Μουσθένη – Μεσορόπη: Στα ριζά του Παγγαίου
Χωριά της Καβάλας με παραδοσιακό χρώμα και... πηλιορείτικο άρωμα
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Σύμβολο, σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και νοτιοδυτικά της Ελευθερούπολης, βρίσκονται η Μουσθένη και η Μεσορόπη, χωριά με παραδοσιακό χρώμα και… πηλιορείτικο άρωμα.
Χτισμένη στη σκιά του επιβλητικού Παγγαίου, η Μουσθένη διατηρεί αξιόλογα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.
Στην Πιερία κοιλάδα, ανάμεσα στο Παγγαίο και το Σύμβολο, ήταν εγκατεστημένοι κατά την αρχαιότητα οι Πίερες, που ασχολούνταν με την εκμετάλλευση των μεταλλείων της περιοχής.
Το τειχισμένο φρούριο του χωριού, ο λεγόμενος κουλές της Μουσθένης, κατέχει τη θέση της αρχαίας Περγάμου, οικισμού των Πιέρων.
Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της Μουσθένης είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στην είσοδο του χωριού με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια βρίσκονται οι «τρύπες της Παναγίας», χαρακτηριστικές σπηλιές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα αρχαία γεφύρια στην κοιλάδα και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη.
Πηγή των δύο ανωτέρω φωτογραφιών: Γιάννης Τούντας
Ανατολικά της Μουσθένης, προς την κατεύθυνση της Ελευθερούπολης, βρίσκονται τα Δωμάτια, με παραδοσιακά σπίτια και πέτρινα τοξωτά γεφύρια, η Αυλή, με παλαιό νερόμυλο, και η Παλαιά Αυλή, με παλαιά πετρόχτιστα σπίτια και την εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
Πηγή των δύο ανωτέρω φωτογραφιών: Γιάννης Τούντας
Ευχάριστη έκπληξη για τους ταξιδιώτες αποτελεί και η Μεσορόπη, έτσι όπως απλώνεται αμφιθεατρικά στα ριζά του Παγγαίου, με τα παραδοσιακά σπίτια της, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, τα στενά δρομάκια και τις σκιερές πλατείες της, αλλά και τη φυσική ομορφιά της (περιοχή με άφθονα νερά, μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες).
Αρχοντικά του 19ου αιώνα, πέτρινες βρύσες και γεφύρια, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1836), με αξιόλογο καμπαναριό 19ου αιώνα, και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στολίζουν τη Μεσορόπη.
Πηγή των τριών ανωτέρω φωτογραφιών: Γιάννης Τούντας
Τους φυσιολάτρες προσελκύουν οι τοποθεσίες Κλωθώρης και Νιουβριός (Ομβριός), με πλατάνια και τρεχούμενα νερά (η λιμνούλα του Νιουβριού προσφέρεται για κολύμπι τους καλοκαιρινούς μήνες).
Πηγή των δύο ανωτέρω φωτογραφιών: Γιάννης Τούντας
Τέλος, τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Μαρίνας προσφέρουν όμορφη θέα στην περιοχή της Μεσορόπης.
*Πλην των φωτογραφιών που προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο των «Διακοπών» (πηγή: Γιάννης Τούντας), οι υπόλοιπες ανήκουν στην Artware και προέρχονται από τον τουριστικό διαδικτυακό τόπο του Δήμου Καβάλας (visitkavala.gr). Στην κεντρική φωτογραφία, άποψη της Μουσθένης (πηγή: Artware).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις