Καρκίνος του πνεύμονα: Η προληπτική αξονική χαμηλής ακτινοβολίας σώζει ζωές
H ετήσια προληπτική εξέτασει εκτοξεύει την πιθανότητα επιβίωσης από το 19 στο 80 τοις εκατό.
Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με ετήσιες προληπτικές εξετάσεις αυξάνει θεαματικά την πιθανότητα επιβίωσης, διαπιστώνει μεγάλη διεθνής μελέτη.
Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν στα αρχικά στάδια με προληπτική αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας έχουν 80% πιθανότητα να ζουν 20 χρόνια αργότερα, αναφέρουν ερευνητές του δικτύου νοσοκομείων «Όρος Σινά».
Συγκριτικά, το ποσοστό επιβίωσης στην πενταετία για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι μόλις 18,6%.
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς αποβιώνουν εντός ενός έτους από τη διάγνωση, κάτι που καθιστά τον καρκίνο του πνεύμονα πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο.
Μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στο νοσοκομείο είναι συνήθως πολύ αργά: μόνο το 16% των περιστατικών εντοπίζονται στα αρχικά στάδια, όταν υπάρχει πιθανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης με χειρουργείο.
Στις ΗΠΑ, η ετήσια προληπτική εξέταση με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας συστήνεται για ενήλικες 50-80 ετών που με ιστορικό καπνίσματος ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα για 20 χρόνια, ακόμα κι αν το έχουν κόψει τα τελευταία 15 χρόνια.
Η νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής, εξέτασε δεδομένα για 1.285 άτομα που συμμετείχαν σε πρόγραμμα προληπτικής εξέτασης και διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο.
Τουλάχιστον 8 στα δέκα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα αποδίδονται στο ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα, ενώ η εισπνοή ινών αμιάντου θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις