Το Ταμείο ως πρόβα συριζαϊκής διακυβέρνησης
Η διάθεση των πόρων και η κατεύθυνσή τους είναι εξάλλου κομβικό σημείο για την σύγχρονη αντιπαράθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, πολύ περισσότερο του δεύτερου κυρίαρχου πόλου.
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
To κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την πρώτη στιγμή μπήκε στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρώτη γνώμη όταν άρχισε να διαμορφώνεται το περιεχόμενό του ήταν πως ακριβώς πάνω σε αυτό θα μπορούσαν να χαραχθούν οι διακριτές γραμμές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση.
Πιο απλά, η διαφορετική δοσολογία του και η κατεύθυνσή του θα ήταν μια καλή ευκαιρία να δοθεί η ουσιαστική εικόνα των δύο «δρόμων για την ελληνική Οικονομία και Κοινωνία». Μάλιστα το παρασκήνιο έλεγε τότε, στην πρώτη χάραξη της «γραμμής» για το Ταμείο αυτό και το διαφορετικό του περιεχόμενο πως παράλληλα θα ήταν και μια καλή πρόβα «δυνητικής εξουσίας» για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβλεπε και βλέπει την επόμενη μέρα της χώρας σε σχέση με το Ταμείο.
Η διάθεση των πόρων και η κατεύθυνσή τους είναι εξάλλου κομβικό σημείο για την σύγχρονη αντιπαράθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, πολύ περισσότερο του δεύτερου κυρίαρχου πόλου.
Νέο κοινωνικό συμβόλαιο
Στην πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ με εκδήλωσή του (Μάιος 2021) και με σύνοψη όσων σχεδιάζει στον τίτλο «Ελλάδα+» μίλησε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και για πέντε άξονες πολιτικής.
Την «Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση».
Τον «μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων».
Τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό».
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα (νέο ΕΣΥ, πρόγραμμα στέγης, κοινωνικός μισθός κα).
Και την «Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου». Εδώ όπως επαναλήφθηκε από τότε πολλές φορές στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμπεριληπτικότητα στο νέο μοντέλο του Ταμείου αλλά και μια πολεμική στις επιλογές της κυβέρνησης που εκ των πραγμάτων περιγράφονται ως νεοφιλελεύθερες.
Διακομματική επιτροπή ελέγχου
Βασική πλευρά επίσης ήταν μια τύπου διακομματική επιτροπή ελέγχου των πόρων. Τώρα, η Κουμουνδούρου επανήλθε. Και με μεγαλύτερη οξύτητα θέτει ζήτημα ανακατεύθυνσης των πόρων κυρίως όσον αφορά τους μικρομεσαίους. Κοινωνικά στρώματα που επιπροσθέτως αναζητά να επαναπροσεταιριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον δρόμο για τις κάλπες.
Κατηγορεί ειδικότερα την κυβέρνηση πως δεν μεταβάλλει την στάση της αφού έχει «δεσμευτεί με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους». Και δένει την ανακατεύθυνση του Ταμείου με την πολιτική αλλαγή που θα προκύψει, όπως λένε τα στελέχη του κόμματος. Η αναδιαπραγμάτευση ή η διαφορετική πλεύση του Ταμείου είναι κομβικό θέμα για την Αξ. Αντιπολίτευση και οι επιτελικοί της θεωρούν πως είναι μια χρυσή ευκαιρία για να καταδείξουν πως η πραγματική εναλλακτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο πολιτικός τους χώρος και μόνον.
Θα έλεγε κανείς πως είναι από εκείνα τα σημεία που έχουν το έδαφος να αναδείξουν τις διακριτές διαφορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μετά τα εξοπλιστικά από την Γαλλία και την νέα επαναδιαπραγμάτευση προς όφελος της ΕΑΒ όπως δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, το δεύτερο πρόσφατο σημείο αναθεώρησης της υπάρχουσας πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την μεριά του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις