Νίκος Ανδρουλάκης: «Εκλογές σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές»
Με ευθείες βολές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την αντίδρασή του για τις υποκλοπές, προαναγγέλλοντας και την καταψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
«Δεν κάνουμε πειράματα με τους θεσμούς»: Με αυτή τη φράση ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα των υποκλοπών την καταψήφιση του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Τα δύο βασικά σημεία κριτικής για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως τα περιέγραψε ο Ανδρουλάκης, είναι η πάροδος της τριετίας για την ενημέρωση του παρακολουθούμενου, αλλά και η μη εμπλοκή της ΑΔΑΕ στη διαδικασία ελέγχου και έγκρισης της παρακολούθησης. Παρόντος του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου και της νομικής ομάδας που ανέλαβε την υπόθεση της δικής του παρακολούθησης (Μιχάλης Καλαντζόπουλος, Χρήστος Κακλαμάνης, Μανώλης Βελεγράκης), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιχείρησε να θέσει ένα ευρύ θεσμικό πλαίσιο παρέμβασης για την ΕΥΠ και τις παράνομες παρακολουθήσεις.
Ο Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «θεσμική νίκη» του ΠΑΣΟΚ την κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, στο οποίο προσφέρεται έξτρα δικλίδα ασφαλείας για την έγκριση παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, και ζήτησε «εκλογές σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές».
«Πίσω από το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος της ΝΔ υπήρχε ένα ισχυρό και οργανωμένο παρακράτος, ένας παρακρατικός βραχίονας. Η ευθύνη του Πρωθυπουργού δεν μπορεί να ξεπλυθεί με την επίκληση «νόμιμων λαθών»» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρουλάκης, λέγοντας πως «όταν οι θεσμοί μιας χώρας είναι αδύναμοι και ανίσχυροι, η διολίσθηση σε φαινόμενα διαφθοράς και μηχανισμούς συναλλαγής ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική εξουσία είναι ένα σύνηθες και άμεσα εξαρτώμενο φαινόμενο».
Ο Ανδρουλάκης εξέφρασε τη δικαίωση που νιώθει για τον τρόπο που εξελίχθηκε η υπόθεση, ξεκαθαρίζοντας πως από την πρώτη στιγμή κινήθηκε θεσμικά και δεν την είδε ως αυστηρά προσωπική. Παράλληλα με την κριτική στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρότεινε η ελληνική Βουλή να κάνει χρήση της δυνατότητας που δίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με μια απλή αίτηση να ζητήσει τη συνδρομή του και την παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας για να υπάρξει έλεγχος των κινητών τηλεφώνων των ελλήνων βουλευτών και των συνεργατών τους.
Ο Αλιβιζάτος
Κριτική, ωστόσο, δεν ακούστηκε μόνο προς την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και για τη θεσμική διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Αλιβιζάτος όταν πήρε τον λόγο μίλησε για τον δεύτερο εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος καταργήθηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί; Γιατί υπήρχε τότε εισαγγελέας ο οποίος αρνείτο να υπογράφει τα σωρηδόν αιτήματα επισυνδέσεων που του έστελνε κάθε μέρα ο κ. Ρουμπάτης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σχολίασε και την επιλογή Κοντολέοντα για τη διοίκηση της ΕΥΠ «χωρίς κανένα άλλο προσόν. Απλώς ήταν φίλος, αν όχι του πρωθυπουργού, του στενού επιτελείου του». Οσο για τη διαβούλευση του νομοσχεδίου, ο Αλιβιζάτος τόνισε πως η συζήτηση με την Ευρώπη πρέπει να γίνει μέσω της αρμόδιας Επιτροπής της Βενετίας και όχι από «ένα φιλαράκι μας στην Κομισιόν».
Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ένα πιο συναινετικό προφίλ. Ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε ως «θετικό μήνυμα» το γεγονός ότι όλοι «συμφωνούν πως πρόκειται για ρυθμίσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», αφήνοντας περιθώρια για αλλαγές και σχολιάζοντας πως «η διαβούλευση είναι ανοιχτή».
Οσον αφορά την πρόταση Ανδρουλάκη για δημιουργία υπηρεσίας ελέγχου των κινητών τηλεφώνων από τη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση «δεν είναι αρμόδια» να απαντήσει σε αυτό, καθώς το αίτημα απευθύνεται στο Κοινοβούλιο. Εδειξε, ωστόσο, τη διάθεση που υπάρχει, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά «δίνει πολύ επαρκή και ικανοποιητική απάντηση» σε ό,τι αφορά τα κακόβουλα λογισμικά.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις