Ενεργειακή κρίση: Η εβδομάδα των Παθών για την πετρελαϊκή αγορά
Με τις χώρες της ΕΕ και της G7 να καταλήγουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλάζουν πολλά σε ότι αφορά τις νόρμες της αγοράς.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης. Ο λόγος είναι ότι οι χώρες της G7 και της ΕΕ αναμένεται να ορίσουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, με την αντίδραση των αγορών να παραμένει ακόμα άγνωστη. Ήδη η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν.
Αν και τον Απρίλιο του 2020, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλες χώρες της G20 συναντήθηκαν για να βρουν μία λύση. Η συνεργασία βοήθησε να τερματιστεί ο πόλεμος των τιμών του ΟΠΕΚ+ και αποκαταστάθηκε η σταθερότητα στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο οι τιμές ανακτήθηκαν.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Στερεύει από ντίζελ η Ευρώπη – Πλησιάζει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Η σημασία της επόμενης εβδομάδας
Δυόμισι χρόνια μετά και εννέα μήνες πολέμου στην Ουκρανία άλλαξαν τα πάντα. Η Μόσχα συνεχίζει να εξοπλίζει φυσικό αέριο την Ευρώπη και να προσπαθεί να απενεργοποιήσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας. Τα προβλήματα στην σχέση πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ είναι ορατά εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με τους FT, η πιθανή διάλυση της παλιάς τάξης πραγμάτων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα φτάσει σε μια καθοριστική στιγμή την επόμενη εβδομάδα, όταν η Ευρώπη θα αρχίσει την εφαρμογή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.
Οι νέες κυρώσεις θα σταματήσουν επίσης τις ευρωπαϊκές εταιρείες από το να ασφαλίζουν πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες – εκτός εάν αυτές οι χώρες αποδεχτούν μια τιμή για το πετρέλαιο που υπαγορεύουν οι δυτικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια, οι δυτικές χώρες θα επιχειρήσουν να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου που πωλεί η Ρωσία
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα προκαλέσουν αυτά τα μέτρα.
Υπό συζήτηση η απάντηση της Μόσχας
Ο Αλεξάντερ Νόβακ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την απάντηση της Μόσχας όταν συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σε άλλη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη την Κυριακή, μια ημέρα πριν από την έναρξη του ευρωπαϊκού εμπάργκο και του σχεδίου ανώτατων τιμών.
Για τους βετεράνους της ενεργειακής βιομηχανίας, οι επόμενες μέρες σηματοδοτούν μια στιγμή μεγάλου κινδύνου για την αγορά πετρελαίου – και μια παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόρευμα. Τα καθιερωμένα γεωπολιτικά πρότυπα διαβρώθηκαν τον περασμένο χρόνο, και οι αλυσίδες εφοδιασμού που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες τώρα ανατρέπονται.
Η προθυμία της Ρωσίας να προκαλέσει προβλήματα στην πελατειακή βάση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο μήνα να μειώσει την προσφορά πετρελαίου – παρά τη σφοδρή αντίθεση του Λευκού Οίκου, που κατηγόρησε τον σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή ότι ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα – ήταν μόνο δύο παραδείγματα. Αλλά και οι καταναλωτικές χώρες έχουν ενεργήσει, από την προθυμία των ΗΠΑ να εξαντλήσουν το απόθεμα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης για να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης, μέχρι τις δυτικές προσπάθειες να μην χρειάζονται πλέον καμία μορφή ρωσικής ενέργειας στις οικονομίες τους.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: «Στο ευρωκοινοβούλιο κρυώνουμε, είμαστε σαν τα κρεμμύδια… κατά τα άλλα πλαφόν»
Το πλαφόν ως πολιτικό θέμα
Εάν μια ιστορική παραβίαση της παγκόσμιας ενεργειακής τάξης είναι πράγματι επικείμενη, υπάρχουν ελάχιστα εμφανή σημάδια αυτού στην αγορά αργού. Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, έχει υποχωρήσει από τα 120 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο στα 85 δολάρια σήμερα, καθώς οι έμποροι έχουν μηδενίσει τα σημάδια της ύφεσης. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μπορεί να έχουν πέσει από τις κορυφές κοντά στα 500 δολάρια το βαρέλι αυτό το καλοκαίρι, αφού η Ρωσία πέρασε σχεδόν πλήρως τις προμήθειες. Αλλά το φυσικό αέριο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με περίπου πέντε φορές το ιστορικό πρότυπο, προκαλώντας προβλήματα στις οικονομίες και πυροδοτώντας τον πληθωρισμό παγκοσμίως.
Εάν η Κίνα χαλαρώσει τους περιορισμούς του Covid το επόμενο έτος, η ζήτησή της για πετρέλαιο και εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο, στο οποίο η Ευρώπη βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό, θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα ύψη.
Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί επί μήνες για να συγκρατήσει τις τιμές, απελευθερώνοντας πρωτοφανείς όγκους πετρελαίου από το δικό του απόθεμα έκτακτης ανάγκης, ενώ διατηρούσε σταθερή -αν και μέχρι στιγμής άκαρπη- την πίεση στη Σαουδική Αραβία και σε άλλους παραγωγούς να συνεχίσουν να αυξάνουν την προσφορά.
Τι θα προκαλέσει το πλαφόν στη Ρωσία
Η ιδέα του ανώτατου ορίου τιμών, που προωθήθηκε για πρώτη φορά από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι η πιο σημαντική και αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία. Για την κυβέρνηση Μπάιντεν, είναι μια μέθοδος για τον περιορισμό των εσόδων του Κρεμλίνου, διατηρώντας παράλληλα τη ροή ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, προκειμένου να συγκρατηθεί περισσότερος ο πληθωρισμός της τιμής του πετρελαίου.
Η πραγματική τιμή του ανώτατου ορίου είναι ακόμα θέμα συζήτησης. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν μια πραγματικά τιμωρητική τιμή κοντά στα 20 δολάρια το βαρέλι, ενώ άλλες ζητούν να οριστεί μεταξύ 60 ή 65 δολαρίων. Η τελευταία τιμή είναι παρόμοια με αυτή που λαμβάνει ήδη η Ρωσία για το πετρέλαιο της.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να προκαλέσει αυξήσεις τιμών. Οι τριβές που αναπτύσσονται στο εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας θα είναι τεράστιες, με «σημαντικό αντίκτυπο» στις αγορές πετρελαίου το επόμενο έτος, λένε αναλυτές της Bernstein. Περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου θα πρέπει να διοχετευτούν εκτός των χωρών της ΕΕ και της G7. Η Ινδία, η Κίνα και άλλοι αγοραστές αναμένεται να πάρουν μέρος της ποσότητας αυτής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις