Τσίπρας: «Η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα επάρκειας»
«Η Ευρώπη συζητάει ένα πλαφόν τρεις φορές πάνω από τη σημερινή τιμή. Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα», λέει ο Τσίπρας
Η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, χωρίς ακόμα η Κομισιόν να έχει βρει έναν τρόπο αντιμετώπισης των ανοδικών τιμών στο φυσικό αέριο. Η πρόταση που θα υποβάλλει στο σημερινό (24/11) Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας περιλαμβάνει ξανά ένα πλαφόν με την τιμή να βρίσκεται στα 275 ευρώ.
«Δεν γίνεται έτσι να πάμε μπροστά», τόνισε, σχολιάζοντας ότι σήμερα -μετά από έξι μήνες συζητήσεων στις συνόδους των υπουργών Ενέργειας και τις Συνόδους Κορυφής για να βρεθεί μια λύση που θα είναι κάποιες κατευθύνσεις ώστε να μειωθεί η πολύ υψηλή τιμή του φυσικού αερίου-, συζητάνε ένα πλαφόν που είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω από τη σημερινή τιμή. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, θα αυξηθεί η τιμή αν μπει εκεί το πλαφόν», τόνισε.
Διαβάστε επίσης: Gazprom: Απειλές για μείωση της ροής αερίου προς την Ευρώπη
«Μιλάμε για αντιμετώπιση της κρίσης με παντελή έλλειψη αλληλεγγύης»
Αναφερόμενος στην ΕΕ ρώτησε «για ποια αλληλεγγύη μιλάμε», λέγοντας ειδικότερα ότι «η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζεται σαν να είναι μονάχα πρόβλημα επάρκειας και όχι πρόβλημα υψηλού κόστους», επισημαίνοντας ότι οι χώρες του Βορρά αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα της επάρκειας.
Κατόπιν αυτών υποστήριξε ότι «μιλάμε για αντιμετώπιση της κρίσης με παντελή έλλειψη αλληλεγγύης και αίσθησης του προβλήματος σε ό,τι αφορά το σύνολο της ΕΕ αλλά και με ανόητες πολιτικές επιλογές». Σχολίασε ότι «ίσως θα έπρεπε το γραφείο της κ. Φον Ντερ Λάιεν να πάει στο Βερολίνο, να είναι πιο εύκολη η μεταβίβαση των εντολών, γιατί Βερολίνο-Βρυξέλλες έχει μια απόσταση. Ή η Καγκελαρία να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες…».
Για την κλιματική αλλαγή
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και πόρους και πως «η ενεργειακή μετάβαση στην οποία όλοι συμφωνούμε, κοστίζει ακριβά. Tο μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα τη πληρώσει […] Οι πολλοί, που κατέχουν το ελάχιστο μέρος του πλούτου, ή κάποιοι λίγοι και ισχυροί που κατέχουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του πλανήτη».
Τόνισε πως αν αυτό συμβεί, αν τα βάρη της αναγκαίας ενεργειακής μετάβασης πέσουν στις πλάτες των πολλών, θα είναι μια διαδικασία οικονομικά εξοντωτική, που θα διαρρήξει τη κοινωνική συνοχή και θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, καθώς και άνοδο της ακροδεξιάς και των αρνητών της κλιματικής αλλαγής. Αν συμβεί το δεύτερο, τότε θα είναι μια διαδικασία αμοιβαία επωφελής και για το κλίμα και για τις κοινωνίες.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε με το βλέμμα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να προσφερθεί ασφάλεια, προστασία και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με αναγκαίες επενδύσεις δημόσιου και κοινωνικού οφέλους, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν όχι από ελλείμματα που δημιουργούν χρέη, όπως είπε, με τους μεσαίους και αδύναμους να πληρώνουν τα σπασμένα, αλλά -τόνισε- «η λύση είναι η φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων».
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Και τώρα τι θα κάνει ο Ρώσος πρόεδρος; Ο παράγοντας Τραμπ
- 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Ποιες ταινίες και αφιέρωματα θα δούμε μέχρι τις 27/11
- Βορίδης: «Δεν υπάρχουν στρατόπεδα στη ΝΔ, είμαστε ενωμένοι» – Τι είπε για τους «κρυπτόμενους υπουργούς»
- Μαρόκο: Ο διάδοχος του θρόνου υποδέχτηκε στην Καζαμπλάνκα τον πρόεδρο της Κίνας
- Cinema made in Italy / Athens – Όλες οι ταινίες που φέρνουν ιταλικό αέρα στην Αθήνα
- Το… τρολάρισμα του Φορτούνη στον Ροντινέι και η επική απάντηση! (pics)