Βρετανία: Όχι από Ανώτατο Δικαστήριο σε δημοψήφισμα Σκωτίας
Με απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει τέλος στην πιθανότητα να γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Βρετανία με απόφαση του έβαλε τέλος στην δυνατότητα της Σκωτίας να διεξαγάγει δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία της. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, το Κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έχει την εξουσία να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία χωρίς τη συγκατάθεση της βρετανικής κυβέρνησης, καταργώντας τις ελπίδες για δεύτερη ψηφοφορία το επόμενο έτος.
Η απόφαση εκδόθηκε την Τετάρτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το οποίο αποφάσισε ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν μπορεί να νομοθετήσει για το θέμα. Το δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε ότι για «θεμελιώδη ζητήματα» – όπως η πορεία της ένωσης – την εξουσία κατέχει το βρετανικό κοινοβούλιο που συνεδριάζει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.
Διαβάστε επίσης: Νίκολα Στέρτζον: Η «αντάρτισσα» μιας ανεξάρτητης Σκωτίας
Οι θέσεις Βρετανίας και Σκωτίας
Η βρετανική κυβέρνηση – υπό τους πρωθυπουργούς Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας και τώρα Ρίσι Σουνάκ – ήταν αντίθετη σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Η ηγέτης της Σκωτίας επιδιώκει νέα ψηφοφορία για την ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2023.
Το δημοψήφισμα του 2014
Η κυβέρνηση επέτρεψε ένα δημοψήφισμα το 2014, στο οποίο η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, με διαφορά 55% έναντι 45%. Το ζήτημα της ανεξαρτησίας περιπλέχθηκε δύο χρόνια αργότερα στην ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016 — στην οποία οι Σκωτσέζοι υποστήριξαν σθεναρά την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά 62% έναντι 38%.
Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα του 2014 ήταν ψηφοφορία «μία φορά στη γενιά» και ότι το ζήτημα διευθετήθηκε.
Σαφή και οριστική η απόφαση κατά Σούνακ
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, ο Σουνάκ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «σαφή και οριστική» και είπε ότι η ηγεσία της Σκωτίας θα πρέπει να στραφεί σε πιο πιεστικές προκλήσεις, όπως η διόρθωση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας και η βοήθεια της οικονομίας.
Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Στέρτζον, πίεζε για δημοψήφισμα τον Οκτώβριο του επόμενου έτους. Η Στέρτζον ηγείται του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, του μεγαλύτερου κόμματος του έθνους, το οποίο επιδιώκει την ανεξαρτησία, και λέει ότι υπάρχει μια «αδιαμφισβήτητη εντολή» να έχει άλλη μια ψήφο.
Η κυβέρνησή της έχει αναφέρει σε εκθέσεις τους λόγους που πιστεύει ότι η Σκωτία πρέπει να είναι τώρα —περισσότερο από ποτέ— ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας εκ των βασικών ότι έτσι, η Σκωτία θα μπορούσε να ενταχθεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η σκωτσέζικη δημοκρατία δεν θα αμφισβητηθεί»
Μετά την απόφαση, η Στέρτζον εξέδωσε μια δήλωση, στην οποίας εκφράζει τον σεβασμό της στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, σπεύδει να προσθέσει «δεν νομοθετεί, μόνο ερμηνεύει».
Σε ένα tweet, η Στέρτζον είπε, «ένας νόμος που δεν επιτρέπει στη Σκωτία να επιλέξει το μέλλον της χωρίς τη συγκατάθεση του Westminster εκθέτει ως μύθο κάθε έννοια του Ηνωμένου Βασιλείου ως εθελοντικής συνεργασίας και κάνει λόγο για το Indy», τη συντομογραφία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
«Η σκωτσέζικη δημοκρατία δεν θα αμφισβητηθεί», είπε. «Η σημερινή απόφαση εμποδίζει έναν δρόμο για να ακουστεί η φωνή της Σκωτίας για την ανεξαρτησία – αλλά σε μια δημοκρατία η φωνή μας δεν μπορεί και δεν θα φιμωθεί».
Σε συνέντευξη Τύπου, η Στέρτζον είπε ότι οι επόμενες γενικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2025, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «ντε φάκτο δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία. Το πώς ακριβώς θα λειτουργούσε αυτό παραμένει ασαφές.
- Νέο Ηράκλειο: Σχολεία υπό κατάρρευση – Πέφτουν σοβάδες μέσα στις τάξεις
- Μαρία Σολωμου: «Άφησα το σπίτι μου για να μείνει ο γιος μου, ο Μάριος και η οικογένεια του»
- Μπέρνι Σάντερς: Στηρίζει τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο γερουσιαστής
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου