Φόβοι ότι ο κοροναϊός θα δημιουργήσει νέες ασθένειες
Η καθηγήτρια Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Βικτώρια Βάσω Αποστολοπούλου μιλάει στο in.gr για την έρευνά της στον καρκίνο του μαστού και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία μας
Στην τελική ευθεία για το εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού βρισκόμαστε τώρα, καθώς τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Κλινικές μελέτες 25ετίας έδειξαν μηδενική υποτροπή του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που είχαν νοσήσει και θεραπεύτηκαν και στη συνέχεια έλαβαν το υπό μελέτη εμβόλιο.
Τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνάς της πάνω στον καρκίνο του μαστού, μοιράστηκε μαζί μας η Ελληνοαυστραλή καθηγήτρια Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Βικτώρια Βάσω Αποστολοπούλου, στο περιθώριο του 1ου Ομογενειακού Παγκόσμιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μελβούρνη.
Νέες ασθένειες
Στη συζήτηση με το in.gr, η καθηγήτρια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους φόβους της για τον ερχομό νέων ασθενειών, μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις ότι ο κοροναϊός παραμένει σε λανθάνουσα μορφή στο σώμα μας. Μάλιστα τελευταίες επιστημονικές δημοσιεύσεις καταγράφουν την ύπαρξη του ιού όχι μόνο στο έντερο, αλλά και στον εγκέφαλο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη. Το εύρημα αυτό, (η λανθάνουσα παραμονή του ιού στο ανθρώπινο σώμα, ακόμη και μετά τη λοίμωξη) δεν αποκλείεται στην πορεία των χρόνων να προκαλέσει άλλες ασθένειες, γνωστές ή άγνωστες.
Καρκίνος μαστού
Η κ. Αποστολοπούλου, μιλώντας για τον καρκίνο του μαστού, ανέφερε πως αναμένεται άμεσα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έρευνάς της για το εμβόλιο κατά της νόσου.
Πρόκειται για μια 25ετή έρευνα, κατά την οποία γυναίκες που είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους, βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο για υποτροπή της νόσου.
Η μελέτη χώρισε στα δύο τις ασθενείς αυτές και στις μισές δόθηκε το εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιπες δεν εμβολιάστηκαν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στα πρώτα 5 χρόνια, ο καρκίνος είχε επιστρέψει στο 30% των γυναικών που δεν είχαν εμβολιαστεί και αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου, ενώ στην 25ετία ο καρκίνος είχε επιστρέψει στο 60% των γυναικών που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Όμως δεν παρατηρήθηκε υποτροπή του καρκίνου του μαστού, σε καμία από τις ασθενείς που είχαν κάνει το εμβόλιο.
Η κ. Αποστολοπούλου, επεσήμανε ότι παρά την προδιάθεση κάποιων να κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο λόγω γονιδίων, τα γονίδια αυτά δεν θα εκφραστούν αν δεν τα «βοηθήσει» και ο τρόπος ζωής μας. Εστίασε μάλιστα στη διατροφή μας, λέγοντας πως η ζάχαρη (γλυκόζη), η μακροχρόνια φλεγμονή και το χρόνιο στρες, αποτελούν τα κύρια στοιχεία από τα οποία «τρέφεται» ο καρκίνος.
H πανδημία
Όσον αφορά τον κοροναϊό, η καθηγήτρια σημείωσε πως επιπλέον του long covid, τελευταίες μελέτες έδειξαν πως καθώς ο ιός μπαίνει στο σώμα από τους υποδοχείς ACE2 που βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα μας, καταφέρνει και «κρύβεται» όχι μόνο στο έντερο που είχαμε διαπιστώσει αρχικά, αλλά και στον εγκέφαλο, σε λανθάνουσα μορφή.
Η διαπίστωση αυτή δεν γνωρίζουμε ακόμη τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα από πλευράς ανάπτυξης άλλων ασθενειών. Ως παράδειγμα για τη σκέψη της, έδωσε τον ιό της ανεμοβλογιάς, ο οποίος εφόσον προσβάλλει κάποιο παιδί, αργότερα, στην ηλικία των 60 ετών μπορεί να προκαλέσει έρπη ζωστήρα. Στη βάση αυτή εξέφρασε τους φόβους της για ανάπτυξη νέων ασθενειών που δεν γνωρίζουμε, δεδομένου ότι ο ιός δεν υπήρχε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε τις μπορεί να προκύψει από την παραμονή του στον ανθρώπινο οργανισμό.
- Επιστροφή στον πρώην: Η σύγχρονη «Οδύσσεια» των σχέσεων
- Καιρός: Επιδείνωση των συνθηκών με κρύο, βροχές και χιόνια – Πότε θα εκδηλωθούν καταιγίδες στην Αττική
- Μπορεί η Τουρκία ή τα Κατεχόμενα να οριοθετήσουν με τη Συρία;
- Γάζα: Η σφαγή συνεχίζεται παρά τις ελπίδες για εκεχειρία – Δεκάδες νεκροί και νέα πλήγματα σε νοσοκομείο
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη