Γεράνεια Όρη: Πείραμα αναδάσωσης με drone για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Τα μέλη της ομάδας σε πρώτη φάση ξεκίνησαν μία λεπτομερή καταγραφή για τις συνθήκες που επικρατούν σε βλάστηση και ανάγλυφο στην περιοχή
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Μια υποσχόμενη τεχνική αναδάσωσης εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες φορές παγκοσμίως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χρησιμοποιώντας drone σε επιλεγμένες εκτάσεις στα Γεράνεια Όρη, κοντά στο Αλεποχώρι.
Γγια την πρώτη, πειραματική σπορά, επιλέχθηκαν κυρίως ελληνικά φυτά όπως η κουτσουπιά, η χαρουπιά, η χαλέπιος πεύκη και το κυπαρίσσι.
Λίγους μήνες μετά την μεγάλη πυρκαγιά τον Μάιο του 2021, μία ομάδα 13 περίπου ερευνητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κλήθηκε να συμβάλλει στην αναδάσωση δύσβατων και δυσπρόστων περιοχών.
Διαβάστε επίσης: Θανατηφόρα ασθένεια «θερίζει» υπεραιωνόβια πλατάνια στη Λαμία
Οι εκτάσεις των 5-10 στρεμμάτων όπου πραγματοποιήθηκε η πιλοτική αναδάσωση ήταν περιοχές ορεινές με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις και έντονο ανάγλυφο.
Εξετάζοντας αεροφωτογραφίες διαφορετικών χρονικών περιόδων, και συγκεκριμένα του 1945, 1992 και του 2014 οι ερευνητές προσπάθησαν να δουν σε βάθος χρόνου τις μεταβολές σε διάστημα έως και 70 ετών.
Όπως Χρήστος Καραβίτης, από τους ορθοφωτοχάρτες που χρησιμοποίησαν μπόρεσαν να δουν την εξέλιξη της βλάστησης και με βάση αυτό προχώρησαν στην επιλογή των περιοχών όπου εφαρμόστηκε η πιλοτική τεχνική αναδάσωσης.
«Χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες μεθόδους υψηλής ανάλυσης για την παραγωγή ενός ψηφιακού μοντέλου αναγλύφου, με σκοπό να δούμε τι έδαφος έχουμε, αν έχουμε για παράδειγμα βραχώδεις περιοχές, αλλά και πόσο έχει πληγεί η περιοχή από την πυρκαγιά. Αφού έγινε αυτή η αποτύπωση, ακολούθως έγινε η ανάλυση των γεωλογικών συνθηκών για να δούμε αν η περιοχή έχει μεγάλο κίνδυνο κατολισθήσεων ή αν πρόκειται να έχει προβλήματα διάβρωσης. Με βάση αυτά τα κριτήρια επιλέξαμε τις περιοχές στις οποίες θα δρούσαμε» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Χρήστος Καραβίτης.
Μεγάλη έκταση στα Γεράνεια Όρη κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 2018 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Αντιδιαβρωτική σπορά με πόες
Αρχικά, όπως περιγράφει έγινε σπορά για ποώδη βλάστηση ώστε να εμποδιστεί η διάβρωση.
«Ο σχεδιασμός της σποράς έγινε με τη χρήση drone , με κατάλληλο δοχείο που είχε το drone επάνω και στο οποίοι τοποθετήθηκαν διάφοροι σπόροι. Οι σπόροι που τοποθετήθηκαν ραντίστηκαν με εντομοκτόνο, παρασιτοκτόνο και μυκητοκτόνο περιβλήθηκαν από υμένιο βαμβακιού για να έχουν υγρασία και τοποθετήθηκαν σε μία κάψουλα από άργιλο (πηλό) στον οποίο προσθέσαμε με τη βοήθεια του εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου μας διάφορα λιπάσματα και υποβοηθητικά της αύξησης. Βάλαμε σπόρους χαρουπιάς, κουτσουπιάς, χαλεπίου πεύκης, κυπαρισσιού καθώς και φακελωτής, σπόρους που επιλέξαμε από το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας», σημειώνει ο κ. Καραβίτης προσθέτοντας ότι αυτά είναι τα είδη που δοκίμασαν να δουν πειραματικά τη βλάστησή τους για να εμποδίσουν μάλιστα και τη διάβρωση του εδάφους.
Οι δασικοί σπόροι ήταν περίκλειστοι σε ειδικά διαμορφωμένο σφαιρίδιο που αποτελείται από άργιλο, τύρφη και άλλα υλικά συγκράτησης του σπόρου.
Η πιλοτική αυτή τεχνική έχει παγκοσμίως εφαρμοστεί παλαιότερα σε επίπεδες περιοχές της Αυστραλίας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται σε περιοχές ορεινές με μεγάλες κλίσεις και ισχυρό ανάγλυφο.
Παράλληλα, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, και συγκεκριμένα της Πορτογαλίας, Ισπανίας και της Ιταλίας για να εφαρμοστεί και σε πιλοτικό πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις