Δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τα θέματα που προκαλούν «πονοκέφαλο» στους Ελληνες
Στο bras de fer μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, o πρωθυπουργός προσλαμβάνεται ως αποτελεσματικότερος στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, συνεπέστερος απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται αλλά και ικανότερος στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας
Με την προεκλογική περίοδο να έχει άτυπα ξεκινήσει και τα κόμματα να «ακονίζουν τα ξίφη τους» με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στις 5 μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία μέτρηση ανίχνευσης πολιτικών στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς της Prorata η πρόθεση ψήφου προς τη Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 30%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 25%, ενώ προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 10.5%.
Η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ ανιχνεύεται στο 4.5%, της Ελληνικής Λύσης στο 4% και του ΜεΡΑ25 στο 2.5%.
Διαβάστε επίσης: Τι ψάχνουν όλοι στην Β’ Πειραιά – Ο συμβολισμός για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ
Το σημαντικότερο πρόβλημα
Σύμφωνα με τις προσλήψεις της κοινής γνώμης, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα παραμένει και σε αυτή την πανελλαδική μέτρηση η ακρίβεια, ενώ στη σχετική λίστα ακολουθούν τα εθνικά θέματα, τα ζητήματα μισθών και συνθηκών εργασίας, τα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας, οι παρακολουθήσεις – υποκλοπές και τα θέματα δημόσιας ασφάλειας και εγκληματικότητας.
Παράλληλα, περισσότεροι από 6 στους 10 αξιολογούν τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την προσωπική οικονομική τους κατάσταση σίγουρα ή μάλλον αρνητικά.
Η αξιολόγηση του κυβερνητικού και αντιπολιτευτικού έργου
Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο παραμένει χαμηλή (34% δηλώνει απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο), τεκμηριώνοντας τα διευρυμένα όρια της κοινωνικής δυσαρέσκειας (66% δηλώνει όχι ιδιαίτερα ή καθόλου ικανοποιημένο). Εν τούτοις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιολογούνται ακόμα πιο αρνητικά ως προς το δικό τους αντιπολιτευτικό έργο.
Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 22% δηλώνει απόλυτη ή σχετική ικανοποίηση από το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 14% από το έργο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 13% από το έργο του ΚΚΕ, το 9% από αυτό της Ελληνικής Λύσης και το 17% από το αντίστοιχο του ΜεΡΑ25.
Ως το πιο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία, με το 40% να διατηρεί την άποψη ότι πρόκειται για ένα «αξιόπιστο» ή «σχετικά αξιόπιστο» πολιτικό κόμμα. Δεύτερο στη σχετική λίστα το ΚΚΕ με 34%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 32%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 31%, το ΜεΡΑ25 με 22% και τέλος, καταγραφόμενο ως το πιο αναξιόπιστο μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Ελληνική Λύση (9%).
Ως προς τον δείκτη ικανότητας διακυβέρνησης, περίπου 1 στους 2 θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα «ικανό» ή «σχετικά ικανό» να κυβερνήσει, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 36%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 34%, το ΜεΡΑ25 με 13% και το ΚΚΕ με 10%.
Ποια κόμματα αφουγκράζονται περισσότερο τις ανησυχίες των πολιτών
Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσλαμβάνονται ως τα κόμματα που βρίσκονται εγγύτερα στα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τη σχετική λίστα συμπληρώνουν κατά σειρά το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25 και τέλος η Ελληνική Λύση.
Στο bras de fer μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, o πρωθυπουργός προσλαμβάνεται ως αποτελεσματικότερος στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, συνεπέστερος απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται αλλά και ικανότερος στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα, πιο ακέραιος στη διαχείριση των οικονομικών του κράτους αλλά και ως να αφουγκράζεται καλύτερα τα προβλήματα της κοινωνίας.
Αξιοσημείωτη σε σχέση με τον Σφυγμό του Σεπτεμβρίου είναι η βελτίωση του πρωθυπουργού στον δείκτη «αντισυστημικότητας», καθώς πλέον θεωρείται «ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα» από το 28% έναντι του 25% της προηγούμενης μέτρησης. Συμπυκνώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω ευρήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) συνεχίζει να υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) στον δείκτη εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Η μέτρηση της δυνητικής εκλογικής επιρροής των κοινοβουλευτικών κομμάτων καταγράφει την τρέχουσα περίοδο ένα ανώτατο δυνητικό εκλογικό όριο για τη Νέα Δημοκρατία της τάξης του 40%, ενώ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της τάξης του 34%, ποσοστά τα οποία αντιστοιχούν στον όγκο των ψηφοφόρων με τον οποίο το κάθε κόμμα «συνομιλεί», διεκδικώντας την προτίμηση τους στον δρόμο προς τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν τη διαφθορά και τη διαφάνεια, ζητημάτων που σχετίζονται με μισθούς και συνθήκες εργασίας αλλά και αυτών που αφορούν στην προστασία της δημοκρατίας, ενώ το κυβερνών κόμμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ζητημάτων οικονομίας, καθώς και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Τέλος, στον δείκτη όχλησης από μια πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τα δύο κυρίαρχα στον εκλογικό ανταγωνισμό κόμματα, η μεγαλύτερη μερίδα (46%) θα ενοχλούνταν περισσότερο αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ η μικρότερη (43%) αν το κυβερνών κόμμα πετύχαινε μια νέα εκλογική νίκη.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»