Ρεκόρ συμμετοχής 1730 συνέδρων, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, οι τριήμερες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που φέτος έχει ως κεντρικό μήνυμα: Ισχυρή Αυτοδιοίκηση – Καλύτερη Ελλάδα με ρεκόρ συμμετοχής 1730 συνέδρων.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
«Το φετινό συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία και υπό το βάρος σημαντικών γεγονότων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων όπως: ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού.
Γεγονότα που δοκιμάζουν την παγκόσμια κοινότητα και επηρεάζουν άμεσα όχι μόνον τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τα όρια λειτουργίας των Δήμων μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την έναρξη της εισήγησής του.
Επισήμανε πως «δεν θέλουμε να κάνουμε ένα συνέδριο γκρίνιας, παρότι δικαιολογημένα έχουν συσσωρευτεί κάποια προβλήματα, αλλά ένα συνέδριο παραγωγικό που θα πάει την Αυτοδιοίκηση στην επόμενη ημέρα».
Πετύχαμε πολλά, αντιμετωπίσαμε δίκαια όλους τους δήμους
Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στα πεπραγμένα της τωρινής Διοίκησης της ΚΕΔΕ τόνισε ότι όλοι οι δήμοι αντιμετωπίστηκαν δίκαια και ισότιμα.
«Ως Διοίκηση της ΚΕΔΕ, δώσαμε βάρος στην ουσία. Λειτουργήσαμε με διαφάνεια και μέτρο. Σεβαστήκαμε τα χρήματα που μας εμπιστεύθηκαν οι φορολογούμενοι και το Κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: Την τριετία που μας πέρασε πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα στοχεύσαμε, αλλά πολλά από αυτά».
Αυξήθηκαν οι πόροι για τις ανάγκες των Δήμων
Όσον αφορά στα οικονομικά των δήμων και τη χρηματοδότησή τους, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες , χάρη στη σοβαρότητα και τη χρηστή διαχείριση, οι δήμοι κατάφεραν να μείνουν όρθιοι.
Μετά από μια δεκαετία κατακόρυφης μείωσης των πόρων της, την τριετία 2020-2022 άρχισε σταδιακά η αντίστροφη πορεία και οι πόροι αυξήθηκαν κατά 31%, σε σχέση με την περίοδο 2017-2019, ήτοι από 5,3 δις ευρώ περίπου ανήλθαν στα 6,95 δις ευρώ.
Παράλληλα εκταμιεύτηκαν από το ΥΠΕΣ 1,2 δις ευρώ ως λοιπές και έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, ενώ συμπλήρωσε ότι «για το 2023 ξεκινάμε με +120 εκ., αυτά που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ.
Η αλήθεια είναι πως βάσει και των εξαγγελιών στο περσινό συνέδριό μας, υπολογίζαμε περισσότερα. Κάνουμε υπομονή και περιμένουμε…Ελπίζουμε οι νέες δημοτικές αρχές το 2024 να έχουν τουλάχιστον αυτά τα επιπλέον 200 εκ.».
Τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέθεσε στη συνέχεια όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και περιμένουν επίλυση. Συγκεκριμένα ανέφερε:
- Η χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ έμεινε στα αζήτητα. Με ένα επιπλέον ενεργειακό κόστος κοντά στα 100 εκ., δεν πήραμε ακόμα κάτι. Δεν θα αντέξουμε άλλο. Σήμερα περιμένουμε καλά νέα. Γιατί πέρα από τις καλές προθέσεις, τελικά ΟΛΟΙ ΜΑΣ κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητα.
- Ναυαγοσωστική κάλυψη. Επιπλέον 20 εκ. ευρώ ψάχνουν να βρουν τον εμπνευστή αλλά και τον «πληρωτή» αυτής της «ανορθογραφίας», που συνεχίζεται για 2η συνεχόμενη χρονιά και πρέπει να τελειώσει.
- Κόστος καθαριότητας και θέρμανσης στα σχολεία. Κάποιες δεκάδες εκ. ευρώ κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Υπουργείων αλλά σε εμάς ακόμη δεν έχουν φτάσει, όπως εκκρεμεί και η πλατφόρμα που πρέπει να δημιουργηθεί για να δηλώσουμε το επιπλέον κόστος θέρμανσης.
- Δάνεια του ΤΠΔ. Με την ενέργεια ακόμη πολύ ψηλά και με την ακρίβεια να χτυπά όλους μας, περιμένουμε τουλάχιστον κάτι χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Το πάγωμα και για το 2023 των δόσεων για τα δάνεια των Δήμων στο παρακαταθηκών.
- Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία: Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ένας φόρος που πληρώνουμε στα ξενοδοχεία και λέγεται city tax. Πώς αντί για φόρος της πόλης έγινε φόρος που πάει στο κράτος… δεν το έχω καταλάβει!!! Ζητάμε ξεκάθαρα τον φόρο διαμονής από ξενοδοχεία και AirBnb στους Δήμους!
- Παρακρατηθέντες πόροι: Η ΚΕΔΕ εξακολουθεί να θέτει θέμα επιστροφής των παρακρατηθέντων θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε “είναι χρήματα των δήμων, δεν τα απεμπολούμε, θα τα διεκδικήσουμε».
Περισσότεροι από ποτέ οι διαθέσιμοι πόροι για έργα στους δήμους
Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις των δήμων από τα τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως «Αντώνης Τρίτσης», παλιό και νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινο Ταμείο, Ηλέκτρα, κλπ, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι σήμερα οι δήμοι έχουν στη διάθεσή τους σημαντικότατους πόρους, περισσότερους από ποτέ.
Ειδικότερα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» οι συνολικές δημοπρατήσεις αγγίζουν τα 2 δις ευρώ, ενώ περίπου 800 εκ. ευρώ αφορούν τα συμβασιοποιημένα
Στο Ταμείο Ανάκαμψης όμως η εικόνα είναι διαφορετική καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις. «Είναι πολύ σημαντική προτεραιότητα το πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, τώρα όμως ακούγεται πως υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις για τον τρόπο ένταξης των έργων…
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι…. Οι δρόμοι στις πόλεις και τα χωριά μας έχουν διαλυθεί και είναι επικίνδυνοι από τα συνεχή σκαψίματα, λόγω και μίας νομοθεσίας που ευνοεί αυτούς που σκάβουν. Αν είναι να μείνουν Δήμοι εκτός του προγράμματος, να αλλάξουμε τακτική και να μην αφήσουμε κανέναν πλέον να ξανασκάψει!!! Όμως με άλλα περίπου 130εκ. μπορούν να ενταχθούν όλοι, Δήμοι και Περιφέρειες. Αντί λοιπόν να παιδευόμαστε, ας το κάνουμε μία ώρα νωρίτερα. Να ξεκινήσουμε άμεση την κουβέντα για τη μεταφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης όλων των έργων που δεν θα χωρέσουν στον Τρίτση και συνάδουν με τον σχεδιασμό του Ταμείου.
Σημαντική εξέλιξη είναι και ο ρόλος που έχουν πλέον οι δήμο στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς πλέον συμμετέχουν από τη φάση του σχεδιασμού και εκφέρουν γνώμη μέσω των υποχρεωτικών ΠΕΑΣ.
Χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό
«Βέβαια ο αντίλογος είναι με ποιους θα τα τρέξουμε όλα αυτά τα έργα» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, αναφέροντας πως το 2020 ξεκίνησε δειλά με 583 προσλήψεις και πως αναμένονται το 2023 άλλες 2120.
«Ο αριθμός, είπε, σε σχέση με τις ανάγκες είναι μικρός, αλλά τουλάχιστον κι εδώ γίνεται μια αρχή. Πετύχαμε επίσης να κινηθεί επιτέλους η διαδικασία για να δημιουργήσουμε αλλά και να στελεχώσουμε Δημοτικές Αστυνομίες με επιπλέον 1.214 θέσεις, πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης εδώ και χρόνια».
Επίσης ο κ. Παπαστεργίου αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Βοήθεια στα Σπίτι» τόνισε ότι η ΚΕΔΕ ζητά να εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα ώστε οι εργαζόμενοι του ΒσΣ να μείνουν στις θέσεις τους.
«Δεν θέλω να λαϊκίσω, δεν το συνηθίζω. Δεν μιλάμε για εργαζόμενους μερικών μηνών αλλά για έμπειρους εργαζόμενους, με συμβάσεις έως και 20 χρόνια. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ωστόσο η απόφαση του ΣΤΕ δεν πλήττει μόνο τις ζωές αυτών των ανθρώπων αλλά και τις υπηρεσίες μας, υπηρεσίες που ειδικά μέσα στην πανδημία έδειξαν τί αξίζουν».
Συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους, από την ΚΕΔΕ
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο θέμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους σημείωσε πως «με τις αναγκαίες οικονομικές βοήθειες που πήραμε και θα πάρουμε, θεωρώ πως αυτός ο χειμώνας θα βγει κάπως… Αλλά αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα και ο επόμενος δεν θα διαφέρει. Ζητάμε:
- Να δοθεί ο απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος για να δημιουργήσουμε δικά μας φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα
- Να δοθεί χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης για να καλύψουμε τουλάχιστον την ίδια συμμετοχή σε έναν πιθανό τραπεζικό δανεισμό
- Να δημιουργηθεί μία τραπεζική διαδικασία εξπρές για να τρέξουμε αυτά μας τα σχέδια
- Να υπογραφεί (επιτέλους) η ΚΥΑ που θα δώσει τη δυνατότητα τους Δήμους που δεν διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα, να πάρουν δάνεια για έργα εξοικονόμησης ενέργειας
Αυτά πρέπει να συζητάμε και όχι το αν θα σβήσουμε τα λαμπάκια τα Χριστούγεννα ή τα σιντριβάνια, για να πετύχουμε εξοικονόμηση 10%».
Δεν θα πληρώσουν οι δήμοι λάθη άλλων με το τέλος ταφής
Σε ότι αφορά το τέλος ταφής, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία ο κ. Παπαστεργίου είπε πως «το κράτος έχει αλλάξει τα τελευταία 12 χρόνια τουλάχιστον 3 φορές ουσιωδώς θέσεις και απόψεις για την διαχείριση των απορριμμάτων, τις μονάδες επεξεργασίας, την καύση. Ενώ είχε την ευθύνη να τρέξει τις προσκλήσεις για μονάδες επεξεργασίας, πράσινα σημεία και διαλογή στην πηγή και ενώ δεν έκανε όλα οι δήμοι και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το τέλος ταφής! Ας το πληρώσουν αυτοί που φταίνε, και σε αυτούς σίγουρα δεν είναι οι Δήμοι και οι πολίτες τους!»
Σημείωσε ακόμη ότι η ΚΕΔΕ περιμένει άμεσα τουλάχιστον μία δέσμευση για έναν απολογιστικό τρόπο υπολογισμού του μέσα στο 2023, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα διεξοδικότερης συζήτησης του θέματος
«Σε κάθε περίπτωση, είπε, αν και πάλι δεν εισακουστούμε, θα εφαρμόσουμε την ήδη ειλημμένη απόφαση της ΚΕΔΕ για δικαστική προσβολή του».
Να αντιμετωπιστούν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης ισότιμα με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο πολυσυζητημένο θέμα της καταστατικής θέσης των αιρετών για το οποίο «δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε» και «νοιώθαμε και εξακολουθούμε να νοιώθουμε ως η τελευταία τρύπα του ζουρνά στη Δημόσια Διοίκηση» επανέλαβε τα χρόνια αιτήματα της ΚΕΔΕ για:
- Την επαναφορά της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των αιρετών στα Δημοτικά Συμβούλια, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
- Τη διόρθωση της μισθολογικής θέσης των αιρετών
- Την επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας, ώστε οι δήμαρχοι να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο.
- Την εφαρμογή του νόμου σχετικά με τον Επόπτη Νομιμότητας και την λειτουργία της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ.
- Την επαναφορά της διάταξης για την αναγνώριση των ετών θητείας στην Τ.Α. ως προϋπηρεσίας για την υπαλληλική εξέλιξη των αιρετών.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε:
Πιστεύω πολύ στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στη διάθεση της ηγεσίας του ΥΠΕΣ να δίνει λύσεις, έστω κι αν κάποιες φορές διαφωνούμε.
Και είμαι βέβαιος πως η παρουσία σήμερα στο Συνέδριό μας των δύο υπουργών μας, του κ. Βορίδη και του κ. Πέτσα, θα συμβάλλει στο να ξεκαθαριστούν όλα όσα μας απασχολούν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις