Στα χαρακώματα Μαξίμου, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τους πλειστηριασμούς
Το κάθε κόμμα και η γραμμή του Deja vu με 1η κατοικία, δάνεια και νόμο Κατσέλη
Την ορχήστρα της προεκλογικής περιόδου συντονίζει ο μαέστρος της ακρίβειας και τα όργανα παίζουν σε ρυθμούς πλειστηριασμών. Τα κόμματα έχουν μετατραπεί σε αστείρευτη πηγή στοιχείων σχετικά με τα funds, τις ρυθμίσεις δανείων, τους πλειστηριασμούς, την ακρίβεια, και η πολιτική ρητορική έχει αρχίσει να γυρίζει την δημόσια αντιπαράθεση σε εποχές των πρώτων μνημονίων.
«Όσο και αν προσπαθεί να μας επαναφέρει στην εποχή των »Αγανακτισμένων», οι πολίτες τον ξέρουν καλά πια και κρίνουν». Η απάντηση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, δίνει το τέμπο της προεκλογικής περιόδου.
Διαβάστε επίσης: Στην μάχη για την Κεντροαριστερά και η πρώτη κατοικία
Από την Κουμουνδούρου απαντούν με σκληρό ροκ και καταθέτουν καυστικά επιχειρήματα, όπως ότι στις αρχές του 2015, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε αμέσως έκτακτες ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και διαπραγματεύτηκε σκληρά τόσο γενικά για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους όσο και ειδικά για την προστασία της κύριας κατοικίας, όπου ημερών τους (ΣΥΡΙΖΑ) δεν έγινε πλειστηριασμός (στην 1η κατοικία).
Διαβάστε επίσης: Κυβερνητικό σχέδιο για στήριξη των συνεπών δανειοληπτών
84 χιλ. πλειστηριασμοί
Στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει, λοιπόν, ένα «χαρτοφυλάκιο» 84.000 περίπου ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από το 2018 έως σήμερα. Για το υπόλοιπο 2022 είναι επίσης προγραμματισμένες περίπου 13.585.
Σύμφωνα με τα επίσης από το e-auction στοιχεία τη διετία 2018-2019 έγιναν 35.616 πλειστηριασμοί από 51.526 που είχαν προγραμματιστεί. Το διάστημα 2020-2021 έγιναν 21.995 πλειστηριασμοί από προγραμματισμένους 49.117. Το 2022, έως σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί 26.369 πλειστηριασμοί από 34.954 προγραμματισμένους.
Μέσω των τιτλοποιήσεων του προγράμματος «Ηρακλής», οι τράπεζες μείωσαν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 45% το καλοκαίρι του 2019 σε μονοψήφιο δείκτη το καλοκαίρι του 2022. Ομως, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένουν προς τις τράπεζες είναι περίπου στα 15 δισ. ευρώ και προς τους services 87 δισ. ευρώ (τον Ιούνιο του 2022).
Εν ολίγοις, το ιδιωτικό χρέος «μεταβιβάστηκε», αφού αντίστοιχα το 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες ήταν 89,28 δισ. ευρώ και προς τους servicers 17,9 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων από τράπεζες και servicers ανέρχεται σε περίπου 29% με τις διμερείς ρυθμίσεις να ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ. Από τον εξωδικαστικό μηχανισμό οι ρυθμίσεις ανέρχονται σε 242 εκατ. ευρώ.
Πάντως, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ιδιωτικού χρέους τον Ιούνιο του 2022 ήταν 63,6% και έχει μειωθεί κατά το ελάχιστο αφού το 2018 ήταν 69,8% .
Στα χαρακώματα Μαξίμου, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ
Η επιχείρηση έξωσης της δημοσιογράφου από την κατοικία της στου Ζωγράφου, έχει ρίξει νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης και έχει φέρει νέο κύκλο επικρίσεων. Από την κυβέρνηση έχουν περάσει στην αντεπίθεση επαναφέροντας στο προσκήνιο της ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν εστιάσει στην κατάθεση στοιχείων και στην κριτική της έλλειψης προστασίας των οφειλετών, ενώ το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε παρόμοια “καμπάνια” με όχημα τον νόμο Κατσέλη.
Κυβέρνηση
Η στρατηγική της κυβέρνησης, κατά της κριτικής που δέχεται για το θέμα της στεγαστικής πίστης, το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς είναι κυρίως: στο φως οι ημέρες κυβέρνησης Τσίπρα. Θυμίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών προσφέρει πολλές δυνατότητες στους πολίτες (εξωδικαστικός μηχανισμός) να διασώσουν τις περιουσίες τους.
Για αυτό, όπως λένε, πολλές χιλιάδες δανειοληπτών έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους και προστατεύσει τους κόπους τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι κ. Τσίπρας υπήρξε ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων. Και ότι επί των ημερών του (2018-2019) οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί έφτασαν περίπου τις 30.000.
Στελέχη της κυβέρνησης θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε επίλυση του υψηλού όγκου των κόκκινων δανείων, μέχρι το τέλος του 2015, και τελικά τα παρέδωσε στο ποσοστό τού 2014.
Αναφέρουν φυσικά ότι υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός, και τελικά νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, από το 2017, γιατί όπως υποστήριζε, «είναι καλοί για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους».
Τονίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, και τελικά νομοθέτησε την οριζόντια κατάργηση της προστασίας το 2019.
ΣΥΡΙΖΑ
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζουν στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευθύνεται για τους πολλούς πλειστηριασμούς από τα funds και κυρίως στις πρώτες κατοικίες κλπ. Με τον πτωχευτικό κώδικα, όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, κατάργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Εξηγούν ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που ο πολίτης να μπορεί να παραμείνει ιδιοκτήτης του σπιτιού του και ότι δεν υπάρχει καμία δεσμευτικότητα στους πιστωτές – τράπεζες και funds – να κάνουν οποιαδήποτε πρόταση ρύθμισης ή να αποδεχτούν καν μια πρόταση ρύθμιση από τον πολίτη.
Αναφέρουν ότι η κυβέρνηση συνέδεσε τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες στα funds μέσω του “Ηρακλή” για τις τιτλοποιήσεις δανείων, όπου δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για πρόταση ρύθμισης πριν γίνουν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Τονίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι το κύμα πλειστηριασμών για το 2022, με 44.000 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.
Να έχουν γίνει ήδη τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρυσι και πρώτης κατοικίας. Σχετικά με τα funds καταγγέλλουν ότι δεν απαντούν σε κρούσεις πολιτών, προχωρούν σε ανακοινώσεις πλειστηριασμών για ευτελή ποσά και μιλούν για μία επιθετική στρατηγική μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης προς αδύναμους πολίτες.
ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ
Στο ΠΑΣΟΚ αξιοποιούν την πολιτική του «νόμου Κατσέλη», υπενθυμίζοντας τις κινήσεις προστασίας της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και τις αντιδράσεις που είχε τότε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.
Η κριτική είναι διπλή και αφορά την νοοτροπία των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η επίθεση εστιάζει στο ότι άφησαν τους δανειολήπτες στα funds.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος κατέθεσε πρόταση τριών σημείων για την πρώτη κατοικία, η οποία περιλαμβάνει την αναστολή των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη «με ρεαλιστικά κριτήρια», την δυνατότητα του οφειλέτη να εξαγοράσει το δάνειό του προτού πωληθεί, αλλά και μια ειδική ρύθμιση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ώστε να διατηρούν για λόγους διαβίωσης την γη που τους έχει κατασχεθεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις