Ακίνητα: Σπριντ στις τιμές πώλησης και ενοικίασης το 10μηνο [πίνακας]
Πώς διαμορφώνεται η μέση τιμή πώλησης και ενοικίασης ακινήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Σε ποιες περιοχές εκδηλώνεται υψηλό ενδιαφέρον
Ενώ όλοι περιμένουν ότι η εκθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακόψει τον εκρηκτικό ρυθμό ανόδου στην αγορά κατοικίας, περιορίζοντας τη ζήτηση, οι τιμές συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν ολοένα και ψηλότερα, διαλύοντας το όνειρο των νέων για ιδιόκτητο «κεραμίδι».
Στο 10μηνο του 2022, οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σε Αττική και Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν εκ νέου σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που παραχώρησε στον ΟΤ η ιστοσελίδα αγγελιών Spitogatos.
Το ράλι στις τιμές θα συνεχιστεί
Το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές την ώρα που τα εισοδήματα των νοικοκυριών εξανεμίζονται λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, πιθανότατα θα συνεχιστεί, αφού όπως επισημαίνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, μηνός Νοεμβρίου 2022, οι τιμές των κατοικιών απέχουν ακόμη σημαντικά από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Με βάση το δείκτη τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο της χώρας, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το έτος 2008 (101,7), στη συνέχεια ο δείκτης ακολούθησε σταθερά καθοδική πορεία και κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή του το 2017 (59).
Έκτοτε, ο δείκτης εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε σε 78,5 το β ́ τρίμηνο του 2022.
Από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μέχρι και το φετινό δεύτερο τρίμηνο οι τιμές στην Αττική έχουν σημειώσει συνολική άνοδο κατά 44,6% κατά μέσο όρο και υπολείπονται 18% σε σχέση µε το 2008, όταν είχαν βρεθεί στο απόγειό τους. Πανελλαδικά, την ίδια περίοδο, η αύξηση των τιµών αγγίζει το 31,2%.
«Φωτιά» οι τιμές στα νότια προάστια
Αναλυτικότερα, στο 10μηνο του 2022 η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημειώθηκε στα νότια προάστια της Αττικής (3.080 ευρώ ανά τ.μ.), καταγράφοντας αύξηση κατά 10,88% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα βόρεια προάστια της Αττικής, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στο 10μηνο εφέτος σε 2.592 ευρώ ανά τ.μ. σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης 6,30% συγκριτικά με το 2021.
Το top3 των ακριβότερων τιμών στην Αττική συμπληρώνουν οι περιοχές στο λεγόμενο «Υπόλοιπο Αττικής», ήτοι Διόνυσος, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Λαγονήσι, Παλλήνη, Ωρωπός, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Κορωπί, Λαύριο, Ραφήνα κ.ά. με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να έχει αυξηθεί 4,71% σε ετήσια βάση στα 1.733 ευρώ ανά τ.μ.
Η έκπληξη του Πειραιά
Πάντως στην Αττική, κατά το εξεταζόμενο διάστημα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο της μέσης ζητούμενης τιμής στην πώληση κατοικίας σε σχέση με πέρυσι σημειώνει η περιοχή του Πειραιά, με +11,31%.
«Game changer» στον Πειραιά αποτελούν οι νέοι σταθμοί του Μετρό, αλλά και τα σημαντικά έργα αναβάθμισης της περιοχής, που έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίων στην αγορά ακινήτων.
Εκτίναξη των ενοικίων
Ως προς την ενοικίαση κατοικίας, υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή σημειώθηκε στα νότια (10,6 ευρώ ανά τ.μ.) και τα βόρεια (10 ευρώ ανά τ.μ.) προάστια Αθήνας, καθώς και στο κέντρο της πόλης (9 ευρώ ανά τ.μ.).
Αναφορικά με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο καταγράφεται στο Υπόλοιπο Αττική (+16,71%).
Σημαντική άνοδος και στη Θεσσαλονίκη
Διψήφια είναι η άνοδος που καταγράφουν οι τιμές πώλησης και στον δήμο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στο 10μηνο του 2022 έχουν διαμορφωθεί σε 1.742 ευρώ ανά τ.μ. εμφανίζοντας διψήφια άνοδο (+10,70%) σε διάρκεια ενός έτους.
Αντίθετα με τις ζητούμενες τιμές πώλησης, οι ζητούμενες τιμές ενοικίων παρουσίασαν πολύ μικρότερη άνοδο στον δήμο Θεσσαλονίκης (+2,88%).
Πηγή: ot.gr
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη