Ελληνοτουρκικά: Λεπτές ισορροπίες και επικίνδυνα παιχνίδια
Η επίσκεψη τριών υπουργών στην Αίγυπτο, Δένδια, Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη την Τρίτη θέλησε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προσήλωσης της Αθήνας στις συμφωνίες που υπογράφονται επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
«Θέλουμε ειλικρινή διάλογο» επανέλαβε για μία ακόμα φορά από την Πάτρα την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στην Μεσόγειο και θέλοντας να κάνει σαφώς την αντίστιξη με την Τουρκία.
Αντίστοιχα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Σχολή Ενόπλων Δυνάμεων, έκανε επίσης επίκληση στο διάλογο ο οποίος σε κάθε περίοδο κρίσης με την Τουρκία, οι οποίες όπως υπενθύμισε ήταν χρονικά περιορισμένες στο παρελθόν, κατάφερνε να ηρεμήσει την κατάσταση για να προσθέσει ότι «αυτό δεν έχει συμβεί αυτή τη φορά».
«Έχουμε μία διαρκή, κλιμακούμενη κρίση, η οποία προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, την τριετία. Δεν έχουμε τέτοιο προηγούμενο. Και, βεβαίως, το περιεχόμενο αυτής της κρίσης, το ευρύτερο, είναι ότι αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και, ακόμα και οριακά, και της ίδιας της Κρήτης. Προσθέτω σε αυτό το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ.
- Διαβάστε επίσης: Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου χαλάει τα σχέδια της Αγκυρας
Η σημασία της Αιγύπτου
Η επίσκεψη τριών υπουργών στην Αίγυπτο, Δένδια, Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη την Τρίτη θέλησε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προσήλωσης της Αθήνας στις συμφωνίες που υπογράφονται επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, στις διεθνείς συνεργασίες και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσω κινήσεων που οχυρώνουν τη χώρα χωρίς να επενδύουν στην αποσταθεροποίηση.
Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να κάνει επίσης αναφορά στην προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και σε αντίθεση με «τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, (σσ που) συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» και «σαφή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Αντίστοιχα παράδειγμα συνεργασίας μπορεί να θεωρηθεί και η άσκηση Μέδουσα 12, που πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Τα εξοπλιστικά
Όπως υπογραμμίζουν στρατιωτικές πηγές, αναφερόμενες στο πρόγραμμα εξοπλισμών που ακολουθεί η Ελλάδα και έχει μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας επανειλημμένα, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει.
Ασχέτως Τουρκίας και προκλήσεων. Λόγω των αντικειμενικών αναγκών των ενόπλων δυνάμεων που δημιουργήθηκαν και εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα.
Οι ίδιες πηγές πάντως υπογραμμίζουν ότι μία χώρα εξοπλίζεται για να μην πάει σε πόλεμο, όχι γιατί έχει την πρόθεση να συγκρουστεί.
Γιατί είναι δύσκολο να «έρθουν μία νύχτα»
Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν δε ότι και για τον Ερντογάν δεν είναι τόσο εύκολο να επιλέξει μία σύγκρουση με την Ελλάδα. Μία χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, μία χώρα – μέλος της ΕΕ. Και δη σε αυτή τη συγκυρία.
Γιατί μπορεί ο τούρκος πρόεδρος να απειλεί ότι θα «έρθει μία νύχτα», αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνει. Ακόμα και το «ατύχημα» θα πρέπει να ζυγιστεί πάρα πολύ καλά από την πλευρά της Τουρκίας. Και όπως επισημαίνουν με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση κυβερνητικές πηγές σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της Τουρκίας και να συρθεί σε καταστάσεις που θα την φέρουν στη θέση του κατηγορούμενου.
Ο παράγοντας «λάθος»
Μήνυμα που για την Αθήνα κατευθύνεται προς κάθε κατεύθυνση, καθώς τόσο η ρητορική όξυνση από την πλευρά της Άγκυρας, που πλέον αποτελεί στρατηγική επιλογή, όσο και οι εκλογές μπορεί να δημιουργήσουν εκρηκτικό μείγμα. Τόσο για δηλώσεις όσο και για λάθη.
«Δεν θα κάνουμε διάλογο με το παράλογο», είναι η φράση στην οποία ο Μητσοτάκης επιμένει το τελευταίο διάστημα. Στέλνοντας ένα μήνυμα και στο εσωτερικό. Τόσο σε πολιτικούς, όσο και σε επιτελείς.
Ενώ το μήνυμα του τελευταίου ΚΥΣΕΑ περί «αποδραματοποίησης» της κατάστασης παραμένει και μάλιστα επανέρχεται εμφατικά.
Με τις ισορροπίες να είναι εξαιρετικά λεπτές και το παιχνίδι πολύ επικίνδυνο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις