Μελισσοκομία: Κινδυνεύει η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων
Ραγδαία η μείωση των πληθυσμών μέλισσας
- Μαρτυρία σοκ για τον 33χρονο Γάλλο: «Με είχε χτυπήσει και μένα με το αυτοκίνητο»
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Η άνοδος των τιμών στις μελισσοτροφές και του κόστους μετακινήσεων των κυψελών, αλλά και η ραγδαία μείωση των μελισσών θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα αρκετών εκμεταλλεύσεων του κλάδου.
Τον κίνδυνο συρρίκνωσης αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ώστε να επιβιώσουν όλες οι μονάδες, ανεξαρτήτως δυναμικότητας κυψελών, επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς την αρμόδια Διεύθυνση του ΥπΑΑΤ.
Διαβάστε επίσης: Κεδίκογλου: Ξεκίνησε η ψηφιοποίηση του μελισσοκομικού κλάδου – Η πρώτη ατομική ψηφιακή ταυτότητα
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των τιμών στις μελισσοτροφές και του υπερδιπλασιασμού του κόστους μετακινήσεων των κυψελών. Στον αντίποδα, επισημαίνονται οι χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης μελιού από τους παραγωγούς (μόλις 3,5 ευρώ το κιλό).
Αναφέρεται στη ραγδαία μείωση των πληθυσμών μέλισσας, εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών αλλά και ασθενειών, που μεταδίδονται εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης κοπαδιών στη Χαλκιδική, αφού άλλα δάση, όπως το δάσος της Εύβοιας, έχουν καεί.
Πέρα όμως από την διασφάλιση της παραγωγής του πολύτιμου μελιού θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η εξάλειψη των μελισσών, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών, καθώς οι μέλισσες είναι από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές του οικοσυστήματός μας.
Καταλήγοντας στην επιστολή ζητεί να ενισχυθούν όλοι οι μελισσοκόμοι, κατ’ αναλογία του αριθμού των κυψελών τους, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή (ζαχαροζύμαρο), προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες.
Επιπλέον οι μελισσοκόμοι που έχουν 50 κυψέλες και άνω να επιδοτηθούν και για το κόστος των μετακινήσεών τους καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεί της ΔΑΟΚ Πέλλας, των 95% αυτών, μετακινούν τα μελίσσια τους, σε απόσταση άνω των 50 χιλιομέτρων.
Τέλος, ο κ. Τζαμτζής ζητεί να αρθεί η απαγόρευση στην πώληση μελιού από τους παραγωγούς σε άλλες περιοχές, πέραν της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία ανήκει η έδρα του μελισσοκομείου τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις