Μητσοτάκης: Αισιόδοξος ότι η ΝΔ μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα σε εκδήλωση του LSE.
Μπορεί να βρεθεί win-win λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του LSE. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως οι επερχόμενες εκλογές και τα ελληνοτουρκικά.
Αναφερόμενος στις εκλογές, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, με την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, απαιτείται ένα ποσοστό 45%-46% για την αυτοδυναμία. Αυτό είναι, όπως τόνισε, «πρακτικά αδύνατο».
Ωστόσο, εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική και με μπόνους στο πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι εφικτός με ένα ποσοστό 37%-38%.
«Οι συνασπισμοί στην Ελλάδα είναι ένα περίπλοκο σενάριο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιστρατεύουμε ταλέντο από άλλους πολιτικούς χώρους», σημείωσε ακόμη.
Για τα ελληνοτουρκικά
«Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο», πρόσθεσε. «Δεν θα δεχτούμε κανενός είδους τετελεσμένο από την Άγκυρα», υπογράμμισε.
Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πολιτική ανοιχτών θυρών. Για εμάς δεν είναι αποδεκτό, έχουμε σύνορα και πρέπει να προστατευτούν. Στη θάλασσα, αν έρχεται ένα σκάφος είμαστε σε θέση να το σταματήσομε και να καλέσουμε την τουρκική ακτοφυλακή να τους μαζέψει».
«Η Μόρια, όμως, δεν υπάρχει, αντικαταστάθηκε από μια σύγχρονη δομή που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Το ίδιο έγινε και στη Σάμο. Και, βεβαίως, είναι κλειδί να επεξεργαστούμε γρήγορα τα αιτήματα ασύλου» σημείωσε, για να σχολιάσει πως «τα διεθνή ΜΜΕ όμως δεν είναι πάντα αντικειμενικά με την Ελλάδα» (σ.σ. σχολιάζοντας την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο και το πώς την παρουσίασε ο ξένος Τύπος).
«Το Spiegel, όταν τους δώσαμε τα στοιχεία, κατέβασαν το άρθρο, αλλά δεν είχαν τα κότσια να απολογηθούν. Επιτρέψτε μου συνεπώς να είμαι σκεπτικός με τα διεθνή ΜΜΕ και επίσης είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος σε επίπεδο πληροφοριών από μεριάς Τουρκίας. Συνεπώς, θέλω να πω στα διεθνή ΜΜΕ ότι πρέπει να τσεκάρουν τα γεγονότα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο LSE
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν άλλα 2 χωριά στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ντονέτσκ
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών