Washington Post: Τα γεωστρατηγικά κέρδη και οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία
Πολλοί αναλυτές βλέπουν πως πλέον η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από όσα έχει κερδίσει σε αυτόν τον πόλεμο.
Εδώ και εννιά μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Ήδη σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στο σκοτάδι εκατομμύρια Ουκρανοί μετά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ενεργειακές υποδομές του Κιέβου.
Το ερώτημα που προκύπτει από την κατάσταση αυτή είναι αν θα σταματήσει ποτέ η επίθεση της Ρωσίας. Ένα δεύτερο βέβαια ερώτημα αν όντως υπάρχει κάποια εδαφική πρόοδος από την πλευρά της Μόσχας. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι ο πρώιμος στόχος ήταν να λάβουν γρήγορα τον έλεγχο όλης της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης: Πώς ο Πούτιν εξαπατούσε, ξελογιάζοντας, τους Δυτικούς επί δεκαετίες
Σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post. στην αρχή, η διεθνής κοινότητα όπως και οι ίδιοι οι στρατηγοί της Μόσχας πίστευαν πως ο πόλεμος θα τελειώσει μέσα σε λίγες ώρες, μετά οι ώρες έγιναν μέρες και πλέον μετράμε τους εννέα μήνες.
Εβδομαδιαίες αλλαγές στον έλεγχο εδαφών της Ουκρανίας
Η πρώτη μεγάλη νίκη της Ουκρανίας
Οι Ουκρανοί στρατιώτες ανέκτησαν την περιοχή Χερσώνα μετά την υποχώρηση της Μόσχας στις 11 Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη νίκη για την Ουκρανία στον πόλεμο μέχρι στιγμής και το τρίτο μεγάλο χτύπημα της Ρωσίας, αφού τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από τον Βορρά τον Απρίλιο και μετά από το Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο.
Μετά από την ήττα αυτή, οι Ρώσοι προσπάθησαν να σημειώσουν πρόοδο δαπανώντας πολλούς πόρους, ενώ την ίδια ώρα είχαν χάσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και μέρος του εξοπλισμού ήταν κατεστραμμένο. Τελικώς έμεινε με «κακώς εξοπλισμένες, κακώς επανδρωμένες μονάδες που δεν μπορούν να δράσουν» στο πεδίο.
Αλλαγή σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου
Πώς άλλαξε γεωπολιτικά η κατάσταση στην Ουκρανία
Το έδαφος της Ουκρανίας είναι περίπου το ίδιο σε μέγεθος με την πολιτεία του Τέξας, ή το 6 τοις εκατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και η Ουκρανία μπορεί να φαίνεται μικρή σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται μεγάλη για τα ευρωπαϊκά πρότυπα – η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα, στην πραγματικότητα, μετά τη Ρωσία.
Πριν από τον πόλεμο, η Μόσχα έλεγχε περίπου 17.000 τετραγωνικά μίλια της Ουκρανίας, αποτελούμενη από την Κριμαία (που προσαρτήθηκε από το Κρεμλίνο το 2014) και τις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.
Μέχρι το τέλος της τέταρτης εβδομάδας του πολέμου, η Ρωσία έλεγχε την περισσότερη γη από την εισβολή της, περίπου 51.000 τετραγωνικά μίλια, ή το 22 τοις εκατό της Ουκρανίας. Από τις 17 Νοεμβρίου, η Ρωσία έλεγχε περίπου 40.000 τετραγωνικά μίλια στην Ουκρανία, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Αυτό είναι περίπου το 17 τοις εκατό της χώρας, το χαμηλότερο ποσοστό που ελέγχεται από τη Μόσχα από τον Απρίλιο.
Επόμενη κίνηση
Οι αναλυτές λένε ότι η στρατηγική του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στοχεύει στην εξουθένωση και την εξάντληση των ουκρανικών στρατευμάτων, με στόχο τη μείωση της εμπιστοσύνης των συμμάχων στις δυνατότητες της Ουκρανίας, ενισχύοντας και εκπαιδεύοντας παράλληλα νέες δυνάμεις.
Παρά τη νίκη της Ουκρανίας στο Kherson, η ανάκτηση της ανατολής θα είναι μια δύσκολη αποστολή. Ενώ η δυναμική φαίνεται να είναι με την πλευρά της Ουκρανίας, η μορφή που θα πάρει ο πόλεμος τους επόμενους μήνες εξακολουθεί να κρέμεται από μία λεπτή ισορροπία.
Για τον Μπέργκμαν, το κύριο ερώτημα είναι αν η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει να προχωρά τις εβδομάδες πριν από τον χειμώνα, όταν η βροχή και η λάσπη κάνουν συνήθως τις στρατιωτικές κινήσεις πιο δύσκολες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις