Ο Βάλτερ Τζένγκα είναι ο τερματοφύλακας που έχει κρατήσει την εστία του ανέπαφη, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιονδήποτε άλλον. Το 1990 στην Ιταλία, ο γκολκίπερ των «ατζούρι» δεν δέχθηκε γκολ για 517 λεπτά, πριν ηττηθεί από τον Κλαούντιο Κανίγια, στον ημιτελικό με την Αργεντινή.
- Στη διοργάνωση των ΗΠΑ, το 1994, τα πράγματα ξεκίνησαν… στραβά. Στην τελετή έναρξης, η διάσημη τραγουδίστρια Νταϊάνα Ρος έστησε τη μπάλα στα δύο μέτρα μπροστά σε άδειο τέρμα, όμως… κατάφερε να αστοχήσει σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε το τελετουργικό!
- Στο ίδιο Μουντιάλ, την παράσταση έκλεψε ο Καμερουνέζος Ροζέ Μιλά. Σε ηλικία 42 ετών, έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έχει συμμετάσχει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και παράλληλα ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ, αφού πέτυχε το γκολ της τιμής στην συντριβή της ομάδας του με 6-1 από τη Ρωσία.
- Στον συγκεκριμένο αγώνα, ο Ρώσος Ολεγκ Σαλένκο έγινε ο μοναδικός παίκτης που πετυχαίνει πέντε γκολ σε έναν αγώνα. Ο Σαλένκο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (μαζί με τον Στόιτσκοφ), όμως στη συνέχεα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο.
- Στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ συμμετείχε και η εθνική Ελλάδας. Η παρουσία της όμως ήταν απογοητευτική, καθώς γνώρισε τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες και τελείωσε το τουρνουά με τέρματα 10 κατά και κανένα υπέρ. Παράλληλα, το 4-0 επί της Ελλάδας, ήταν η πρώτη νίκη της Βουλγαρίας μετά από 6 παρουσίες σε Μουντιάλ!
- Στην ίδια διοργάνωση, οι ποδοσφαιριστές της Σαουδικής Αραβίας, ανταμείφθηκαν με 25.000 δολλάρια (περίπου 8 εκατ. δρχ) και μία Μερσέντες έκαστος, για την πρόκρισή τους στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.
- Το 1998 η Γαλλία έγινε η έκτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού, που κατακτά το κύπελλο εντός έδρας, μετά την Ουρουγουάη (1930), την Ιταλία (1934), την Αγγλία (1966), την (Δυτική) Γερμανία (1974) και την Αργεντινή (1978).
- Η Βραζιλία είναι η μοναδική που έχει κατακτήσει το τρόπαιο μακριά από την ήπειρό της και μάλιστα δύο φορές, το 1958 στην Ευρώπη (Σουηδία) και το 2002 στην Ασία (Ιαπωνία-Ν.Κορέα). Έτσι είναι και η μοναδική που έχει κατακτήσει το τρόπαιο σε όλα τα σημεία του πλανήτη, όπου έχει γίνει η διοργάνωση, αφού το 1962 το κατέκτησε στη Χιλή (Ν.Αμερική), το 1970 στο Μεξικό (Κ.Αμερική) και το 1994 στις Η.Π.Α. (Β.Αμερική).
- Πέντε συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα αριθμούν οι Λόταρ Ματέους και Αντόνιο Καρμπαχάλ.
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία