Δ. Παπαστεργίου στο συνέδριο της ΕΝΠΕ: «θέλουμε ισχυρή Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού για μια καλύτερη Ελλάδα»
Στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που διεξάγεται στη Ρόδο, προσκλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
«θέλουμε ισχυρή Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού για μια καλύτερη Ελλάδα», είναι το μήνυμα που μετέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου, χαιρετίζοντας τις εργασίες του διήμερου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, που διεξάγεται στη Ρόδο .
«Ερχόμαστε ακριβώς μετά το τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο, ένα εξαιρετικά επιτυχημένο συνέδριο με πάνω από 1.800 συμμετέχοντες και παρατηρητές, όπου το συμπέρασμα που βγήκε είναι ένα, είναι κοινό και συμπλέει , απόλυτα με τα όσα άκουσα μέχρι τώρα στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριό σας»είπε για να προσθέσει ότι:
«Αυτή την ώρα είναι αδήριτη ανάγκη να εμπιστευτούμε ακόμη περισσότερο την Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄Βαθμού, τόνισε Δημήτρης Παπαστεργίου. Διότι το κεντρικό κράτος προφανώς πάντα θα είναι εκεί και θα χαράσσει τις πολιτικές, οι οποίες για να εφαρμοστούν θα πρέπει να κατεβούν και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης κάτι που για να γίνει σωστά, είναι επιτακτική η συμμετοχή της σε κάθε φάση σχεδιασμού».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στη συγκυρία της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου τους υπουργείου Εσωτερικών για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, επεσήμανε ότι «ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό».
«Να καθίσουμε να δούμε πόσα επίπεδα διοίκησης έχει αυτή η χώρα. Τι γίνεται με τις περίπου 900 αρμοδιότητες που μαζί με την ΠΕΔ Αττικής αναλύσαμε και δώσαμε στο ΥΠΕΣ, αρμοδιότητες τις οποίες μοιραζόμαστε ή περνούν μέσα από τις αποκεντρωμένες και τελικά ποιος θα είναι ο ρόλος των αποκεντρωμένων σε μια μικρή χώρα όπως η δίκη μας. Τελικά πόσα τελικά επίπεδα διοίκησης χρειαζόμαστε ώστε να είναι λειτουργικά»;
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επεσήμανε επίσης πως σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συνεχίσει να περνά μέσα από τέτοιες ατραπούς ή μέσα από την οικονομική ποδηγέτηση της.
«Θέλουμε ένα κράτος ισχυρό το οποίο θα εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση η οποία έδειξε και στους δύο βαθμούς της μέσα στις δυο κρίσεις που διανύουμε, πόσο χρήσιμη και πόσο κοντά ήταν στους πολίτες.
Δεν μπορεί να υπάρχει αυτοδιοίκηση και αυτό έχει να κάνει με τον Α΄ βαθμό, με μεθόδους ή διαδικασίες σαν κι αυτές που ζήσαμε με τη νομοθεσία για τα αδέσποτα , τους ναυαγοσώστες, με το τέλος ταφής και το κόστος – και πως αυτό επιβάλλεται, ή με την υπόθεση των ρεμάτων κάτι το οποίο αφορά τον Β’ βαθμό συνήθως.
«Να καθίσουμε να δούμε τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών μας και τι εργαλεία έχουμε, γιατί αυτή την ώρα βρισκόμαστε στην ευχάριστη συγκυρία να έχουμε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία από ποτέ: Ταμείο Ανάκαμψης παλιό και νέο ΕΣΠΑ, Αντώνης Τρίτσης, Πράσινο Ταμείο. Και να τα ενσωματώσουμε στις ανάγκες, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ».
Αναφέροντας τη συμπόρευση ως τη λέξη κλειδί, σχετικά με την πρόταση για ενός κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Παπαστεργίου, είπε ότι Αυτοδιοίκηση και Υπουργείο να συζητήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται με στόχο τη χάραξη κοινών δρόμων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις