Λιβύη: Η «μάχη» της Τρίπολης ξεκίνησε με το «γεια σας και αντίο» του Δένδια
Το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να αναρωτιέται αν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έπρεπε εξαρχής να πάει στη Λιβύη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήνει αιχμές για αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική.
- «Τραμπ, ζώο, κάτω τα χέρια από τη Διώρυγα» του Παναμά
- Νέα επείγουσα έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα - Επιδεινώθηκε η κατάσταση
- «Εξωφρενικό επεισόδιο» στο Χριστουγεννιάτικο Χαλάνδρι με πρωταγωνιστή αστυνομικό καταγγέλλει ο δήμαρχος
- Άκρως Ζωδιακό: Τα do’s και don’ts στα ζώδια σήμερα
Ακόμα να κάτσει η «σκόνη» που σήκωσε το κυβερνητικό αεροσκάφος στην Τρίπολη, με την απόφαση του Νίκου Δένδια να πει «γεια σας και αντίο» όταν συνειδητοποίησε ότι στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβύης τον περίμενες για υποδοχή η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μανγκούς.
Με το πολιτικό σύστημα να συνεχίζει να αναρωτιέται αν ο Δένδιας έκανε καλά όχι απλά που απογειώθηκε μόλις πάτησε Τρίπολη για να αποφύγει τη χειραψία, αλλά και να συζητά αν έπρεπε εξαρχής να πάει στη Λιβύη.
Λιβύη: Έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕ για το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια
Ο χρησμός Μητσοτάκη
Στη μέση μπαίνει και ο «χρησμός» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ο οποίος δήλωνε ότι «πέραν ενός τμήματος της λιβυκής κυβέρνησης – εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη. Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία».
Δήλωση η οποία ακολούθησε δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο ο Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την συμβολή του για επανεκκίνηση συνομιλιών για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Με την πλειοψηφία να ψάχνει να βρει τι ακριβώς συμβαίνει και αν τελικά η ελληνική κυβέρνηση έχει σκοπό να ξεπεράσει το ότι η θητεία της κυβέρνησης Ντμπέιμπα έχει λήξει και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάει τη χώρα σε εκλογές και να διαπραγματευθεί μαζί της. Να διαπραγματευθεί δηλαδή με μία κυβέρνηση που σύμφωνα με την Αθήνα δεν έχει κανέναν δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να συνάπτει συμφωνίες που δεσμεύουν τη Λιβύη και ως εκ τούτου και το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο χαρακτηρίζεται παράνομο.
Υπάρχει ή όχι συνεννόηση
Και έστω ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε έναν διπλωματικό ελιγμό. Και να ανοίξει παρτίδες με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Το ΥΠΕΞ δεν γνώριζε; Γιατί στις 11 Νοεμβρίου ο Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Λιβανέζο ομόλογο του, φρόντισε να βάλει τελεία στα σενάρια, λέγοντας ότι «προσβλέπουμε στην οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης, μόλις προκύψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Θεωρούμε ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένα άλλο ακόμα τρίγωνο σταθερότητας – Ελλάδα, Αίγυπτος, Λιβύη – στην Ανατολική Μεσόγειο».
Συνάντηση είχε ο Δένδιας με τον Μητσοτάκη όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το in και πριν την αναχώρηση του για Λιβύη. Για μία σειρά ζητημάτων όπως και το ταξίδι στην Λιβύη.
Και το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι αλήθεια μπορεί να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει τόση απόσταση και αυτονόμηση Δένδια από τις εντολές του Μαξίμου; Και αν υπάρχει, όσο και δημοφιλής να είναι δεν υπάρχουν δυνατότητες «καρατόμησης» του από το ΥΠΕΞ, ακόμα και διά της αναβαθμίσεως;
Επικίνδυνη η διπλή γραμμή στα εθνικά
Γιατί αν τα σενάρια αληθεύουν το ενδεχόμενο δύο γραμμών στα εθνικά και μάλιστα αντικρουόμενων – όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί – είναι πολύ επικίνδυνο. Όπως επικίνδυνο είναι και το ενδεχόμενο της πολιτικής του «καλού και κακού μπάτσου», σε περίοδο που η κατάσταση τα εθνικά θέματα παρουσιάζει σοβαρά στοιχεία κρίσης, λόγω της έντασης με την Τουρκία.
Η συζήτηση Δένδια – Χαφτάρ με τον στρατάρχη να τονίζει προς τον ΥΠΕΞ ότι αν μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 δεν γίνουν εκλογές – που δεν θα γίνουν – θα υπάρξουν εξελίξεις, δείχνει ότι η χώρα είναι καζάνι που βράζει.
Και ακόμα και αν τα φώτα έχουν σβήσει λόγω Ουκρανίας στο λιβυκό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται κινήσεις. Και οι κινήσεις στο σκοτάδι πάντα είναι πιο δραστικές. Τόνιζε δε – σύμφωνα με πηγές – ότι οι δυτικοί (κυβέρνηση της Τρίπολης) και η Τουρκία δεν θα μπορέσουν ποτέ να απλώσουν χέρι στα κοιτάσματα της ανατολικής Λιβύης…
Οι μεγάλοι παίκτες
Άλλωστε θα ήταν σφάλμα να θεωρήσει κανείς ότι οι διεθνείς δυνάμεις όπως η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και όχι μόνο που έχουν ισχυρότατα συμφέροντα στη Λιβύη θα παραιτηθούν από την τακτική του πολέμου μέσω αντιπροσώπων που διεξάγουν στη χώρα επί σειρά ετών. Και ακόμα περισσότερο ότι θα επιτρέψουν να χάσουν τα κεκτημένα τους εκεί είτε από την Τουρκία, είτε από οποιονδήποτε άλλον το επιχειρήσει.
Το γεγονός δε ότι ENI και BP έχουν ήδη συμφωνήσει με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης για γεωτρήσεις, σε κοίτασμα που υπολογίζεται μεγαλύτερο από το Ζορ, είναι ενδεικτικό.
Μία διαδήλωση με… «αυθόρμητους» διαδηλωτές
Σε αυτό το πλαίσιο Λίβυοι αναλυτές που δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Τρίπολης, σχολιάζοντας στο in τις υποτιθέμενες «αυθόρμητες διαδηλώσεις» στην Τρίπολη σήμερα, που μεταδόθηκαν από το Libya Observer και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ως εξαιρετικά «περίεργες».
Protests against Greece in Tripoli today. The protesters held anti-Greece placards:
“Libya desires peace and Greece supports war”
“Dendias is an ally to war criminals”
“Libyan interests first”
“Dendias your hands are stained with blood”
“We defend our maritime borders with blood” pic.twitter.com/h05YwgjFiu— The Libya Observer (@Lyobserver) November 20, 2022
Σημείωναν δε ότι στην Τρίπολη και γενικά στη Λιβύη οι Λίβυοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις για τα ζητήματα που τους αφορούν και κρίνουν τη ζωή τους, καθώς η καταστολή είναι άμεση, αλλά τα κατάφερε μια ομάδα ανθρώπων που ξαφνικά θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τον Δένδια;
Με τους ίδιους ανθρώπους να υπενθυμίζουν ότι οι μισθοφόροι στη Λιβύη είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο…
Τελικά μιλάμε ή όχι
Ακόμα και αν οι διαδηλώσεις ήταν κατευθυνόμενες το ερώτημα που παραμένει είναι αν η Αθήνα διατηρούσε όντως σχέσεις με την κυβέρνηση της Τρίπολης και την ΥΠΕΞ, Νάιλα Μανγκούς, την οποία είχε υπερασπιστεί η ελληνική πλευρά με σθένος όταν το προεδρικό συμβούλιο της χώρας το 2021 είχε προσπαθήσει να την «καρατομήσει» και σε τι βαθμό.
Ειδικά μετά το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όχι αν έπρεπε να έχει, όπως αν έπρεπε να έχει φροντίσει να έχει επιτετραμένο στην Τρίπολη. Αν είχε. Ή αν είχε αποφασίσει ότι ακόμα και αν δεν είχε έπρεπε να τις έχει αποκαταστήσει.
Υπό αυτές τις συνθήκες.
Και πάντα με το δεδομένο ότι η Ελλάδα βαδίζει σε εκλογές και όλα λειτουργούν υπό αυτό το πρίσμα.
Να σημειωθεί ότι έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά τις σχέσεις με τη Λιβύη ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο τομεάρχη εξωτερικών του κόμματος και πρώην ΥΠΕΞ να σημειώνει σε ανάρτηση του στο τουίτερ: «Ο πρωθυπουργός ζητά μεσολάβηση ΗΠΑ για συνομιλίες με μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση. Ο ΥΠΕΞ απορρίπτει συνομιλίες, μετά λέει ότι συνομιλίες θα υπάρξουν μόνο με εκλεγμένη κυβέρνηση και τώρα ότι Λιβύη λειτουργεί ως «χώρα ταραξίας». Ποια είναι τελικά η κυβερνητική πολιτική; Προωθεί τα εθνικά συμφέροντα;»
Αποφάσεις υπό πίεση
Με την Ελλάδα να αντιδρά για μία ακόμα φορά υπό πίεση. Με τις αποφάσεις υπό πίεση και υπό το φόβο τετελεσμένων, όπως το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, να είναι πάντα μία άσκηση ισορροπίας στην κόψη του ξυραφιού. Όπου το σωστό και το λάθος αλλάζουν πολύ εύκολα.
Η αξία μίας φωτογραφίας
Και μπορεί ο Δένδιας να μην έβγαλε φωτογραφία με την Μανγκούς στην Τρίπολη, με το βλέμμα και στο Κάιρο, ο Ερντογάν πάντως έβγαλε φωτογραφία με τον Σίσι, στη Ντόχα του Κατάρ όπου βρέθηκαν για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον προξενητή να κάνει ο εμίρης του Κατάρ. Και ενώ η Αίγυπτος έχει ήδη διακόψει τις διερευνητικές με την Τουρκία, με αιχμή και το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις