Ρουμανία: Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Τι δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη συνάντηση στη Ρουμανία, καθώς και για τις σχέσεις με Αίγυπτο.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η Τουρκία και η Αίγυπτος μπορεί να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και να διορίσουν και πάλι αμοιβαία πρεσβευτές «τους ερχόμενους μήνες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Άγκυρα και το Κάιρο μπορεί να ξαναρχίσουν διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εξομάλυνσης «σύντομα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
- Διαβάστε επίσης: Γιατί «σκοντάφτει» η προσπάθεια της Τουρκίας να… αλλάξει όνομα – «Τα πράγματα μπορεί να γίνουν παράξενα»
Έπειτα από χρόνια έντασης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε χειραψία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στο Κατάρ αυτόν τον μήνα σε αυτό που η αιγυπτιακή προεδρία χαρακτήρισε νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις.
Η χειραψία άνοιξε τον δρόμο για ένα κύμα παρασκηνιακής διπλωματίας ανάμεσα σε αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.
Αντιπροσωπείες των υπηρεσιών πληροφοριών από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν στην Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο, δήλωσε μια περιφερειακή πηγή με γνώση του θέματος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ξεκινούν συνομιλίες
Η δεύτερη πηγή, ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, δήλωσε πως «σημαντικές» συζητήσεις έχουν αρχίσει μεταξύ τους, και πως η Τουρκία και η Αίγυπτος αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες για στρατιωτικά, πολιτικά και εμπορικά θέματα περιλαμβανομένων ενεργειακών σχεδίων.
Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έκαναν σχόλια όταν ρωτήθηκαν για τη συνάντηση στην Αίγυπτο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.
Ο Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως ο ίδιος και ο Σίσι συνομίλησαν στο Κατάρ για 45 λεπτά και πως η διαδικασία της οικοδόμησης των σχέσεων με την Αίγυπτο θα ξεκινήσει με συνάντηση υπουργών των δύο χωρών και πως οι συνομιλίες θα εξελιχθούν από εκείνο το σημείο. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των σχέσεων και με τη Συρία.
Τι θα συζητηθεί στο Βουκουρέστι
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, στο Βουκουρέστι με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με το αίτημά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ.
«Θα έχουμε μια τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας αύριο στο Βουκουρέστι», στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό δίκτυο NTV.
«Η διαδικασία προχωρά με θετικό τρόπο, αλλά μένουν ακόμη βήματα να γίνουν», πρόσθεσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου, ορισμένες προσδοκίες της Τουρκίας δεν τηρήθηκαν από τις δύο σκανδιναβικές χώρες, υποψήφιες για ένταξη στη ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στους τομείς των αιτημάτων έκδοσης που έχει διατυπώσει η Άγυκρα και των νομοθετικών αλλαγών.
Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία για υποχωρητικότητα απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τους συμμάχους του όπως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.
Η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία και υπέγραψε μαζί τους ένα μνημόνιο συμφωνίας τον Ιούνιο που συνδέει την ένταξή τους με την καταπολέμηση των κουρδικών κινημάτων και των οπαδών τους στο έδαφός τους.
Σε μια επίσκεψη στις αρχές Νοεμβρίου στην Άγκυρα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον υποσχέθηκε να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να αρθεί κάθε εμπόδιο για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.
«Οι ανησυχίες που αφορούν τη Φινλανδία δεν είναι τόσο σημαντικές (…). Η χώρα που πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα είναι η Σουηδία», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις