Ανακατασκευή κλειτορίδας: Η επέμβαση που προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες
Η βάρβαρη πρακτική της κλειτοριδεκτομης παραμένει διαδεδομένη σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία.
- Νέα διάρρηξη με λεία–μαμούθ σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
- «Παραχάραξη της ιστορίας»: Ξέσπασε η Ελένη Γερασιμίδου για την παραποίηση του λογότυπου του ΚΚΕ από την ΕΡΤ
- Έρχονται ρυθμίσεις για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στους ανήλικους - «Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα»
- Καμία αύξηση στα τέλη ταφής υποστηρίζει ο ΕΣΔΝΑ
Φανταστείτε να μην έχετε καμία αίσθηση σε ένα μέρος του σώματός σας από τότε που ήσασταν παιδί και ξαφνικά να μπορείτε να το αισθανθείτε.
Αυτή ήταν η μεταμόρφωση που έζησαν χάρη σε ανθρωπιστική πρωτοβουλία 60 γυναίκες στην Κένυα, θύματα της βάρβαρης πρακτικής της κλειτοριδεκτομής.
«Βασικά νιώθω πλήρης» λέει στο Reuters μια ασθενής, μια 39χρονη αστυνομικός, η οποία προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.
«Αυτά που απολαμβάνουν τα άλλα κορίτσια εγώ τα στερήθηκα. Πραγματικά έριξε την αυτοπεποίθησή μου. Αποφάσισα λοιπόν να αρπάξω την ευκαιρία ώστε να νιώσω επιτέλους πλήρης, ίσως και να νιώσω αυτά που νιώθουν οι άλλοι».
Η κλειτοριδεκτομή, έθιμο που εφαρμόζεται σε 30 χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, αφορά τη μερική ή ολική αφαίρεση του εξωτερικού, ορατού τμήματος της κλειτορίδας, συνήθως στην παιδική ηλικία.
Παρόλο που η πρακτική είναι παράνομη στην Κένυα, το 21% των κοριτσιών και γυναικών 15-49 ετών έχουν υποβληθεί στην επώδυνη, επικίνδυνη επέμβαση, σύμφωνα με το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.
Βασισμένη σε σκοταδιστικές αντιλήψεις για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, η κλειτοριδεκτομή είναι επικίνδυνη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κάποια κορίτσια πεθαίνουν και όλα υποφέρουν εφ’ όρου ζωής από επιπλοκές όπως ουρολοιμώξεις, σεξουαλικά προβλήματα, επιπλοκές στον τοκετό και ψυχικό τραύμα.
Αυτό το μήνα, η αμερικανίδα χειρουργός Μάρσι Μπάουερς ταξίδεψε στο Ναϊρόμπι για μια εβδομάδα σε μια αποστολή που οργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Clitoraid. Εκατοντάδες γυναίκες χειρουργήθηκαν από την Μπάουερς σε δύο προηγούμενες επισκέψεις της το 2017 και το 2019.
«Λένε πως πήραν πίσω την αίσθηση της γυναικείας φύσης τους» λέει η χειρουργός, πρωτοπόρος της επέμβασης ανακατασκευής.
«Σαν να βρίσκεις το φως σου»
Η κλειτορίδα, το γυναικείο ανάλογο του πέους, έχει μήκος περίπου 11 εκατοστά και στο μεγαλύτερο μήκος της δεν είναι εξωτερικά ορατή.
Στην κλειτοριδεκτομή αποκόπτεται συνήθως η ορατή, εξωτερική άκρη. Όπως εξήγησε η Μπάουερς, η επέμβαση φέρνει στην επιφάνεια ένα μέρος του εσωτερικού σώματος της κλειτορίδας.
«Φανταστείτε να υπήρχε μια χειρουργική επέμβαση που δίνει όραση στους τυφλούς […] Τόσο σημαντικό είναι» σχολίασε η χειρουργός.
Η Μπάουερς έχει εκπαιδεύσει στην τεχνική κενυάτες γιατρούς και νοσοκόμες και το Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι ξεκινά τώρα το δικό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Παραμένει ωστόσο σημαντικό να καταργηθεί η βάρβαρη πρακτική, τόνισε η ασθενής που υποβλήθηκε στην επανορθωτική επέμβαση στο Ναϊρόμπι.
«Ήμουν εννέα ετών. Δεν γνώριζα τίποδα» θυμάται από την ημέρα που οι συγγενείς της την πήγαν για κλειτοριδεκτομή στο χωριό της. Αιμορραγούσε για μέρες ολόκληρες και φοβόταν πως θα πεθάνει.
«Μου είπαν ότι θα με έκαναν πλήρη γυναίκα, ενώ αυτό που συνέβη ήταν το αντίθετο».
«Πραγματικά επηρέασε τη ζωή μου και γι’ αυτό επέλεξα την επέμβαση ανακατασκευής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις