Βίος και πολιτεία του πρώτου σκόρερ
Ο Καρίμ Μπενζεμά είναι ο τρίτος στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που αν και κάτοχος της Χρυσής Μπάλας δεν θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Στο εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ οι παίκτες του Ισημερινού δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τους αγχωμένους γηπεδούχους και κέρδισαν με 2-0. Η ομάδα του Κατάρ πιθανότατα θα έχει την τύχη της Εθνικής της Νότιας Αφρικής που είναι η μόνη διοργανώτρια που δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο – ίσως γιατί ήταν και η πιο έντιμη. Χθες, ο Ενέρ Βαλένσια, σέντερ φορ της Φενερμπαχτσέ, σε μισή ώρα είχε πετύχει τρία γκολ εκ των οποίων είχαν μετρήσει τα δύο: η ομάδα του Κατάρ έκανε την πρώτη ευκαιρία της στο 86′ και σκόρπισε απογοήτευση σε όσους περίμεναν πολλά. Ο Ισημερινός κέρδισε σβηστά.
Διακινητής
Αν υπάρχει κάτι ωραίο στα Μουντιάλ είναι ότι προκύπτουν ήρωες της μιας βραδιάς σαν τον Βαλένσια – παίκτες που έχουν κάνει σπουδαίες καριέρες που λίγοι γνωρίζουν. Ο συγκεκριμένος κατάγεται από μια φτωχή οικογένεια και όταν έφτασε στο Eμελεκ, στην πόλη της πρώτης ομάδας που αγωνίστηκε ποτέ, έπρεπε να κοιμηθεί σε υποτυπώδη καταλύματα στο στάδιο του συλλόγου, καθώς η οικογένεια δεν είχε χρήματα για να μείνει οπουδήποτε αλλού στην πόλη. Αγωνίστηκε στο Μεξικό, στην Πρέμιερ Λιγκ (στη Γουέστ Χαμ και στην Εβερτον) πριν βρεθεί στην Τουρκία. Βέβαια έχει κάνει κι άλλα πολλά. Τον Οκτώβριο του 2016 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του στον Ισημερινό γιατί φαινόταν να είναι αρχηγός συμμορίας που έκανε εμπόριο βρεφών! Τον δε Αύγουστο του 2020, η αδελφή του Βαλένσια, Ερτσι, υπήρξε θύμα απαγωγής στο Σαν Λορέντζο της Αργεντινής από ένοπλη συμμορία και κρατήθηκε για δέκα μέρες πριν ο καλός αδελφός πληρώσει και την απελευθερώσουν: για τον πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ ισχύει το «βίος και πολιτεία».
Δικαίωση
Περιττό να πω ότι δικαιώθηκαν τα περίφημα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ με βάση τα οποία οι καταραμένοι Καταριανοί είχαν αγοράσει το ματς με 7,5 εκατ. δολάρια για να κερδίσουν με 1-0. Αλλά οι έξυπνοι θα πουν ότι μετά τις αποκαλύψεις δεν το τόλμησαν. Πλήρωσαν αυτή τη φορά για να χάσουν…
Δυο
Το Μουντιάλ ξεκινά στην πραγματικότητα σήμερα, καθώς μπαίνουν στον χορό δυο πολυσυζητημένα αουτσάιντερ: η Αγγλία, που θα αντιμετωπίσει το Ιράν και η Ολλανδία που θα αναμετρηθεί με τη Σενεγάλη. Οσο κι αν πρόκειται για ματς που πριν αρχίσουν δεν ενθουσιάζουν, θα είναι κατά τη γνώμη μου αρκετά ενδεικτικά για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι δυο ευρωπαϊκές ομάδες στη συνέχεια.
Σαουθγκέιτ
Οι Αγγλοι προέρχονται από το γλυκόπικρο Euro 2020. Σε αυτό κατάφεραν επιτέλους να αγωνιστούν σε έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης, αλλά τον έχασαν στα πέναλτι στο Γουέμπλεϊ από τους Ιταλούς. Τους αποκαλούν losers (και το ακους αυτό πολύ στην ίδια την Αγγλία…) αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια από τις πιο σταθερές εθνικές ομάδες των τελευταίων χρόνων, καθώς είχαν φτάσει και στα ημιτελικά του Μουντιάλ του 2018. Πολλοί τους ξεγράφουν: λένε ότι θα κάνουν τεράστια φασαρία και στο τέλος θα αποκλειστούν άδοξα. Εγώ πάλι αυτό δεν το λέω και περιμένω να τους δω. Θυμάμαι μάλιστα ότι στο περίφημο Euro 2020 είχαν κάνει το καλύτερο παιχνίδι τους μακριά από την Αγγλία: στη Ρώμη είχαν κερδίσει εύκολα την Ουκρανία με 3-0. Πάντα πίστευα ότι η ήττα τους στον τελικό από τους Ιταλούς ήταν και αποτέλεσμα ενός απίστευτου άγχους: σκεφτείτε μόνο τα κάκιστα πέναλτι που χτύπησαν. Αν κερδίσουν εύκολα το Ιράν θα κάνουν ένα καλό τουρνουά. Οσο κι αν είναι δύσκολο να το πεις για ομάδα της οποίας ηγέτης στην άμυνα είναι ο Χάρι Μαγκουάιρ, που φλερτάρει με τις συμφορές όσο λίγοι, από την Αγγλία δεν λείπουν και πολλά. Κι ο προπονητής της Γκάρεθ Σαουθγκέιτ έχει αντιμετωπίσει τόσες θύελλες μουρμούρας που τίποτα από όσα θα ζήσει αυτό τον μήνα δεν θα του φανεί δύσκολο.
Ολλανδοί
Σε ένα προπονητή ποντάρουν και οι Ολλανδοί: είναι ο μεγάλος Λουίς Φαν Γκάαλ, ένας από αυτούς που τη δεκαετία του ’90 μπορούν βάσιμα να ισχυρίζονται ότι άλλαξαν το ποδόσφαιρο. Ιδιοφυής και πολύ μπροστά από την εποχή του ο Φαν Χάαλ που ήταν στον πάγκο της Ολλανδίας και το 2014 όταν αυτή έφτασε στον ημιτελικό του Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι σήμερα πάνω από 70 χρόνων, αλλά η τρέλα και η όρεξη δεν του λείπουν. Υπεύθυνος για μερικές από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις που έχουν γίνει ποτέ από προπονητή (το 2014 είχε, στη διαδικασία των πέναλτι, αλλάξει τον τερματοφύλακα της Ολλανδίας στον προημιτελικό με την Κόστα Ρίκα…) ο Φαν Χάαλ είχε πει αντίο στο ποδόσφαιρο και γύρισε πίσω γιατί η χώρα τον κάλεσε. «Σε κάθε διοργάνωση οι παίκτες της Εθνικής Ολλανδίας καβγαδίζουν μεταξύ τους. Οταν είμαι εγώ στην Εθνική τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει αφού θα τσακωθούν μόνο μαζί μου» είχε πει στις προγραμματικές του δηλώσεις. Εχει ενδιαφέρον ότι θα παρουσιάσει μια Ολλανδία μάλλον απρόβλεπτη, αφού αυτή τη φορά η άμυνά της είναι μάλλον ανώτερη της επίθεσής της. Από την οποία σήμερα θα λείψει ο Ντεπάι, ο ράπερ σέντερ φορ, ο πιο αποτελεσματικός από τους κυνηγούς της…
Απώλειες
Για την ώρα η διοργάνωση μετρά απώλειες παικτών. Ο Ντεπάι δεν είναι ο μόνος που δεν γνωρίζουμε πότε θα μπορέσει να προσφέρει. Στην ίδια κατάσταση είναι και ο Λουκάκου, που θα χάσει το πρώτο ματς με το Βέλγιο ενώ είναι δεδομένη πλέον (δυστυχώς…) η απουσία του μεγάλου Καρίμ Μπενζεμά. Είναι ο τρίτος στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που αν και κάτοχος της Χρυσής Μπάλας δεν θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ και για να καταλάβετε πόσο σπάνιο είναι αυτό σκεφτείτε ότι οι άλλοι δύο ήταν ο μεγάλος Ντι Στέφανο και ο Δανός Αλαν Σίμονσεν.
Αποκλεισμοί
Ο Ντι Στέφανο το 1958 αποκλείστηκε με την Ισπανία και δεν πήρε μέρος στο Μουντιάλ της Σουηδίας, σε αυτό που εμφανίστηκε ο Πελέ κι έκανε τον κόσμο να μιλάει για αυτόν. Ο ίδιος, που τελικά δεν αγωνίστηκε ποτέ σε Μουντιάλ, έλεγε ότι τον είχαν καταραστεί οι Αργεντινοί μετά την αλλαγή υπηκοότητας που αποφάσισε το 1957 έπειτα από πίεση των ανθρώπων της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Δανός είδε κι αυτός το Μουντιάλ του 1978 από το σπίτι κι ενώ εκείνη τη χρονιά με τη φανέλα της Γκλάντμπαχ είχε κάνει τον κόσμο να παραμιλάει: η Δανία ήταν τότε αδύναμη. Ο Μπενζεμά, ωστόσο, ήταν ο πιο άτυχος: η Γαλλία είναι στα τελικά κι αυτός παρ’ όλα αυτά δεν θα αγωνιστεί καθώς έπαθε υποτροπή στο πληγωμένο του πόδι – έχει χάσει ήδη πολλά ματς. Αντε μετά να πείσεις τους υποστηρικτές της κατάρας της Χρυσής Μπάλας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις