Κλιματική αλλαγή: Εγκαινιάστηκε η πρώτη διαδραστική έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Κλιματική Αλλαγή και εμείς» είναι ο τίτλος της διαδραστικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, και έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους επισκέπτες ν' αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό που μας επηρεάζει, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει.
Η πρώτη διαδραστική μόνιμη έκθεση για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή κι εμείς», εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου (φωτογραφία, επάνω, από Θοδωρή Μανωλόπουλο/Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Eurokinissi).
«Κλιματική Αλλαγή και εμείς»
Η έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς και δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό που μας επηρεάζει, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει.
Δείτε ακόμα – COP27: Μήπως ο στόχος των 1,5 βαθμών είναι πλέον νεκρός;
Στην προσπάθεια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας να περάσει το μήνυμα για την αναγκαιότητα επαγρύπνησης και εγρήγορσης για την προστασία του περιβάλλοντος απ’ όλους αλλά και για όσα φέρει η κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.
«Η πίεση από την κοινωνία των πολιτών πρέπει να καταστεί αισθητή, διότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης COP 27 στην Αίγυπτο είναι μάλλον απογοητευτικά», σημείωσε, αφού συνεχάρη το μουσείο για την προσπάθεια που κάνει ώστε να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψης και κουλτούρα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ακόμη, επισήμανε ότι έχουν θέσει έναν στόχο «το μοναδικό αυτό μουσείο στην Ελλάδα να μετατραπεί σύντομα σε εθνικό μουσείο φυσικής ιστορίας». Οι συνθήκες μας καλούν να σκεφτούμε αλλιώς και να δράσουμε αλλιώς. Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», κατέληξε.
Τι είναι η κλιματική αλλαγή
Η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στη μεγαλύτερη πρόκληση που θ’ αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στο προσεχές μέλλον, αποτελεί έναν από τους στόχους της έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή κι Εμείς», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη.
Η έκθεση έχει σχεδιαστεί από τη γερμανική εταιρεία Hüttinger Interactive Exhibitions που ειδικεύεται σε διαδραστικές εκθέσεις για μουσεία κι άλλα κέντρα επιστημών, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Λαζάκη και περιλαμβάνει 17 διαδραστικά εκθέματα που θίγουν τις εξής θεματικές κατηγορίες: Ενέργεια, μεταφορές, παραγωγή τροφίμων, χρήση νερού, απορρίμματα-ανακύκλωση, επιστημονική έρευνα, επιπτώσεις , προσωπική ευθύνη, παγκοσμιότητα.
Μέσω της έκθεσης, όπως σημείωσε η κ. Βογιατζάκη, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τι είναι η κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της και πώς μπορούν να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον.
«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινή ζωή μας μπορούν να βοηθήσουν. Με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση το μουσείο επιδιώκει τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης, την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών, ώστε τα ηθικά κριτήρια να παίζουν ρόλο εξίσου με τα επιστημονικά», σημείωσε η κ. Βογιατζάκη.
Και πρόσθεσε ότι στόχος τους επίσης είναι «να αποτελέσουν ένα σημαντικό παράγοντα που θα οδηγήσει τη νέα γενιά στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, τον μόνο δρόμο για την πραγματική πρόοδο».
Υπερθέαμα προβολής 360°
«Η γνώση είναι δύναμη, τη χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τη ζωή στον πλανήτη αλλά και να προστατευθούμε απ’ αυτόν» υπογράμμισε η κ. Βογιατζάκη.
Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε για τη νέα διαμορφωμένη αίθουσα «Καίτη Κυριακοπούλου» που φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα προβολής 360° με τίτλο «Η αλήθεια κατάματα», δίνοντας μία άλλη διάσταση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
«Η Καίτη Κυριακοπούλου υπήρξε πραγματική φίλη του Αγγελου και της Νίκης Γουλανδρή, πίστεψε στους σκοπούς του μουσείου και τους υποστήριξε πρώτη εκείνη και στη συνέχεια όλη η οικογένειά της η οποία έκανε και τη δωρεά του υπερθεάματος. Συντελεστές του είναι οι εταιρείες Wonder Immersive και 2monochannels», ανέφερε η κ. Βογιατζάκη.
«Δεν έχουμε ακουμπήσει ακόμα το παγόβουνο, είμαστε όμως πάρα πολύ κοντά», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, διευθυντής/πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης.
«Αν μπορέσουμε να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους, τουλάχιστον θα μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε κάποια στιγμή στα σημεία που ήμασταν στην αρχή του 20ου αιώνα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας καθώς δεν υπάρχει «plan B».
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα. Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης είχε η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με το εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου.
Πληροφορίες
Ωρες Λειτουργίας: Σαββατοκύριακα 10.00 – 15.00 και καθημερινές 09.00 – 14.30. Εισιτήρια: H επίσκεψη περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο – Ενήλικες 10 ευρώ, παιδιά 2 – 4 ετών 4 ευρώ, παιδιά 5 – 18 ετών 6 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ
- Βόλος-Πολυτεχνείο: Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς – Ένταση και ρίψη χημικών
- Ο «απρόβλεπτος» Τραμπ ως δικαιολογία
- Μόλις έφερε πιο κοντά έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο λέει η Ρωσία για τον Μπάιντεν
- Οι πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής στα playoffs ανόδου του Nations League – «Κλείδωσαν» δύο, έρχονται άλλοι δύο
- Απολαύστε γκολ και πλούσιο θέαμα από τα παιχνίδια του Nations League – Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες (vids)
- Σκληρή μάχη στην «αρένα» της ΑΙ – Κούρσα για τα καλύτερα… μικροτσίπ