Ρωσία: Ο φαύλος κύκλος των κυρώσεων των ολιγαρχών
Η Ευρώπη έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις κατά ρώσων ολιγαρχών προσπαθώντας να επηρεάσουν την ρωσική οικονομία, όμως μάλλον αυτό δεν φτάνει.
Κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στην Ρωσία επιβλήθηκε ένας συνδυασμός κυρώσεων. Κάποιες εξ αυτών αφορούσαν τους Ρώσους ολιγάρχες που κατηγορούνται από τις ευρωπαϊκές αρχές ότι υποστηρίζουν οικονομικά τον πόλεμο του Πούτιν.
Σύμφωνα με το Politico, οι ολιγάρχες όμως ήδη έχουν βρει έναν τρόπο για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Τον εξής απλό. Κάνουν μήνυση και συχνά κερδίζουν στο δικαστήριο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα πάρουν σύντομα πίσω ότι τους κατασχέθηκε από τους ευρωπαϊκούς φορείς.
Διαβάστε επίσης – Βλαντίμιρ Ποτάνιν: Ο… σούπερ ολιγάρχης της Ρωσίας που παραμένει σχεδόν στο «απυρόβλητο»
Πώς αποφεύγουν τις κυρώσεις
Για παράδειγμα, η βρετανική αστυνομία παραδέχτηκε ότι οι έρευνες σε χώρους που συνδέονται με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν παράνομες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα νομικό έγγραφο, η αστυνομία του Τζέρσεϊ συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση στον πρώην ιδιοκτήτη του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι της Πρέμιερ Λιγκ, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, καθώς τα εντάλματα έρευνας «λήφθηκαν παράνομα».
Η αστυνομία «συμφωνεί ότι οι αιτούντες θα λάβουν ιδιωτική συγγνώμη για τα παράνομα εντάλματα», αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο είχαν πρόσβαση το Reuters την περασμένη εβδομάδα και το POLITICO.
Βροχή οι μηνύσεις από τους ολιγάρχες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει επίσης σειρά από μηνύσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πλουσιότεροι άνδρες της Ρωσίας θέλουν τα χρήματά τους πίσω — και οδηγούν την ΕΕ στα δικαστήρια για να αντεπιτεθούν για το πάγωμα που επιβλήθηκε στα περιουσιακά τους στοιχεία και την απαγόρευση βίζας.
Το Δικαστήριο της ΕΕ αναφέρει ότι έχει καταχωρίσει 54 υποθέσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτές περιλαμβάνουν εταιρείες, όπως ο ρωσικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Russia Today, και άτομα που έχουν καταθέσει πολλές υποθέσεις, αν και η συντριπτική πλειονότητα των αγωγών έχει γίνει από ιδιώτες.
Σβήνει… γράφει η ΕΕ
Θέλοντας να μικρύνει τη λίστα των μηνύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαιρεί ορισμένους από αυτούς στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αδερφής του μεγιστάνα μετάλλων που γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν, Alisher Usmanov, η οποία μήνυσε την ΕΕ μετά την επιβολή κυρώσεων τον Απρίλιο για φερόμενη διατήρηση των χρημάτων της στους τραπεζικούς της λογαριασμούς στην Ελβετία. Η πρώην σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Mikhail Fridman, Olga Ayziman, έχει επίσης διαγραφεί από τη λίστα κυρώσεων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Ντάνιελ Φέρι, είπε ότι τέτοιες διαγραφές είναι τυπικές. «Δεδομένου ότι οι κυρώσεις είναι προοδευτικές/οπισθοδρομικές ανάλογα με το αν οι ενέργειες/συμπεριφορά των στοχευόμενων επιμένουν ή αλλάζουν, είναι φυσικό όχι μόνο να καταγράφονται αλλά και να διαγράφονται άτομα, εάν υπάρχουν οι λόγοι για αυτό», είπε ο Φέρι, χωρίς να διευκρινιστούν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Είτε τυπική είτε όχι, η ΕΕ αγωνίζεται να κλείσει τα κενά και να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων είναι νομικά ορθές. Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, τα υφιστάμενα μέτρα της ΕΕ πάσχουν νομικά, για αυτό και καταπέφτουν στο δικαστήριο. Στο τέλος της ημέρας, ακόμα κι αν χάσουν στο δικαστήριο, η πορεία των ολιγαρχών προς την αποκατάσταση μπορεί να παρεμποδιστεί από τις ιδιοτροπίες του δικαστικού συστήματος.
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία