Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης: Ο Θανάσης Παπαγεωργίου συνομιλεί με τον συνθέτη, μας ταξιδεύει και μας συγκινεί
Μια παράσταση, που μπορεί να πρωτοανέβηκε πριν 5 χρόνια, ωστόσο συνεχίζει να την αναζητά και ξεχωρίζει το θεατρικό κοινό.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, αυτός ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός, αποφάσισε πριν πέντε χρόνια και συγκεκριμένα το 2017, να ανεβάσει τον μονόλογο «Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης», στο θεατρικό του σπίτι, στο θέατρο ΣΤΟΑ, στου Ζωγράφου. Ένα έργο που υπογράφει η Νάνση Τουμπακάρη και βασίζεται στο βιβλίο -αυτοβιογραφία της Αγγελικής Βέλλου Καίλ, για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ελληνα συνθέτη και στιχουργού και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση.
Η διαδρομή της παράστασης, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 25.000 θεατές μπορεί να ξεκίνησε από το ΣΤΟΑ, ωστόσο έκανε στάσεις στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο της ΕΜΣ), στη Σύρο (Θέατρο Απόλλων), στην Κόρινθο (Θέατρο Περιγιαλίου), στον Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο), στη Λεμεσό (θέατρο Ριάλτο) και τέλος στο Μικρό Άνεσις στους Αμπελοκήπους εγκαινιάζοντας το 2019 το νέο αυτό θέατρο. Συνολικά 250 παραστάσεις που αγαπήθηκαν από κοινό και κριτικούς.
Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της ΣΤΟΑΣ, ο Θανάσης Παπαγεωργίου αποφάσισε να ξαναπαρουσιάσει το έργο για λίγες παραστάσεις.
Η πρεμιέρα έγινε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ενώ η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30 και τις Κυριακές στις 19.00.
Διαβάστε επίσης: Η Λένα Δροσάκη και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης μαζί στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
«Ποτέ μου δεν προσκήνυσα το χρήμα, είχα το μπουζούκι μου».
Το σκηνικό που υπογράφει η Λέα Κούση, μας ταξιδεύει στη γενέτειρα του Έλληνα βάρδου, στη Σύρο. Ο ηθοποιός πίνοντας το καφεδάκι του, μας αφηγείται ήρεμα, ανθρώπινα, με έμφαση αλλά και συγκίνηση κομμάτια και σημεία της ζωής του Μάκρου Βαμβακάρη. Από τα παιδικά του χρόνια, την οικογένεια του, την εφηβική ζωή του, τους πρώτους έρωτες του, τους φίλους του, την αγάπη για τη μουσική, τις συνεργασίες, τη φτώχεια, την εξάρτηση με το χασίς, τα τυχερά παιχνίδια, το Βασίλη Τσιτσάνη, τις κακοτοπιές.
Αναζητώντας ένα κομμάτι ψωμί για να μπορέσει να επιβιώσει, μέσα σ’ εκείνα τα άγρια χρόνια του 1912, του 1918, του 1922, τότε που η Ελλάδα χτυπημένη ως συνήθως από τους ξένους φίλους της, προσπαθούσε να ορθώσει το κορμί της και να θρέψει εκτός από τα δικά της κορμιά και όλους εκείνους τους ξεριζωμένους της Σμύρνης.
Το έργο της Νάνση Τουμπακάρη δεν είναι απλώς η εξιστόρηση της ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη
Είναι η φωτογράφηση μιας από τις σκληρότερες περιόδους της Ελλάδας, με τρεις δικτατορίες, δύο παγκόσμιους πόλεμους, τους Βαλκανικούς, τη Μικρασιατική καταστροφή, την Κατοχή, την Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά.
Μέσα σε αυτό το άστατο πολιτικό σκηνικό ο Μάρκος γράφει στίχους και μουσικές και χωρίς να το ξέρει, γίνεται ο πατριάρχης του ρεμπέτικου τραγουδιού, αυτού που θα σφραγίσει από τότε και για πάντα το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Περνάει από όλα τα στάδια. Σε μια περίοδο απαγόρευσης του μπουζουκιού, ζει τον ανηλεή πόλεμο όλων των μπουζουξήδων και φυσικά του δικού του, περνάει στη δειλή καθιέρωσή του ανάμεσα στους «μυημένους», φτάνει στον κολοφώνα της δόξας του, αρρωσταίνει, εξαφανίζεται, αλλά επιστρέφει πανηγυρικά για να καθίσει πάνω στον θρόνο που του στήσανε οι άξιοι που τον είχανε δάσκαλο.
Και το κέρασμα στο κοινό, για να γίνουμε όλοι μια παρέα
Στη μέση της παράστασης, ο ηθοποιός δίνει το πρόσταγμα στις ταξιθέτριες να κεράσουν τους θεατές τσίπουρο, για να γίνουν όλοι παρέα και να μοιραστούν αυτό το υπέροχο ταξίδι ενώ παράλληλα, στην οθόνη που είναι στημένη στη σκηνή βλέπουμε στιγμές από τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη και ακούμε αγαπημένες του συνθέσεις. Φραγκοσυριανή, Μαύρα μάτια μαύρα φρύδια, τα ματόκλαδα σου λάμπουν, Νόστιμο τρελό μικρό μου, Σε γελάσανε». Είτε με ηχογραφήσεις με την φωνή του Βαμβακάρη, είτε με τον Θανάση Παπαγεωργίου να σιγοτραγουδά.
Το αποτέλεσμα μια άρτια, λιτή, αυθεντική παράσταση, με τη ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά του Παπαγεωργίου, που δεν εμπεριέχει τίποτα υπερβολικό ή βαρύγδουπο αλλά μόνο ουσιαστικό και ουσιώδες. Μια παράσταση, που αν δεν την έχετε δει, αξίζει να την προγραμματίσετε.
Πληροφορίες παράστασης
Θέατρο Στοά, Μπισκίνη 55, Ζωγράφου, τηλ. 210 7702830
Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο ώρα 20:30
Κυριακή ώρα 19:00
Έναρξη 25 Νοεμβρίου 2022
Διάρκεια: 90΄
Τιμές εισιτηρίων: 15 € | 12 € (ΑμΕΑ, φοιτητικά, άνω των 65, άνεργοι)
Προπώληση: viva.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις