«Ατζέντα δικαιωμάτων» απέναντι στην τοξικότητα
Με την εισήγησή του και στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να προβάλει το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμμάτων από μια τυπική μέρα
Αποφασισμένος να βγαίνει περισσότερο μπροστά στην υπεράσπιση συγκεκριμένων πολιτικών της κυβέρνησης με στόχο να δίνει προσωπικά έμφαση στο «κοινωνικό αποτύπωμα» των πρωτοβουλιών είναι ο Πρωθυπουργός, είτε πρόκειται για νομοσχέδια είτε για μεταρρυθμίσεις ή για έκτακτες παρεμβάσεις λόγω επικαιρότητας. Ο ίδιος έχει φέρει στο προσκήνιο τη φράση «κοινωνική φροντίδα» και προσπαθεί, εδώ και μήνες, να «εισβάλει» στο πεδίο των δικαιωμάτων, το οποίο δεν θέλει να χαρίσει η ΝΔ στους πολιτικούς αντιπάλους της, στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά, διαμηνύοντας ότι είναι άλλο να «διαλαλείς την ευαισθησία και άλλο να την υπηρετείς». Σήμερα, σε μια περίοδο τοξικότητας στην πολιτική αντιπαράθεση, το Μαξίμου αρχίζει να καλλιεργεί την εικόνα ότι αντιπαραβάλλει τη δική του, κοινωνική, ατζέντα.
Απέναντι στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ δεν έχει αίσθηση «ούτε ενδιαφέρεται» για το τι συμβαίνει στους πολίτες, ο Μητσοτάκης παλεύει να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές. Αυτό δείχνουν όλες οι τελευταίες παρεμβάσεις του: το έκανε κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Πάτρα, μιλώντας συνολικά για μια «πιο ευαισθητοποιημένη πια, ώριμη» κοινωνία, όταν εξαπέλυε πυρά στην Κουμουνδούρου ότι επιστρατεύει «φτηνά τεχνάσματα» με αφορμή τους πλειστηριασμούς, ένα θέμα για το οποίο παραδέχτηκε ότι απαιτείται ευαισθησία και σεβασμός. Το έκανε επίσης στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, όταν, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε για «συνεκτικό σχέδιο» που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο φάνηκε προ ημερών από μια απολογιστική ανάρτησή του στα social media, όταν θέλησε να απευθυνθεί στοχευμένα μεταξύ άλλων στις εργαζόμενες μητέρες («επεκτείναμε την άδεια μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα σε εννέα μήνες από έξι»), σε ΑμεΑ («μειώσαμε το ποσοστό αναπηρίας σε 50% για λήψη παροχών αναπηρίας για την εναρμόνιση όλων των κατηγοριών»), σε οροθετικούς («απαγορεύσαμε κάθε διάκριση εις βάρος τους κατά το στάδιο της πρόσληψης ή παραμονής στην εργασία») κ.ά.
Γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ+, ψυχική υγεία
Το κυβερνητικό επιχείρημα περί υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων επιδιώκεται να ενισχύεται και μέσα από δράσεις που περιλαμβάνονται σε «ειδικά σχέδια» – όπως για τους νέους, την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, τους άστεγους, τους Ρομά, την ψυχική υγεία, η οποία είναι προγραμματισμένο να αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο στο Μαξίμου. Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει δύο συγκεκριμένες στοχεύσεις. Πρώτον, να στηρίζει το αφήγημά της ότι «είμαστε κυβέρνηση της προόδου» όσο θα πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές και συνεπώς θα εντείνεται μεταξύ άλλων η μάχη διεκδίκησης των κεντρώων. Δεύτερον, να προσεγγίζει ξεχωριστά κατηγορίες πολιτών, που ιεραρχούν πάντα ψηλά τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων – οι νεότερες ηλικίες, για παράδειγμα -, ενδεχομένως περισσότερο και από θέματα οικονομίας. Εξάλλου, στη ΝΔ δεν κρύβουν την αγωνία ότι δεν περνούν εύκολα τα μηνύματά τους σε ορισμένες δεξαμενές, τις οποίες ωστόσο θέλουν να προσελκύσουν, όπως είναι οι νέοι και οι γυναίκες.
«Panic button»
Σε κάθε περίπτωση, νέα μηνύματα αναμένονται από τον Πρωθυπουργό μέσα από τη σημερινή ομιλία του στην ειδική εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών, όπου θα παρουσιαστεί αναλυτικά η ψηφιακή εφαρμογή «panic button».
Οπως έχει περιγράψει στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, η εφαρμογή θα χορηγείται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας για μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Το «panic button» θα εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο (δεν θα είναι εμφανής εφαρμογή) ώστε να ειδοποιείται γρήγορα η ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση που υπάρχει απειλή της σωματικής ακεραιότητας. Αναμένεται η εφαρμογή της υπηρεσίας πιλοτικά για έναν χρόνο σε γυναίκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις