Αλλαγές στη λίστα με… τα χειρότερα αφεντικά
Μεγάλος «νικητής» αυτή τη φορά είναι ο Πίτερ Χέμπλετουεϊτ, ο ιδιοκτήτης της βρετανικής ναυτιλιακής εταιρείας P&O Ferries.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Ποιος ήταν το χειρότερο αφεντικό του κόσμου για το 2022; Την απάντηση έδωσε η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, η International Trade Union Confederation – ITUC, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της που ολοκληρώθηκε χθες στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Μεγάλος «νικητής» αυτή τη φορά είναι ο Πίτερ Χέμπλετουεϊτ (Peter Hebblethwaite), το αφεντικό της βρετανικής ναυτιλιακής εταιρείας P&O Ferries. Ο ίδιος τον Μάρτιο είχε την ιδέα να απολύσει με διαδικασίες εξπρές μέσα σε μία νύχτα σχεδόν 800 ναυτικούς της εταιρείας για να κόψει τα κόστη, για να τους αντικαταστήσει με άλλους εργαζομένους που λάμβαναν ποσά κάτω από τον κατώτατο μισθό της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Ο πιο μισητός επιβάτης – Αποκαλύψεις μιας αεροσυνοδού
Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ITUC, η P&O Ferries απέλυσε παράνομα 786 ναυτικούς τον Μάρτιο χρησιμοποιώντας ως μέσο ειδοποίησης προ-βιντεοσκοπημένη κλήση Zoom, κατά παράβαση της νομοθεσίας της Βρετανίας σχετικά με το πώς πρέπει να γίνονται τέτοιες ενέργειες.
«Ο Hebblethwaite παραδέχθηκε ξεδιάντροπα ότι παραβίασε τον νόμο όταν ρωτήθηκε από τους νομοθέτες, λέγοντας μάλιστα ότι θα το έκανε ξανά. Εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έρευνα από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας του Ηνωμένου Βασιλείου για πιθανές αστικές παραβάσεις και θα μπορούσε ακόμη να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη», αναφέρεται από τη Συνομοσπονδία. «Η ντροπή του έχει φτάσει σε διεθνή ύψη τώρα που ψηφίστηκε ως το χειρότερο αφεντικό στον κόσμο», προσθέτει ακόμη ηITUC.
Επειτα από ανοικτή ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη, το αφεντικό της βρετανικής ναυτιλιακής πήρε το 39% των 3.711 ψήφων. Αλλοι υποψήφιοι ήταν επίσης ο εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος έλαβε το 25% και ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας, Qantas, Αλαν Τζόις με ποσοστό 20%, δήλωσε η Συνομοσπονδία.
Η Συνομοσπονδία είχε επιλέξει επίσης άλλους τρεις υποψηφίους για τον τίτλο του «χειρότερου αφεντικού της χρονιάς»: την Τζίνα Ράινχαρτ, επικεφαλής του αυστραλιανού ομίλου εξορύξεων Hancock Prospecting, τον Χάουαρντ Σουλτζ της Starbucks και τον Αχμέντ μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ της Emirates Airline and Group. Το 2014 είχε κερδίσει το βραβείο του χειρότερου αφεντικού ο Τζεφ Μπέζος και το 2018 νικητής ήταν ο επικεφαλής τηςRyanair, Μάικλ Ο’ Λίρι.
Το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ITUC
Το βραβείο του Χέμπλετουεϊτ ανακοινώθηκε στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ITUC στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου συναντώνται σχεδόν 1.000 συνδικαλιστές από 122 χώρες.
Οι έξι που μπήκαν στη λίστα του 2022 διοικούν εταιρείες με επιχειρηματικά μοντέλα που εκμεταλλεύονται εργαζομένους μέσω χαμηλών μισθών και ανασφαλών θέσεων εργασίας, που αρνούνται να εφαρμόζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αυτών να ενταχθούν σε ένα σωματείο και να διαπραγματεύονται συλλογικά, αναφέρεται από τηνITUC.
«Εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία και την κρίση κόστους ζωής για δικό τους κέρδος, αντί να αναλάβουν την ευθύνη για τους εργαζομένους στους οποίους βασίζονται», σημειώνεται ακόμη.
Η απερχόμενη γενική γραμματέας της ITUC, Σάραν Μπάροου, ήταν κι αυτή καυστική αναφέροντας: «Η παγκόσμια πανδημία μας έδειξε τη μεγαλύτερη πράξη ανθρώπινης αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος, καθώς οι εργαζόμενοι διατηρούσαν τον κόσμο σε κίνηση. Μας έδειξε επίσης τις μεγαλύτερες πράξεις εταιρικής απληστίας καθώς αδίστακτοι διευθύνοντες σύμβουλοι επωφελήθηκαν από την πανδημία, διέλυσαν τις συμβάσεις με τους εργαζομένους και εξέθεσαν τις ελλείψεις εταιρικών κανονισμών. Οι δέκα πλουσιότεροι άνδρες στον κόσμο διπλασίασαν τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου δήλωσαν συνδυασμένα κέρδη περίπου 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2021».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις