Οκτώ δισεκατομμύρια!
Ο αριθμός των γεννήσεων και ειδικότερα ο μέσος όρος παιδιών που αντιστοιχεί σε κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας είναι ο παράγοντας που αξιοποιείται από τους δημογράφους προκειμένου να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον.
Ο ανθρώπινος πληθυσμός έφτασε αισίως τα 8 δισεκατομμύρια! Αυτό ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022. Βεβαίως η ημερομηνία είναι συμβολική και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εκείνη την ημέρα γεννήθηκε το παιδί που είναι ο όγδοος δισεκατομμυριοστός κάτοικος του πλανήτη. Οι υπολογισμοί βασίζονται σε στοιχεία απογραφών που διενεργούν οι χώρες και οι οποίες επηρεάζονται από ανθρωπιστικές κρίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τα πληθυσμιακά μεγέθη της Σομαλίας ή της Συρίας.
Στην πραγματικότητα ο απόλυτα ακριβής αριθμός δεν έχει και τόση σημασία καθώς δεν αλλάζει την παρατηρούμενη αυξητική τάση: ο πληθυσμός της Γης αυξήθηκε κατά ένα δισεκατομμύριο μέσα σε 12 χρόνια και κατά 6 δισεκατομμύρια μέσα σε 70 χρόνια (στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι κάτοικοι του πλανήτη ήταν γύρω στα 2 δισεκατομμύρια). Η σταθερή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού στον 20ό αιώνα αποδίδεται από τους ειδικούς στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας αλλά και στο γεγονός ότι ο αριθμός των γεννήσεων παρέμεινε υψηλός στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο αριθμός των γεννήσεων και ειδικότερα ο μέσος όρος παιδιών που αντιστοιχεί σε κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας είναι ο παράγοντας που αξιοποιείται από τους δημογράφους προκειμένου να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον. Εχει υπολογιστεί ότι για έναν πληθυσμό με χαμηλή θνησιμότητα (όπως συμβαίνει στις δυτικές κοινωνίες) ο μέσος όρος παιδιών ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να είναι πάνω από 2,1 για να παρατηρείται πληθυσμιακή αύξηση. Με δεδομένο ότι ήδη σήμερα περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της Γης διαμένει σε περιοχές όπου αυτός ο μέσος όρος είναι μικρότερος του 2,1, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα ο ανθρώπινος πληθυσμός θα αρχίσει να συρρικνώνεται. Ωστόσο θα έχει προλάβει να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια, κυρίως με εντοπισμένες αυξήσεις πληθυσμών σε μόλις οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ινδία, η οποία μάλιστα το 2023 αναμένεται να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη ξεπερνώντας έτσι την Κίνα.
Γίναμε πολλοί λοιπόν και αναμένεται να γίνουμε πολύ περισσότεροι πριν αρχίσει η συρρίκνωση. Πράγμα που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να αναλάβουμε με σοβαρότητα την ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές και να πάψουμε να θεωρούμε δεδομένη την καλή υγεία του πλανήτη που βασανίζουμε χωρίς συστολή.
Έντυπη έκδοση Το Βήμα
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του