Δεν υπάρχει χρέος ανοσίας!
Τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταστολή της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» τους περασμένους χειμώνες οι κλασικές ιώσεις της γρίπης και του RSV
Εδώ και μερικές εβδομάδες με την ταυτόχρονη και μάλιστα ελαφρώς πρόωρη για το βόρειο ημισφαίριο εμφάνιση του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ένας νέος όρος έκανε την εμφάνισή του, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για χρέος ή έλλειμμα ανοσίας (immunity debt) μιλούν όσοι προσπαθούν να εξηγήσουν τα αυξημένα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν κρούσματα των δύο ιών. Ωστόσο ο όρος όχι μόνο δεν είναι δόκιμος αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε ολισθηρά μονοπάτια με ολέθριες συνέπειες.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός (υπολογίζεται ότι το 80% των παιδιών έχει «συναντηθεί» μαζί του μέχρι να συμπληρώσει το 2ο έτος της ηλικίας του), για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο και ο οποίος μπορεί να είναι επικίνδυνος για τα παιδιά μέχρι 6 μηνών. Ειδικότερα, στον RSV αποδίδεται ένας στους 50 θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.
Τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταστολή της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» τους περασμένους χειμώνες οι κλασικές ιώσεις της γρίπης και του RSV. Η πρόσφατη άρση των περιοριστικών μέτρων έδωσε την ευκαιρία εξάπλωσης στους ιούς που τώρα είχαν πολύ περισσότερους ευάλωτους στόχους (παιδιά νεαρής ηλικίας που δεν είχαν έρθει ποτέ σε επαφή μαζί τους), εξ ου και ο αυξημένος αριθμός παιδιατρικών κρουσμάτων.
Παρόλο που από τα παραπάνω φαίνεται εύκολο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα περιοριστικά μέτρα ευνοούν εν τέλει τη μετάδοση των ιών, οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι το φαινόμενο της αύξησης των κρουσμάτων πρέπει να ιδωθεί μόνο σε συλλογικό επίπεδο και όχι σε ατομικό. Και εξηγούν ότι θα ήταν ολέθριο λάθος να πιστεύουμε ότι ο καθένας από εμάς θα πρέπει να επιδιώκει να αρρωσταίνει για να μην έχει έλλειμμα ανοσίας. Σκεφτείτε το: αν ήταν όντως σωστό κάτι τέτοιο θα έπρεπε να μην κάνουμε εμβόλια στα παιδιά και να αφήνουμε τις παιδικές ασθένειες να θερίζουν, όπως θέριζαν πριν από μερικές δεκαετίες!
Αντιθέτως, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος εκπαίδευσης του ανοσοποιητικού συστήματός μας είναι ο εμβολιασμός, ενώ για ευαίσθητους πληθυσμούς (όπως τα πολύ μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι) και περιπτώσεις όπως ο RSV όπου δεν υπάρχει εμβόλιο, η καλύτερη στρατηγική είναι τα μέτρα προφύλαξης και η αποφυγή συνάντησης με το παθογόνο.
- Νέα Αριστερά: Επίσκεψη Στη δομή προσφύγων Μαλακάσας – Παρέδωσε δώρα και υλικά για τους 210 ανήλικους που διαμένουν
- Ρωσία: Εθελοντές ζητούν άμεση βοήθεια από τον Πούτιν για την πετρελαιοκηλίδα στη Μαύρη Θάλασσα
- Ο Πιρς Μόργκαν αποκάλεσε αηδιαστικό το κοινό του «SNL» επειδή χειροκρότησε τον Λουίτζι Μαντζιόνε
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες Αστέρα και ΟΦΗ (pic)
- ΟΦΗ – Βόλος 4-0: «Καθάρισε» εύκολα τους Θεσσαλούς των 10 παικτών (vids)
- Γαλλία: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιους επέλεξε ο Μπαϊρού