Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν μπορεί πλέον να κερδίσει στο πεδίο της μάχης»
Έκκληση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία και να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, απηύθυνε ο Όλαφ Σολτς.
«Η Ρωσία δίνει στην Ουκρανία μια χαμένη μάχη», δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης».
Ο Γερμανός καγκελάριος, μάλιστα, απευθύνει έκκληση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία και να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Γι’ αυτό, η έκκλησή μου προς τον Πούτιν παραμένει: σταματήστε τους παράλογους σκοτωμούς, αποσύρετε όλα τα στρατεύματά σας από την Ουκρανία και συμφωνήστε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση», τόνισε ο καγκελάριος Σολτς την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Όλαφ Σολτς καταδίκασε επίσης τις ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, ως «τρομοκρατία με βόμβες κατά του άμαχου πληθυσμού».
Το γεγονός ότι η Ρωσία, εδώ και εβδομάδες, «ρίχνει τις βόμβες της εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, δεν είναι μόνο ανυπόφορο, αλλά και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας.
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι καταδεικνύει, για ακόμη μία φορά, «πόσο αδίστακτος και ανελέητος» είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον πόλεμο.
Επαναβεβαίωσε την στήριξή του σε διζωνική, δικοινοτική λύση στο Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι «η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά τη διζωνική, δικοινοτική λύση, στη βάση ασφαλώς των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».
Και προσέθεσε: «Θα επιθυμούσα η αδιέξοδη αυτή διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό να ανακτήσει νέα δυναμική. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να στηρίξει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέσω των Ηνωμένων Εθνών, αν αυτό θεωρηθεί επιθυμητό».
Είπε ακόμα ότι, κατά τις συνομιλία του με τον Νίκο Αναστασιάδη, συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι θαλάσσιες περιοχές έχουν σημαντικό οικονομικό δυναμικό και υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακές συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων των όμορων χωρών να καλλιεργούν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου».
«Η εντύπωση που αποκόμισα σήμερα είναι ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και τρέφω μεγάλες ελπίδες το ίδιο να πράξουν και άλλες εμπλεκόμενες χώρες», τόνισε με νόημα ο Γερμανός καγκελάριος.
«Η σχέση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη και είμαι πεπεισμένος πως τα θέματα που εγείρονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.
- Ντέρμπι ουραγών με το ξεκίνημα του 2025 ανάμεσα σε Athens Kallithea και Λαμία
- Η δύναμη του όχι! Ντέμι Μουρ, Ζόε Σαλντάνα και Κέιτ Ουνίνσλετ συμφωνούν στους LA Times
- Κάτω από το πεζοδρόμιο η… βυζαντινή Θεσσαλονίκη
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την πορεία της υγείας του
- Ρωσία: Έκλεισε το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης για λόγους ασφαλείας
- Καιρός: Η πιο ζεστή και η πιο κρύα μέρα του 2024 – Πού έριξε την περισσότερη βροχή